Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)




  • 8 din cele 9 candidaturi depuse de către formațiuni politice pentru alegerile locale din 9 iunie a.c., pentru președinția Consiliului Județean Constanța au fost admise de Biroul Electoral Județean
  • Singura candidatură rămasă respinsă definitiv este cea a deputatului neafiliat Dumitru Viorel Focșa (PRM) precum și a listei sale de consilieri
  • În 1992, în urma desfăşurării şedinţei de constituire, îşi începea activitatea prima autoritate a administraţiei publice judeţene post- decembriste, condusă de Gheorghe Mihăeși (FSN)
  • Președintele în exercițiu al CJC este Mihai Lupu (PUSL)
  • Consiliile judeţene au fost înfiinţate încă din secolul al XIX-lea în ţările române, având rolul de a reprezenta interesele locale, colective şi economice ale judeţului



Astăzi, 08 mai 2024, Biroul electoral de circumscripție judeteană nr.14 Constanta a emis Procesul verbal 11/08.05.2024 privind rămânerea definitivă a propunerilor de candidatură la funcțiile de președinte și de consilier județean în cadrul Consiliului judetean Constanța.

Biroul Electoral Județean Constanța a admis 8 din cele 9 candidaturi depuse de către formațiuni politice pentru alegerile locale din 9 iunie a.c., pentru președinția Consiliului Județean Constanța, respectiv Consiliul Județean Constanța, vezi secțiunea „documente".

Singura candidatură rămasă respinsă definitiv este cea a deputatului neafiliat Dumitru Viorel Focșa (PRM), precum și a listei sale de consilieri județeni.


Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța candidează:

Florin Mitroi - PNL

Claudiu Iorga Palaz - Alianța Dreapta Unită
Cătălin Nicolae Grasa - PSD
Mohammad Murad - AUR

Dumitru Bădrăgan - PER
Mihai Lupu - PUSL
Cristian Stancovici - SOS
Mihai-Simion Pană - Alternativa Dreaptă

Potrivit BEJ, candidaturile admise sunt următoarele:


1. SOS Romania
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților din partea SOS România pentru Consiliul Județean Constanța

2. PNL
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților la Consiliul Județean Constanța din partea PNL Constanța

3. PSD
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților la Consiliul Județean Constanța din partea PSD Constanța

4. Alianta Dreapta Unită (USR PMP FD)
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților la Consiliul Județean Constanța din partea Alianței Dreapta Unită

5. AUR
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților din partea AUR pentru Consiliul Județean Constanța

6. PUSL
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților din partea PUSL pentru Consiliul Județean Constanța

7. PER
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților din partea Partidului Ecologist pentru Consiliul Județean Constanța

8. Alternativa Dreaptă
Admiterea candidaturii - președinte CJ
Admiterea propunerii listei de candidați pentru funcția de consilier județean
Lista candidaților din partea Alternativa Dreaptă pentru Consiliul Județean Constanța


Vineri, 10 mai 2024, a ora 13.00 la sediul BEJ 14 Constanta se va efectua tragerea la sorti pentru stabilirea numarului de ordine de pe buletinele de vot la alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024.

Despre Consiliul Județean Constanța

Consiliile judeţene au fost înfiinţate încă din secolul al XIX-lea în ţările române, având rolul de a reprezenta interesele locale, colective şi economice ale judeţului.

După Mica Unire (Unirea Principatelor Române, la data de 24 ianuarie 1859) domnitorul Alexadru Ioan Cuza promulgă, la data de 31 martie 1864, Legea nr. 396 pentru înfiinţarea consiliilor judeţene, adoptată de Adunarea generală a României în şedinţa din 10 martie. Articolul 1 al Legii prevedea că: „în fiecare judeţ se statorniceşte un consiliu, care se adună periodic şi reprezintă interesele locale colective şi economice ale judeţului”, iar potrivit articolului 3: „Preşedintele consiliului judeţean se alege de consiliu din sânul său. Comisarul guvernului pe lângă consiliu este Prefectul judeţului”.

Consiliul se întrunea într-o singură sesiune ordinară pe an (la 15 octombrie), când se pronunţa asupra tuturor problemelor ce-i reveneau în competenţă.

Comisar al Guvernului pe lângă consiliu era prefectul. Pe lângă Consiliul Judeţean, funcţiona un secretar numit prin decret regal după recomandarea ministerului de interne. Atribuţiile Consiliului Judeţean era cel mai bine menţionate la art. 50 şi multe din ele se regăsesc şi astăzi.

Revoluţia din 1989 determină schimbarea structurii administrative şi politice în teritoriu. La 27 decembrie 1989 este emis Decretul Lege nr. 2 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvării Naţionale, potrivit căruia „Sînt şi rămîn dizolvate toate structurile de putere ale fostului regim dictatorial”.

Potrivit art. 6 din actul normativ, în unităţile administrativ-teritoriale judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale se constituie consilii ale Frontului Salvării Naţionale, organe ale puterii locale, ierarhic subordonate Consiliului Frontului Salvării Naţionale.

În aplicarea Decretului-Lege nr. 8 din 7 ianuarie 1990 privind organizarea şi funcţionarea organelor locale ale administraţiei de stat, în judeţe se constituie primării, ca organe locale ale administraţiei de stat. Organele locale ale administraţiei de stat exercită conducerea activităţii administrative în judeţ, pe baza şi în vederea realizării obiectivelor cuprinse în programul Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi hotărârilor consiliului teritorial ale frontului, asigurând aplicarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

În urma emiterii Decretului Lege nr. 81 din 9 februarie 1990, consiliul teritorial îşi schimbă denumirea, devenind consiliu provizoriu de uniune naţională.

Prin Legea nr. 5 din 19 iulie 1990 privind administrarea judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, până la organizarea alegerilor locale, consiliul de uniune naţionala constituit provizoriu la nivelul judeţului Constanța, îşi încetează activitatea.

Până la formarea viitoarelor organe locale, ca rezultat al alegerilor, administrarea judeţului se realizează de către prefectură şi primar, ca organe locale ale administraţiei de stat cu competenţă generală.

Pe 28 noiembrie 1991 a intrat în vigoare Legea nr. 69 a administraţiei publice locale iar art.7 al actului normativ a prevăzut reînfiinţarea consiliului judeţean: „În fiecare judeţ se alege un consiliu judeţean, care coordonează activitatea consiliilor locale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean. Consiliul judeţean alege, din rîndul membrilor săi, preşedintele şi delegaţia permanentă.” Legea nr 69/1991 a fost abrogată şi înlocuită de Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale.

În prezent, activitatea Consiliului Judeţean Constanța este reglementată de Codul Administrativ, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019,potrivit căruia „Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice locale, constituită la nivel judeţean pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.
În 1992, în urma desfăşurării şedinţei de constituire, îşi începea activitatea prima autoritate a administraţiei publice judeţene post- decembriste, condusă de Gheorghe Mihăeși.

Lista președinților din 1992 și până în prezent:

Gheorghe Mihăieși (FSN), 1992-1996
Stelian Duțu (PD), 1996-2004
Nicușor Constantinescu (PSD), 2004-2015
Marius-Horia Țuțuianu (PSD), 2016-2020
Mihai Lupu (ales PNL/în prezent PUSL) 2020-prezent

Citește și:

UPDATE. Candidaturile PRM au fost respinse! Oficial de la Biroul Electoral Județean. Candidaturile admise pentru Consiliul Județean Constanța la alegerile locale din 9 iunie (DOCUMENTE)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.