Comunicat privind Vizita reprezentanţilor Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură din Republica Moldova la APIA şi APDRP

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au găzduit, în perioada 31 ianuarie - 2 februarie 2011, vizita unei delegaţii din Republica Moldova, formată din 12 reprezentanţi ai Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), eveniment organizat în cadrul Protocolului Tripartit de Cooperare Interinstituţională încheiat la data de 18 noiembrie 2010.

În prima zi a vizitei au fost dezbătute aspecte legate de dezvoltarea şi managementul resurselor umane şi mecanismul de funcţionare a departamentului economic. În cadrul atelierului de lucru (workshop) dedicat managementului resurselor umane, experţii APIA şi APDRP au susţinut, în paralel, prezentări prin care au exemplificat colegilor din Republica Moldova mecanismele specifice ale celor două agenţii din România în ceea ce priveşte procesul de dezvoltare a resurselor umane, în baza proiectării şi organizării funcţiilor/posturilor, dezvoltarea procesului de recrutare, precum şi dezvoltarea profesională a personalului.

În cadrul celui de-al doilea workshop, a fost prezentat mecanismul de funcţionare a Direcţiei Economice. Discuţiile s-au axat pe coordonarea şi gestionarea fondurilor alocate pentru finanţarea măsurilor de sprijin din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), precum şi pe coordonarea şi gestionarea fondurilor alocate pentru subvenţii de la bugetul naţional.

Cea de-a doua zi a vizitei a fost deschisă printr-o scurtă întrevedere între domnul Valeriu Tabără, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, pe de o parte şi domnii Florin Faur, director general APIA, Ciprian Alic, director general adjunct în cadrul APDRP şi Petru Maleru, director general AIPA, pe de altă parte. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate oportunitatea intensificării raporturilor de cooperare, precum şi stabilirea, în acest sens, a unor direcţii de acţiune comune. În continuare, au fost organizate două workshop-uri în cadrul cărora experţii APIA au prezentat mecanismul de inspectare şi, respectiv, control pe teren, precum şi metodele şi tehnicile de dezvoltare a sistemului informaţional. Au fost astfel prezentate modurile de administrare a Registrului fermierilor şi respectiv a Registrului de evidenţă a solicitanţilor şi beneficiarilor de subvenţii.

Agenda zilei a treia a inclus un atelier de lucru pe tema accesării şi absorbţiei potenţialelor fonduri europene accesibile Republicii Moldova. În cadrul workshop-ului, şi-au expus opiniile şi au împărtăşit din experienţa lor reprezentanţi ai Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), APIA, APDRP şi SIVECO - dezvoltatorul de software pentru cele două agenţii române de plăţi. Pe lângă prezentări de un imediat interes, partea moldoveană a avut discuţii utile şi cu unii dintre consultanţii prezenţi, privitoare la o serie de tehnici şi metode de elaborare a planurilor de afaceri/proiecte în cadrul Uniunii Europene etc.

Colaborarea dintre cele trei instituţii, iniţiată la finele anului 2010, vizează acordarea de către APIA şi APDRP de consiliere şi suport, tehnic şi metodologic, instituţiei din Republica Moldova, prin derularea unor schimburi de experienţă şi informaţii, în vederea implementării cu succes a unui mecanism transparent şi eficient de susţinere a producătorilor agricoli.

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IJJ Constanța Vino și tu în echipa Jandarmeriei! Sunt ultimele zile de înscrieri

11 May 2024 541

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1411

Îți dorești să lucrezi la Pompieri? ISU Dobrogea caută să ocupe prin încadrare directă 12 posturi de execuție

06 May 2024 1237

Începând de azi Oportunitate de angajare în SRI – este vizat un post de ofițer operativ/analist

06 May 2024 924

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 844

Paște 2024 Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Iată ce NU ai voie să faci

03 May 2024 644

Angajări la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”! Iată ce posturi sunt vacante

03 May 2024 1157

DIICOT a făcut mai multe rețineri! Droguri în zona Centrului Vechi din București. Oficial de la procurori

02 May 2024 537

Post vacant la Spitalul Municipal Medgidia. Iată condițiile

02 May 2024 515

Spitalul Clinic CF Constanța angajează. Ești interesat?

02 May 2024 772

Joia Mare. Tradiții și superstiții. În ziua celor 12 denii se prepară cele mai importante copturi

02 May 2024 3958

Cum poți prepara cel mai savuros grătar vegan sau de post?

01 May 2024 402

Vrei să lucrezi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța? Mai multe posturi, scoase la concurs

01 May 2024 1465

Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia angajează medic specialist epidemiologie

01 May 2024 406

Tradiții pentru spor și sănătate în Miercurea Mare! Femeile nu torc și nu cos

01 May 2024 602