„M-am consultat doar cu Dumnezeu”! Preotul Valentin Berechet primul candidat independent la Primăria Constanța!


Preotul misionar Valentin Berechet de la biserica „Sfinții patru martiri de la Niculițel" situată în Faleză Nord, pe strada Unirii din Constanța este primul candidat independent care intră în cursa pentru Primăria municipiului Constanța la alegerile locale din 9 iunie.

Berechet a precizat pentru ZIUA de Constanța că vrea să intre în competiția electorală pentru că simte că trebuie să facă ceva pentru acest oraș și pentru România.

„ Românul a ajuns la o limită a răbdării și este timpul să facem ceva. Dacă pot face asta și Dumnezeu va îngădui, rămâne de văzut, eu vreau să încerc! Vreau să ofer poporului constănțean credință și dacă vom avea succes și credibilitate aici la Constanța, și restul țării se va mișca!
Dacă va fi să fiu primar, va fi de muncă non-stop, orașul va înflorii și construcțiile și horeca. Pînă acum nu s-a făcut pentru că nu s-a vrut!”.
Părintele Berechet se caracterizează drept un suveranist de centru-dreapta, un susținător al poporului.

Admite că în urmă cu trei ani a fost la mai multe întâlniri ale AUR iar acum s-a mutat cu mica echipă care îi este alături pe acest drum în fostul sediul al partidului de pe bulevardul 1 Decembrie.

Părintele Valentin Berechet a mai spus că nu va face o lansare de candidatură cu fast, ci se va concentra pe strângerea de semnături pentru susținerea candidaturii sale.

Recent Sfântul Sinod a reiterat hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, în următoarele condiţii:
  • a) lipsa unor candidaţi laici ortodocşi, bine pregătiţi, capabili să reprezinte eficient comunităţile din care provin şi în a căror componenţă intră credincioşi ortodocşi;
  • b) încălcarea neutralităţii politice sau susţinerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenţii altor culte sau organizaţii religioase;
  • c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituţia Bisericii şi valorile morale creştine ale societăţii sau candidarea respectivelor persoane ca independenţi.
Preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale, fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor.

L-am întrebat pe părinte dacă a anunțat Arhiepiscopul locului despre decizia legată de candidatură.


„Nu l-am anunțat. IPS Teodosie va înțelege pe parcurs și va lua măsuri funcție de conștiința sa. Să mă dea afară, dacă nu le convine. Legile civile nu mă împiedică să candidez. Simt că trebuie să fac ceva. Eu m-am consultat cu Dumnezeu în această decizie. Eu nu vrea să renunț la preoție. Pot să slujesc Duminica și în restul săptămânii să mă ocup de treburile orașului”.
 

Reamintim, recent Sfântul Sinod a reiterat hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România, în următoarele condiţii:
  • a) lipsa unor candidaţi laici ortodocşi, bine pregătiţi, capabili să reprezinte eficient comunităţile din care provin şi în a căror componenţă intră credincioşi ortodocşi;
  • b) încălcarea neutralităţii politice sau susţinerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenţii altor culte sau organizaţii religioase;
  • c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituţia Bisericii şi valorile morale creştine ale societăţii sau candidarea respectivelor persoane ca independenţi.
Preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale, fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor.

L-am întrebat pe părintele Berechet dacă a anunțat Arhiepiscopul locului, pe ÎPS Teodosie despre decizia sa legată de candidatură.

„Nu l-am anunțat, nu am vorbit cu mulți oameni. IPS Teodosie va înțelege pe parcurs și va lua măsuri funcție de conștiința sa. Să mă dea afară, dacă nu le convine. Simt că trebuie să fac ceva. Eu m-am consultat cu Dumnezeu în această decizie”, a spus părintele Berechet.

Am cerut și un punct de vedere Arhiepiscopiei Tomisului pe care îl redăm în continuare:

„În cazul părintelui Valentin Berechet nu avem cunoștință deocamdată despre o cerere a sa de a primi acordul Arhiepiscopiei Tomisului în vederea candidaturii la consiliul local sau județean. Vom verifica foarte atent, în următoarea perioadă, orice candidatură a clericilor, în sensul respectării legislației bisericești în vigoare. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod clericii pot candida, cu acordul ierarhului lor, exclusiv pentru postul de consilier local sau județean și doar ca independenți”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop.
 
Urmare a anunțului făcut de preotul Berechet, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop a menționat că părintele misionar Berechet va fi invitat la Arhiepiscopie pentru o discuție, iar dacă acesta va stărui în decizia sa de a candida, va fi declanșată o anchetă.

„Dânsul decide dacă dorește să mai rămână preot sau nu", a adăugat Pricop.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 
 





 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoare pe 27 aprilie 2024. Zi mare în calendarul ortodox!

27 Apr 2024 468

Calendar ortodox Ce sfânt este pomenit astăzi, 25 aprilie 2024?

25 Apr 2024 744

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 516

Biserica Ortodoxă Română, în doliu! A murit preotul care s-a ocupat de reconstrucția Bisericii Palatului Cotroceni

21 Apr 2024 1250

Ce sărbătoare este trecută astăzi, în calendarul ortodox din 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 1210

Preotul care a fost ucenic al lui Arsenie Boca s-a stins din viață

13 Apr 2024 1193

Ce mare sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, în data de 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 3480

Calendar-Ortodox 8 aprilie 2024 - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

08 Apr 2024 835

Ce sfânt este pomenit astăzi în Calendarul Ortodox de astăzi, 3 aprilie 2024

03 Apr 2024 840

Calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt la data de 28 martie 2024

28 Mar 2024 707

Calendar ortodox Ce prăznuiește biserica în ziua de 22 martie 2024?

22 Mar 2024 774

Dascăl înjunghiat în biserică în timpul unei slujbe, la Buzău!

10 Mar 2024 798

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 655

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1198

Calendar ortodox, 26 februarie 2024. Ce mare sfânt este sărbătorit azi

26 Feb 2024 1411