Discursul ambasadorului SUA la ceremonia de conferire a medaliilor steaua de bronz postmortem

28 ianuarie 2010

Discursul ambasadorului SUA Mark Gitenstein cu ocazia ceremoniei de conferire a medaliilor steaua de bronz postmortem

Predeal, 28 ianuarie 2010

Domnule Fota,
Domnule ministru Oprea,
Domnule amiral Marin,
Domnule general Ghica,
Rude ale maiorului Unguraş şi ale sublocotenentului Chira,
Domnilor ofiţeri,
Subofiţeri şi militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte. 

Sunt copleşit de onoarea de a conferi aceste distincţii în numele Guvernului Statelor Unite pentru doi militari români, maiorul Iuliu Unguraş şi sublocotenentul Claudiu Chira, care au plătit preţul suprem pentru a apăra valorile împărtăşite în comun de măreţele noastre naţiuni. Deşi aceste distincţii nu vor micşora durerea pe care o resimţim pentru pierderea lor, astăzi le recunoaştem bravura, serviciul pus în slujba celorlalţi, precum şi sacrificiul pentru naţiunea lor, pentru Trupele Terestre şi pentru batalionul lor.

Maiorul Unguraş era comandant de pluton în Afganistan atunci când a căzut la datorie în timp ce conducea o extrem de importantă misiune de patrulare pentru detectarea şi neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate în zona Bazei Avanpost de Operaţiuni Varner. Această misiune era vitală pentru securitatea camarazilor săi de arme, atât români, cât şi americani, care se bazează pe linii de comunicaţii deschise şi sigure. Sublocotenentul Chira era comandant de grupă în Afganistan şi a fost văzut drept un exemplu strălucit de subofiţer într-o funcţie de comandă în cadrul Forţei de Luptă Zabul. A căzut la datorie când - în timp ce îşi comanda grupa pentru a stabili un post de observaţie – vehiculul său a trecut peste o mină de teren. Aceasta era o altă misiune vitală pentru securitatea forţelor. Doresc să transmit  membrilor Batalionului 21 Vânători de Munte, precum şi familiilor şi prietenilor acestor doi militari, sincerele condoleanţe ale poporului american.

Aceşti bărbaţi şi-au făcut datoria în cadrul unei Forţe de Luptă speciale, compusă din ofiţeri, subofiţeri şi alţi militari români şi americani care au luptat împreună confruntându-se cu riscuri şi ameninţări, la mii de kilometri de graniţele noastre. Această forţă de luptă demonstrează alianţa strânsă dintre ţările noastre: o alianţă ancorată în interesele şi valorile noastre comune şi hotărâtă să lupte împotriva ameninţărilor globale la adresa ambelor noastre ţări. Deşi suntem întristaţi de pierderea lor, suntem mândri de modul în care şi-au făcut datoria în cadrul acestei forţe de luptă şi în cadrul acestei alianţe.

Suntem mândri să stăm umăr la umăr cu militarii români în timp ce luptăm să nu lăsăm Afganistanul să devină din nou un adăpost pentru Al-Qaeda şi pentru alte grupuri similare, la fel cum suntem mândri să fim alături de România pentru a apăra valorile noastre comune. Din nefericire, sacrificiul este imens. Ambele noastre ţări au pierdut fii şi fiice, fraţi şi surori, în lupta pentru această cauză nobilă. Sunt copleşit de devotamentul lor şi de devotamentul militarilor români şi americani care vor fi dislocaţi din nou pentru a ne apăra.

Domnule sergent Unguraş, astăzi – când onorăm sacrificiul fratelui dumneavoastră – onorăm şi devotamentul dumneavoastră. Aţi luptat alături de fratele dumneavoastră în Afganistan cu numai nouă luni în urmă, iar acum v-aţi oferit din nou voluntar pentru a vă face acolo datoria alături de camarazii români şi americani. Vă mulţumesc pentru serviciul dumneavoastră.

Sacrificiile ambelor noastre naţiuni, deşi dificile şi adeseori dureroase, vor crea pentru totdeauna între noi o legătură de care suntem cu atât mai conştienţi astăzi când aducem omagiul nostru şi comemorăm spiritul acelora care au căzut de curând la datorie, pe câmpul de luptă.

Faptul că ne-am vărsat sângele împreună pentru acelaşi ţel ne face fraţi şi surori – membri ai aceleiaşi familii. Ca reprezentant al poporului american, pot să afirm fără teamă că suntem veşnic recunoscători şi profund impresionaţi de sacrificiul dumneavoastră.

Voi încheia rostind câteva cuvinte din rugăciunea iudaică pentru cei decedaţi:

„Fie ca numele maiorului Unguraş şi al sublocotenentului Chira, care au căzut la datorie servindu-şi ţările, să nu fie uitate niciodată, fie ca noi să ne amintim de ei cu durere şi cu regretul de a nu fi reuşit încă să transformăm lumea în care ei ar fi trăit într-una mai bună. Fie ca noi să rămânem devotaţi păcii şi libertăţii pentru care ei şi-au dat viaţa.” Amin.    


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 969

Unul din cei mai apreciați comentatori sportivi, Octavian Vintilă, s-a stins din viață

20 Apr 2024 659

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 891

Marți, 16 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, în Cupa României. „Hai la meci!“

16 Apr 2024 710

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța s-a calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 1190

Volei CSM Constanța va lupta pentru locul șapte în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

10 Apr 2024 911

Volei. Miercuri, 10 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, al doilea meci al întâlnirii din play-off

10 Apr 2024 611

Luptătoarea Andreea Ana, din Mangalia, s-a calificat la Jocurile Olimpice Paris 2024

06 Apr 2024 902

Volei CSM Constanța a câștigat setul întâi, dar a cedat în prima dispută cu Steaua București

06 Apr 2024 764

În unele publicații din România a apărut știrea falsă că legendarul antrenor Emeric Ienei ar fi murit!

04 Apr 2024 897

A murit, la 98 de ani, Tănase Tănase, cel mai mare antrenor pe care l-a avut voleiul din România. „Drum lin, nea Tică!“

03 Apr 2024 944

Tenis de masă LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la categoria Under-15 (GALERIE FOTO + DOCUMENT)

29 Mar 2024 873

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 817

Farul Constanța Astăzi, 17 martie 2024, e ziua de naștere a lui Ștefan Petcu. Fostul mare fotbalist a ajuns la 67 de ani

17 Mar 2024 1642

CSM Constanța Două victorii în trei meciuri. Baschetbaliștii Under-13, pe locul doi după turneul de la Galați

14 Mar 2024 681