Cresterea nivelului Dunarii monitorizat de Directia Apelor Dobrogea Litoral

Cresterea nivelului Dunarii monitorizat de Directia Apelor Dobrogea Litoral

Directia Apelor Dobrogea Litoral din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” monitorizează cursurile de apă din bazinul hidrografic Dobrogea Litoral pe sectoarele de pe fluviul Dunărea. La nivelul dispeceratelor Constanta si Tulcea de la nivelul Direcţiei de Apă Dobrogea-Litoral, s-a impus starea de vigilenţă şi monitorizarea 24 ore din 24 a situaţiei hidrologice, precum şi pregătirea materialelor şi mijloacelor de intervenţie operativă.
Pentru urmatoarele sapte zile, specialistii prognozeaza o crestere a nivelului Dunarii. Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere, urmând ca, în perioada 14 ianuarie-17 ianuarie, să ajungă la valoarea de 11200 mc/s, fiind relativ staţionar în data de 18 ianuarie a.c, şi apoi în uşoară scădere până la valoarea de 11100 mc/s la sfârşitul intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).
Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” estimează faptul că, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 12500 mc/s-13000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe. Conform prognozei INHGA, debitul maxim al Dunării va fi de 11200 mc/s.
Ca urmare a reactualizării Avertizării hidrologice emise de INHGA, dispeceratele unităţilor teritoriale ale A.N. Apele Române au avertizat Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, din arealul vizat, care, la rândul lor, au înştiinţat populaţia din zonă, asupra riscului de inundaţii. De asemenea, dispeceratele Direcţiilor (şi cele ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor) riverane Dunării continuă monitorizarea nivelurilor şi a debitelor fluviului Dunărea.
Directia Apelor Dobrogea Litoral prin Sistemele de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea, monitorizeaza si transmite zilnic situatia catre comisiile locale pentru situatii de urgenta.

Pentru aceasta perioada, DADL a luat urmatoarele masuri:
In zona digului Dunareni au fost amplasati peste 2500 de saci cu pamant pentru intarirea acestei lucrari hidrotehnice.
Toate lucrarile hidrotehnice din judetele Constanta si Tulcea sunt supravegheate in permanenta. Angajatii Sistemelor de Gospodarire a Apelor Constanta si Tulcea au responsabilitatea si vor interveni urgent in cazul in care situatia hidrologica o va impune.
Periodic Directia Apelor Dobrogea – Litoral a efectuat impreuna cu Inspectoratul de stat in constructii, inspectia privind urmarirea comportarii in exploatare si interventii in timp asupra constructiilor de baraje  si diguri, impunandu-se executarea tuturor lucrarilor pentru preintampinarea producerii de fenomene periculoase, pentru asigurarea sigurantei si a stabilitatii constructiilor. De asemenea nu au fost constatate deficiente sau avarii.
Lucrarile cu rol de aparare impotriva inundatiilor, fac obiectul permanent al lucrarilor de intretinere, monitorizare si reparatii, lucrari ce se desfasoara conform Planurilor anuale de gospodarire a apelor.
Dupa perioadele de ape mari (pentru fluviul Dunarea) si dupa inregistrarea unor viituri pe cursurile de apa interioare, lucrarile hidrotehice cu rol de aparare sunt supuse unor verificari, in vederea depistarii eventualelor deficiente si remedierii lor.

FUNCTIONAREA FLUXULUI INFORMATIONAL:

· centrul operativ al Directiei Apelor Dobrogea Litoral primeste zilnic informatii legate de evolutia nivelurilor, starea tehnica a lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor si masurile intreprinse pentru limitarea efectelor inundatiilor
· Rapoartele informative intocmite zilnic de centrul operativ al Directiei Apelor Dobrogea – Litoral  sunt transmise la Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta Constanta si Tulcea, conform fluxului informational – decizional din Planul judetean de aparare impotriva inundatiilor;

Lucrarile de indiguire pe care le detine Directia Apelor Dobrogea – Litoral in judetul Constanta apara in special incinte agricole, terenuri arabile, pasuni sau fonduri forestiere situate intre albia Dunarii si drumurile judetene.
Echipele Directiei Aprlor Dobrogea Litoral sunt pregătite cu mijloace, materiale şi formaţiuni operative pentru sprijinirea Comitetelor Locale, în vederea intervenţiei în secţiunile critice, dacă va fi cazul.
În funcţie de evoluţia situaţiei hidrologice, vom reveni cu informaţii suplimentare.

CASETĂ TEHNICĂ
Mărimi caracteristice de apărare pentru zonele îndiguite:
Faza I de apărare :  
·     atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea digului (echivalent cod galben);


Faza II de apărare :
·     atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota Fazei I şi cea a Fazei a III-a de apărare (echivalent cod portocaliu);
Faza III de apărare:

·     atunci când nivelul apei ajunge la 0,5 – 1,5 m sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv (Cota coronament dig minus siguranţă : 0,5 m pentru râuri interioare şi 1 - 1,5 m pentru Dunăre)- echivalent cod roşu.

Catalin Anton
Responsabil comunicare
Directia Apelor Dobrogea Litoral


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție la vandalizarea containerelor în Constanța!

17 May 2024 291

BNR semnalează o creștere semnificativă a economiei în 2024

13 May 2024 453

Vremea la Constanța astăzi 13 mai 2024! Previziunile meteorologilor pentru prima zi din săptămână (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 810

INS România Turismul, în luna martie 2024 - Vezi situația în stațiunile de pe Litoral și Delta Dunării (DOCUMENT)

08 May 2024 506

APM Constanța va emite acordul de mediu Activitate experimentală privind stocarea carbonului organic în Marea Neagră, desfășurată de GeoEcoMar

02 May 2024 508

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 526

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2718

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 513

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1653

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 3049

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 868

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 726

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 732

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1619

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 762