Declaratia de presa a presedintelui Romaniei, Traian Basescu - 02.02.2009


COMUNICAT DE PRESĂ
(02 februarie 2009)

REF:  Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează în perioada 2 - 3 februarie a.c., o vizită de stat în Republica Ungară, la invitaţia omologului său, László Sólyom.

Vă prezentăm integral declaraţia şefului statului, susţinută la finalul convorbirilor oficiale cu preşedintele Republicii Ungare. 

Preşedintele României, Traian Băsescu: “Încep prin a mulţumi domnului preşedinte László Sólyom pentru invitaţia de a vizita Ungaria, Budapesta. Discuţia cu domnul preşedinte László Sólyom a permis reluarea unor subiecte pe care le-am discutat şi la Bucureşti, şi la Odorheiu Secuiesc, şi - o spun cu multă plăcere - întâlnirea a prilejuit consolidarea relaţiei la nivelul şefilor celor două state. Practic, subiectele discutate au fost în totalitate prezentate de domnul preşedinte László Sólyom. Voi face doar câteva precizări, legate de punctul de vedere românesc asupra unor subiecte abordate şi, sigur, le voi prezenta aşa cum ele au fost exprimate în discuţia cu domnul preşedinte.

În ceea ce priveşte problematica minorităţilor, România apreciază că îndeplineşte toate standardele cerute de Uniunea Europeană în tratamentul pe care statul român îl aplică minorităţilor, subliniind în acelaşi timp că, deşi încă sunt destule lucruri pe care va trebui să le facem în timp pentru cele 19 minorităţi oficial recunoscute în România, nu există niciun document, nicio analiză care să pună sub semnul întrebării politica României faţă de minorităţi.

În ceea ce priveşte finanţarea cu bani publici a Universităţii private "Sapientia", am precizat că finanţarea procesului de educaţie nu este posibilă în universităţi private din România, dar, în acelaşi timp, orice universitate, privată sau de stat, poate participa la licitaţii privind teme de cercetare finanţate din bugetul de stat sau din bani europeni, aici fiind o bună oportunitate pentru Universitatea "Sapientia" să acceseze finanţări care provin de la stat. Dar nu este posibilă finanţarea procesului curent de educaţie - nu numai la "Sapientia", ci la nicio universitate privată din România.

În ceea ce priveşte proiectele energetice ale Europei, România susţine fără rezerve proiectul Nabucco, considerându-l un proiect european asupra căruia Comisia Europeană trebuie să se îndrepte cu un mai puternic efort diplomatic şi politic, pentru ca proiectul să poată să intre în execuţie cât mai rapid.

În acelaşi timp, este extrem de important din punctul de vedere românesc ca sistemele naţionale de transport gaze să fie interconectate, sens în care, la discuţia pe care am avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, cu domnul José Manuel Durão Barroso, pe 12 ianuarie, am convenit că una din conexiunile prioritare pentru această regiune este conexiunea Arad-Szeged, dintre sistemul de transport gaze românesc şi cel ungar.

În discuţia cu domnul preşedinte László Sólyom am subliniat nevoia ca europenii să treacă de la afirmarea nevoii de abordări ecologice la acţiuni practice, care să demonstreze acest lucru, informându-l pe domnul Preşedinte că punctul de vedere românesc este că va trebui să exploatăm mai eficient coridorul de transport Rin-Main-Dunăre, exprimându-mi speranţa că preşedinţia ungară din anul 2011 a Uniunii Europene va fi un moment în care un astfel de proiect va putea fi promovat cu maximă eficienţă. Am făcut o scurtă trecere în revistă din punctul de vedere al avantajelor transporturilor mărfurilor de masă, în mod deosebit pe acest coridor de transport european Rin-Main-Dunăre, dar şi al avantajelor de a pune în valoare turismul în unele capitale, în oraşele mari de pe parcursul Dunării cu finalitate în superba Deltă a Dunării.

Acestea sunt câteva elemente pe care am dorit să le exprim. Vă mulţumesc!”

Departamentul de Comunicare Publică


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bursa Română de Mărfuri, Terminalul Constanța, vinde vagoane, materiale refolosibile feroase și neferoase și cumpără robineți (DOCUMENTE)

13 May 2024 345

Licitații Constanța Primăria Cernavodă vinde trei terenuri. Iată care sunt acestea

13 May 2024 508

Primăria comunei Corbu, județul Constanța, bate palma cu o firmă pentru eficientizarea sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

10 May 2024 1646

Licitații Constanța SRCF Constanța închiriază spații și terenuri (DOCUMENT)

10 May 2024 382

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț pe strada Bradului din localitate (DOCUMENT)

10 May 2024 355

Cumpărări directe Constanța Primăria Independența investește în construirea unui podeț în localitatea Tufani (DOCUMENT)

10 May 2024 310

RAR cumpără servicii de curățenie pe doi ani pentru cele 21 de reprezentanțe, inclusiv Constanța. Contract estimat la peste patru milioane de euro (DOCUMENT)

09 May 2024 374

Licitații Constanța Primăria Ghindărești cumpără echipamente digitale pentru unitățile de invățământ din comună (DOCUMENT)

08 May 2024 333

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența vinde mai multe apartamente

02 May 2024 686

Cumpărări directe Constanța Primăria Medgidia, licitație deschisă pentru servicii de asistență și dezvoltare programe software (DOCUMENT)

02 May 2024 1228

Cumpărări directe Universitatea Ovidius din Constanța investește în servicii de mentenanță și asistență tehnică aplicație EMSYS (DOCUMENT)

02 May 2024 490

Licitații Constanța Primăria Adamclisi a atribuit un contract de peste 800.000 de lei către două firme din București și Ploiești. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

01 May 2024 611

Licitații Constanța Cine va asigura paza, protecția, supravegherea permanentă și transport valori pentru sediile CERONAV? (DOCUMENT)

01 May 2024 497

Licitații Constanța Școala Gimnazială nr. 1 din Chirnogeni va fi dotată cu echipamente digitale și mobilier. Investiție de aproximativ un milion de lei (DOCUMENT)

30 Apr 2024 488

Licitații Constanța Primăria Costinești vrea să atribuie contractul de delegare a gestiunii privind deșeurile municipale. La ce valoare este estimat (DOCUMENT)

30 Apr 2024 468