Administratia prezidentiala

Mesajul presedintelui Romaniei adresat militarilor romani din Fortele Terestre - 2

COMUNICAT DE PRESĂ
(23 aprilie 2009)

REF: Mesajul preşedintelui României adresat militarilor români din Forţele Terestre

Preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat joi, 23 aprilie a.c., un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre. Vă prezentăm integral acest mesaj:

„Domnilor generali şi amirali, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, gradaţi şi soldaţi voluntari,
Doamnelor şi domnilor,

Sărbătoriea Zilei Forţelor Terestre ale Armatei Române îmi oferă plăcuta ocazie de a vă adresa sincere felicitări pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în scopul îndeplinirii misiunilor constituţionale de apărare a ţării.

Dimensiunea sufletească deosebită a acestei sărbători este dată, în fiecare an, la 23 aprilie, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Patronul Spiritual al Forţelor Terestre.

Sărbătoarea de astăzi constituie, totodată, şi un bun prilej de a rememora şi cinsti faptele de arme ale militarilor de toate gradele din forţele terestre, care au făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătălie.

Eroismul şi jertfa lor constituie pentru dumneavoastră, militarii din Forţele Terestre, exemple de urmat în demersurile perene vizând perfecţionarea măiestriei ostăşeşti necesare pentru a garanta, din perspectiva apărării naţionale, prezentul şi viitorul României.

Sărbătoriea Zilei Forţelor Terestre are loc în contextul eforturilor depuse de către România pentru accelerarea construcţiei şi consolidării  identităţii sale europene şi euroatlantice. 

Prin tot ceea ce faceţi, în unităţi şi comandamente, sau în teatrele de operaţii din Europa şi alte zone ale lumii, dumneavoastră aţi dovedit că, împreună cu prietenii şi partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană, avem capacitatea de a participa activ la promovarea şi implementarea unor decizii politico-militare cu impact major asupra stabilităţii şi securităţii internaţionale, contribuind la reconstrucţia politică democratică, economică şi socială a unor regiuni şi ţări, precum Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest.

De modul în care ne vom respecta angajamentele internaţionale, dar şi cele faţă de cetăţenii României, de capacitatea de a demonstra că suntem un popor demn şi responsabil, depinde locul şi rolul pe care ţara noastră îl va ocupa în rândul ţărilor ce compun comunitatea euroatlantică.

Prin rezultatele obţinute zi de zi, dumneavoastră, militarii din Forţele Terestre, aţi dovedit că sunteţi pregătiţi să vă îndepliniţi obiectivele şi misiunile încredinţate, cu profesionalism şi dăruire.

Mereu la datorie, aţi acţionat perseverent pentru accelerarea şi eficientizarea procesului dificil, dar necesar de transformare şi modernizare a organismului militar, chiar dacă managementul schimbării nu a fost deloc lipsit de neîmpliniri sau înfrângeri temporare. Deşi progresul este incontestabil şi evident, ţin să subliniez necesitatea ca Forţele Terestre ale Armatei României să continue cu devotament şi profesionalism acest proces şi să-şi intensifice eforturile vizând transformarea şi modernizarea.

Îmbunătăţirea capacităţilor de apărare necesită, desigur, eforturi constante, în scopul modernizării structurii de forţe, astfel încât trupele terestre să aibă capacitatea permanentă de a fi dislocabile şi sustenabile, cu nivel ridicat de pregătire, apte să participe la întregul spectru de misiuni internaţionale.

Devenind membri NATO şi ai Uniunii Europene, ne-am angajat să fim mai mult decât consumatori de securitate, ne-am angajat să devenim un furnizor net şi permanent de securitate. Cu cei peste 2.000 de militari ai Forţelor Terestre, participanţi la misiuni internaţionale, putem afirma că România contribuie substanţial la efortul comun al Alianţei Nord-Atlantice.

Dumneavoastră, membrii Forţelor Terestre, participaţi eficient şi responsabil la aceste misiuni, care au implicat costuri semnificative pentru România, atât financiar cât, mult mai important, uman.

Doresc să mulţumesc militarilor români din Forţele Terestre care, astăzi, se află la datorie departe de ţară şi de cei dragi, în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Lor şi tuturor celor care lucraţi în Forţele Terestre, vă adresez calde felicitări şi vă apreciez curajul, profesionalismul şi eforturile pe care le depuneţi pentru a reda speranţa celor afectaţi de tragedia războiului într-un viitor mai bun.

Doresc, totodată, să cinstim împreună memoria celor care şi-au dat viaţa şi să ne exprimăm solidaritatea cu cei care au fost răniţi în teatrele de operaţii, în cadrul misiunilor desfăşurate sub egida NATO, ONU, UE şi al misiunilor de “tip coaliţie”.

Folosesc această ocazie, Ziua Forţelor Terestre, pentru a vă adresa, dumneavoastră, precum şi tuturor românilor care îşi sărbătoresc ziua numelui, felicitări şi urări de succes atât în misiunea de a servi patria sub drapelul tricolor, cât şi în viaţa personală. 
La mulţi ani !”

Departamentul de Comunicare de Publică


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident feroviar cumplit. O persoană a decedat, după ce a fost lovită de tren

16 Feb 2019 530

Constanța. Accident rutier în stațiunea Mamaia. Două mașini făcute praf. O victimă. Au fost solicitate cadrele medicale (galerie foto+video)

14 Feb 2019 3182

Accident rutier provocat de un minor în localitatea Corbu

10 Feb 2019 624

Şoferul judecat pentru accidentul cu trei morţi de la Ovidiu nu scapă de arest (video)

08 Feb 2019 652

Trei morţi pe podul de la Ovidiu! Şoferul acuzat de producerea tragediei a cerut să fie eliberat. Ce au decis judecătorii (video)

06 Feb 2019 628

Accident foarte grav în judeţul Constanţa. Trei morţi. Dosarul amânat

04 Feb 2019 2127

Accident cu trei morţi pe podul de la Ovidiu. De azi începe judecata (video)

04 Feb 2019 591

Accident rutier pe DN2A la ieșire din Gălbiori spre Dorobanțu. Victima este un pieton. Cadrele medicale, la fața locului

03 Feb 2019 826

Accident de muncă pe calea ferată. Un mecanic de locomotivă a fost rănit. Ce s-a întâmplat

03 Feb 2019 384

Accident rutier la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Ștefan cel Mare din Constanța. Pompierii chemați în ajutor

02 Feb 2019 1052

Șoferul implicat în accidentul rutier de la intersecția străzilor Viorelelor cu Steluței din Constanța, arestat pentru 30 de zile

02 Feb 2019 607

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța. O victimă. Cadrele medicale, la fața locului

31 Jan 2019 2979

Zeci de răniţi şi morţi, în urma unui atentat terorist asupra unei catedrale

27 Jan 2019 459

Cetăţean moldovean, condamnat la Medgidia pentru ucidere din culpă

26 Jan 2019 511

Accident mortal lângă Palazu Mic. Judecătorii au luat o decizie definitivă

24 Jan 2019 2550