Apa îmbuteliată, pericol pentru nou-născuţi?

Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. VerticalNews.ro prezintă azi un document în care sunt înregistrate valorile nitraţilor din mai multe sticle de apă îmbuteliată.

Valorile sunt diferite de la o marcă la alta şi chiar de la o sticlă laalta, potrivit site-ului verticalnews.ro, care publică o listă cu rezultatele a mai multor analize efectuate în cazul a zeci de sticle de apă plată şi carbogazoasă. Potrivit analizelor, nici o apă, din care s-au prelevat probe, nu depăşeşte valoarea maximă admisă - 50 miligrame de nitraţi la litru.

Cu toate acestea, o parte din ape conţin concentraţii de nitraţi care pot fi fatale pentru nou-născuţi. Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă.

"Copiii care consumă cantităţi mari de azotat sunt predispuşi să se «albătrească», din cauza problemelor respiratorii date de circulaţia inadecvată a oxigenului prin sânge. Boala, extrem de periculoasă, se numeşte Methemoglobinemie şi se manifestă nu doar prin dicultăţi de respiraţie, ci şi prin oboseală şi pier derea cunoştinţei. (...) Pentru sugari însă, apa cu nitraţi şi nitriţi este mai periculoasă: pot muri chiar de la un singur pahar cu lichid contaminat. Şi în cazul persoanelor adulte pot fi fatale chiar şi can tităţile mici de nitriţi, dar efectul apare în timp", explică specialiştii contactaţi de EVZ.

Medicii contestă normele impuse de UE La nivelul Uniunii Europene, valoarea "pragului" pentru nitraţi şi nitriţi în apa potabilă este de 50 de miligrame/litru. Este contestată însă de medici, în opinia cărora această valoare este mult prea ridicată, mai ales pentru sugari şi copii. România a preluat însă şi ea "pragul" impus de UE şi astfel s-a ajuns la situaţia în care majoritatea apelor îmbuteliate de pe piaţă ajung să conţină - potrivit ultimelor teste - chiar şi 20 - 22 mg/l nitraţi şi nitriţi - limită considerată de specialişti mult prea mare, mai ales în condiţiile în care este consumată zilnic de copii.

Spre deosebire de ţara noastră, există state membre care nu au luat în considerare limitele stabilite la Bruxelles şi au introdus propriile "praguri", mult mai mici. Astfel, în Marea Britanie, concentraţia de compuşi chimici maximă admisă este de 18-42 mg/l, în Irlanda - de 37,5 mg/l, în timp ce în Ungaria concentraţia acceptată de nitraţi şi nitriţi este cuprinsă între 25 şi 50 mg/l. Însă apele care conţin peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi pun în pericol sănătatea bebeluşilor, avertizează specialiştii.

Reacţia producătorilor

  • Directorul companiei Nicoltana, Mihai Adrian Croitoru, firma care deţine apa minerală Keia a explicat pentru EVZ că "rezultatele înscrise pe site pentru produsul nostru sunt de cca. 8 ori sub concentraţia maxim admisă (CMA), care este pentru nitraţi de 50mg/l, conform HGR1020/2005 şi a normelor tehnice de comercializare a apelor minerale naturale din România. Totodată, vă precizez că nici unul din produsele înscrise până acum pe acest site nu depăşeşte limita maximă admisă impusă de legislaţia românească şi europeană pentru nitraţi".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța O firmă din Valu lui Traian execută o lucrare la subsolul clădirii Autorității Navale Române (DOCUMENT)

11 Apr 2024 471

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 517

​Proces amânat între CNAPM Constanța și ANR. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

08 Apr 2024 509

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 559

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

27 Mar 2024 1117

În Constanța ,,Cursul regional de pregătire a auditorilor din cadrul schemei de audit a statelor membre IMO- IMSAS”, organizat de Autoritatea Navală Română

22 Mar 2024 467

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1608

Licitații Constanța Kasandra Impex SRL va furniza Autorității Navale Române motorină pentru navele Căpităniei Zonale Constanța (DOCUMENT)

11 Mar 2024 656

CNAPM Constanța și ANR, părți într-un dosar de pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Feb 2024 803

Cumpărări directe Constanța Nordman Consproiect SRL din Satu Mare a semnat cu Autoritatea Navală Română (DOCUMENT)

13 Feb 2024 784

Directorul ANR, Cosmin-Laurențiu Dumitrache, a fost numit ambasador maritim al IMO

29 Jan 2024 909

Corpul de control al prim-ministrului, control la ANR! Iată ce nereguli au fost găsite. Mai multe vizează nava ALEZZI

03 Jan 2024 1837

LIVE TEXT ANR, conferință de presă pentru încheierea proiectului „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” (FOTO+VIDEO)

19 Dec 2023 1289

Tragedie în familia fostului director al Căpităniei Zonale Constanța. Mama lui Alexandru Mezei a încetat din viață

15 Dec 2023 1484

Nava sub pavilion Barbados, eșuată după furtuna din noiembrie, pleacă din Portul Constanța

08 Dec 2023 807