Cresterea nivelului Dunarii monitorizat de Directia Apelor Dobrogea Litoral

Constanta, 8.06.2010

Cresterea nivelului Dunarii monitorizat de Directia Apelor Dobrogea Litoral

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” monitorizează cursurile de apă din bazinul hidrografic Dobrogea Litoral pe sectoarele de pe fluviul Dunărea. La nivelul dispeceratelor Constanta si Tulcea de la nivelul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, s-a impus starea de vigilenţă şi monitorizarea 24 ore din 24 a situaţiei hidrologice, precum şi pregătirea materialelor şi mijloacelor de intervenţie operativă.
Pentru urmatoarele sapte zile, specialistii prognozeaza o crestere a nivelului Dunarii. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere, urmând ca debitul Dunării la intrarea în ţară în data de 14 iunie sa ajunga la 13500 mc/s, conform prognozei INHGA
Ca urmare a reactualizării Avertizării hidrologice emise de INHGA, dispeceratele unităţilor teritoriale ale A.N. Apele Române au avertizat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, din arealul vizat, care, la rândul lor, au înştiinţat populaţia din zonă, asupra riscului de inundaţii. De asemenea, dispeceratele Direcţiilor (şi cele ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor) riverane Dunării continuă monitorizarea nivelurilor şi a debitelor fluviului Dunărea.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea, monitorizeaza si transmite zilnic situatia catre comisiile locale pentru situatii de urgenta.

Pentru aceasta perioada, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a luat urmatoarele masuri:

Toate lucrarile hidrotehnice din judetele Constanta si Tulcea sunt supravegheate in permanenta. Angajatii Sistemelor de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea au responsabilitatea si vor interveni urgent in cazul in care situatia hidrologica o va impune.
Periodic Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a efectuat impreuna cu Inspectoratul de stat in constructii, inspectia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii in timp asupra constructiilor de baraje  si diguri, impunandu-se executarea tuturor lucrarilor pentru preintampinarea producerii de fenomene periculoase, pentru asigurarea sigurantei si a stabilitatii constructiilor. De asemenea nu au fost constatate deficiente sau avarii.
Lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, fac obiectul permanent al lucrarilor de intretinere, monitorizare si reparatii, lucrari ce se desfasoara conform Planurilor anuale de gospodarire a apelor.
Dupa perioadele de ape mari (pentru fluviul Dunarea) si dupa inregistrarea unor viituri pe cursurile de apa interioare, lucrarile hidrotehice cu rol de aparare sunt supuse unor verificari, in vederea depistarii eventualelor deficiente si remedierii lor.

FUNCTIONAREA FLUXULUI INFORMATIONAL:

· centrul operativ al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral primeste zilnic informatii legate de evolutia nivelurilor, starea tehnica a lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor si masurile intreprinse pentru limitarea efectelor inundatiilor
· Rapoartele informative intocmite zilnic de centrul operativ al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral sunt transmise la Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta Constanta si Tulcea, conform fluxului informational – decizional din Planul judetean de aparare impotriva inundatiilor;

Lucrarile de indiguire pe care le detine Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral in judetul Constanta apara in special incinte agricole, terenuri arabile, pasuni sau fonduri forestiere situate intre albia Dunarii si drumurile judetene.
Echipele Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral sunt pregătite cu mijloace, materiale şi formaţiuni operative pentru sprijinirea Comitetelor Locale, în vederea intervenţiei în secţiunile critice, dacă va fi cazul.
În funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, vom reveni cu informaţii suplimentare.
CASETĂ TEHNICĂ
Mărimi caracteristice de apărare pentru zonele îndiguite:
Faza I de apărare :  
·     atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea digului (echivalent cod galben);
Faza II de apărare :
·     atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota Fazei I şi cea a Fazei a III-a de apărare (echivalent cod portocaliu);


Faza III de apărare:
·     atunci când nivelul apei ajunge la 0,5 – 1,5 m sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv (Cota coronament dig minus siguranţă : 0,5 m pentru râuri interioare şi 1 - 1,5 m pentru Dunăre)- echivalent cod roşu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 755

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 654

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 743

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 784

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 636

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 667

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1501

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 873

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 857

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 745

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 993

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 901

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 796

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 717

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 763