Celebrarea “Zilei Mondiale a Apei” – 2009

Celebrarea “Zilei Mondiale a Apei” – 2009
“Apele transfrontaliere – oportunitati comune”
In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, o hotarare prin care 22 Martie devenea Ziua Mondiala a Apei.
In fiecare an, tarile isi reunesc toate eforturile pentru a marca si a-si intari comunicarea in vederea selectarii celor mai bune solutii ca cea mai insemnata bogatie a pamantului, sufletul sau “Apa”, sa fie cat mai curata si indestulatoare pentru toti cetatenii lumii.
Cu ocazia acestei zile, doresc sa reamintesc importanta pe care o are apa in viata noastra, in relatia om, societate si mediu, pentru ca Ziua Mondiala a Apei trebuie sa fie un moment de reflectare atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare, a muncii si responsabilitatilor noastre, in calitate de specialisti si administratori ai resurselor de apa.
Intotdeauna apa a reprezentat si va reprezenta un cuvant greu de spus in privinta calitatii vietii noastre.
Ziua Mondiala a Apei 2009 cu tema “Ape transfrontaliere – oportunitati comune”, acorda atentie apelor care traverseaza frontiere si care ne unesc. Managementul apelor transfrontaliere, prin cooperarea intre state, permite pe langa un bun management ecologic in vederea “atingerii starii bune a apelor”, rezolvarea problemelor motivat si un aport semnificativ pentru satisfacerea nevoilor comunitatilor locale, furnizand beneficii raurilor, lacurilor, zonelor umede, acviferelor si ecosistemelor legate de apa.
Conform noilor principii, concepte si reglementari europene, noul concept de amenajare a raurilor are la baza principiile dezvoltarii durabile care pleaca de la ideea ca:
“Apa este o mostenire care trebuie aparata, pastrata si tratata ca atare”.
Un numar tot mai mare de State au inregistrat cresteri sau chiar permanente probleme legate de apa iar consecintele schimbarilor climatice vor creste numarul de state ce inregistreaza variabilitati importante in disponibilitatea resurselor de apa, incluzand intensitati sau frecvente mari ale inundatiilor si secetelor. Schimbarile climatice sunt de asteptat sa sporeasca presiunile asupra resurselor transfrontaliere de apa in multe areale cu fluctuatii in disponibilitatea si calitatea apei. Vor amplifica diferentele regionale in activele si resursele naturale ale lumii si vor conduce atat la un risc crescut de viituri interne cat si la o frecventa mai mare de inundatii si secete. In orice caz, necesitatea adaptarii la schimbarile climatice va oferi, de asemenea, noi oportunitati de cooperare in dezvoltarea adaptarii strategiilor.
Administratia Nationala “Apele Romane”  - Directia Apelor Dobrogea Litoral are o vasta experienta in domeniul gospodaririi apelor, care de-a lungul timpului a avut o evolutie adaptata necesitatilor si a realizat prin actiuni specifice punerea in acord cu principiul “dezvoltarii durabile” pentru asigurarea protectiei si repartitiei echilibrate a resurselor de apa pe bazine hidrografice.
Administratia Nationala “Apele Romane” administreaza apele in domeniul public al statului si infrastructura Sistemului National de Gospodarire a Apelor formata din lacuri de acumulare, diguri de aparare impotriva inundatiilor, canale, derivatii interbazinale, prize de ape precum si infrastructura sistemelor  nationale de veghe hidrologica, hidrogeologica si de monitorizare a calitatii resurselor de apa aflate in patrimoniul sau, in scopul cunoasterii si a gestionarii unitare a resurselor de apa de suprafata si subterane, pe ansamblul celor 11 bazine hidrografice aflate in administrarea celor 11 Directii de Ape, subordonate Administratiei Nationale “Apele Romane”.
In eforturile considerabile pe care Administratia Nationala “Apele Romane” le depune pentru indeplinirea cerintelor derivate din implementarea legislatiei Europene, un rol deosebit de important il are elaborarea Schemelor Directoare de Management si Amenajare a Bazinelor Hidrografice tinand cont de prevederile Directivei Cadru a Apei si a noilor Directive Europene. Constienti de importanta cooperarii in domeniul apelor transfrontaliere, factorii de decizie in domeniul gospodaririi apelor din Romania au acordat si acorda o importanta deosebita cooperarii bilaterale transfrontaliere cu tarile vecine, care se desfasoara sub egida Ministerului Mediului, care coordoneaza activitatea de gospodarire a apelor transfrontaliere prin intermediul Acordurilor bilaterale.
In cadrul cooperarii bilaterale se desfasoara urmatoarele activitati:
·     efectuarea de masuratori comune de debit;
·     prelevari comune de probe de ape si evaluarea in comun a calitatii apelor;

·     schimb de date si informatii privitor la resursele de apa subterana transfrontaliera;
·     schimb de prognoze meteorologice si hidrologice in situatia producerii unor evenimente hidrologice extreme;
·     avertizari in cazul producerii unor poluari accidentale;

·     verificarea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor;
·     actiuni comune pentru minimizarea si inlaturarea efectelor negative produse de evenimente hidrologice extreme si de poluari accidentale;
·     analiza si aprobarea proiectelor care pot influenta scurgerea pe teritoriul celuilalt stat  in zona de frontiera;
·     armonizarea cu tarile vecine a datelor cerute de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) privind contributiile nationale la elaborarea “Planului de Management al Districtului Hidrografic International al Dunarii”
O atentie deosebita acordam si promovarii proiectelor pe linia cooperarii cu tarile vecine, cu respectarea prevederilor acordurilor in  vigoare incheiate intre Romania si tarile vecine partenere in proiecte, ceea ce necesita intarirea comunicarii si cooperarii intre state privind actiunile comune pentru minimizarea si inlaturarea efectelor negative produse de evenimentele hidrologice extreme si a poluarilor accidentale.
Trebuie sa continuam sa cultivam oportunitatile de cooperare pe care apele transfrontaliere le pot asigura, deoarece apele nu cunosc frontiere.
“Oriunde traim, in amonte sau in aval, suntem cu toti pe aceeasi corabie.”
In final, pentru ca intr-adevar resursele de apa nu sunt inepuizabile, trebuie sa ne gandim la ceea ce lasam mostenire generatiilor care ne urmeaza. Prin realizarea obiectivelor dezvoltarii durabile, putem contribui la asigurarea apei pentru toate folosintele si putem diminua efectul negativ al poluarii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 403

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 600

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 225

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 645

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 649

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 620

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 803

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 293

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 585

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 555

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 944

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 864

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 249

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 841

„Suntem cu 2 Mai puțini“ Manifest organizat în Piața Ovidiu din Constanța în memoria celor doi tineri uciși în tragicul accident de la 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 954