Max Boegl Romania construiește, cu bani de la Consiliul Județean Tulcea, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin (DOCUMENT)

Consiliul Județean Tulcea
  • Max Boegl Romania SRL se va ocupa de proiectarea și executarea lucrărilor la Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin.
  • Valoarea totală a contractului este de 4.524.917 lei fără TVA, adică peste 900.000 de euro, la cursul actual.
  • Durata contractului este de trei luni, iar finanțarea este asigurată din fonduri bugetare.
Max Boegl Romania SRL a semnat cu Consiliul Județean Tulcea contractul privind proiectarea și executarea Ansamblului Memorial Ivan Patzaichin, prin negociere fără publicare prealabilă.
 
Informațiile privind atribuirea contractului au fost publicate în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, unde se precizează că valoarea totală a contractului este de 4.524.917 lei fără TVA, adică peste 900.000 de euro, la cursul actual.
 
Inițial, Consiliul Județean Tulcea estimase contractul la 4.528.417 lei fără TVA.
 
Durata contractului este de trei luni, iar finanțarea este asigurată din fonduri bugetare.
 
Negociere fără publicare prealabilă
 
În justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicare prealabilă, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea au arătat că lucrările pot fi furnizate numai de un anumit operator economic pentru că „scopul achiziției este crearea sau achiziționarea unei opere de artă sau reprezentații artistice unice“.
 
Au mai arătat reprezentanții CJT că „în cazul prezentului contract, constrângerea asociată acestuia și care a generat necesitatea încheierii contractului este detaliată mai jos:
În vederea realizării în comun a unui Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin, a fost aprobat, prin Hotărârea Consiliului Județean Tulcea nr. 28/28-02-2023, Acordul de parteneriat nr. 4340/13-03-2023 dintre Unitatea Administrativ Teritorială Județul Tulcea - prin Consiliul Județean Tulcea, Unitatea Administrativ Teritorială – prin Consiliul Local Tulcea și Asociația «Ivan Patzaichin – Mila 23»“.
 
„Investiția propusă, realizarea ansamblului memorial – Ivan Patzaichin, dorește să păstreze memoria marelui campion printr-un concept unificator realizat de cinci artiști contemporani români: Teodor Graur, Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh“, se arată în datele oficiale.

 
Conform sursei citate, „memorialul reunește o diversitate de instanțe prin care Ivan va rămâne veșnic în memoria colectivă și în inimile celor care l-au prețuit, oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin și, în același timp, va avea și un rol simbolic, marcând «poarta de intrare» în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta în ritm de pagaie“.
 

„«Columna», cu cele 51 de pagăi ale sale, va reaminti cursele istorice ale lui Ivan, dar și pe toți campionii Deltei ce l-au inspirat și i-au urmat. Împreună cu «Metopa», «Inima așezată», «Val oprit», «Fântâna» și «Grădina», capătul falezei către Sulina va deveni un spațiu public unic în oraș, contribuind direct și la repunerea în valoare a zonei istorice a orașului“, au mai arătat reprezentanții CJT.
 
Astfel, se precizează în continuare că „scopul achiziției este crearea a cinci opere de artă, respectiv «Columna», «Metopa», «Inima așezată», «Val oprit», «Fântâna» și «Grădina» ale artiștilor contemporani români: Teodor Graur, Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh“.
 
„Prin proiectul «Modernizarea Portului Tulcea de la Mm 38+1530 la Mm 38+800», pe întreaga faleză a orașului Tulcea sunt în faza de execuție o serie de lucrări  de extindere și consolidare, lucrări executate de Asocierea S.C. Max Boegl România S.R.L. – S.C. Complex Delta S.R.L. – S.C. Max Bogl Stiftung & Co. KG“,au explicat reprezentanții CJT.
 
De asemenea, aceștia au spus că „amplasamentul lucrării a fost predat la începutul execuției Asocierii S.C. Max Boegl România S.R.L. – S.C. Complex Delta S.R.L. – S.C. Max Bogl Stiftung & Co. KG., iar lucrările sunt în curs de execuție și nu sunt recepționate. Prin urmare, un alt constructor nu poate executa o altă lucrare pe același amplasament“.
 
„Concurența lipsește din motive tehnice întrucât, având în vedere că lucrările de modernizare a Portului Tulcea se vor executa în paralel cu lucrările de realizare a Ansamblului memorial IVAN PATZAICHIN, acestea pot fi executate în bune condiții fără a afecta structura de rezistență a falezei sau indicatorii tehnici și funcționali ai proiectului finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, doar de către cel puțin unul dintre membrii asocierii“, potrivit CJT.
 
„Prin invitarea la negociere a constructorului care realizează modernizarea portului Tulcea și implicit a falezei, se respectă una dintre condițiile de finanțare a proiectului, respectiv realizarea în totalitate a indicatorilor și obiectivelor specifice în termenul prevăzut în Contractul de finanțare nr. 32/14-05-2019. Menționăm că prin adresa nr. 1854/02-02-2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a dat acordul amplasării Ansamblului memorial Ivan Patzaichin doar în aceste condiții“, au mai precizat reprezentanții Consiliului Județean Tulcea.
 
Despre subcontractare
 
„Contractul de achiziție care se va încheia urmare negocierii va cuprinde clauze de protecție a unor drepturi exclusive, respectiv drepturi de proprietate intelectuală“, se mai arată în final.
 
În datele oficiale, se mai face precizarea că este posibilă subcontractarea lucrării înce privește „proiectare în faza DTAC: specialitățile arhitectură, structură de rezistență și inginerie geotehnică, instalații electrice, concept artistic și drepturi de autor; - consultanță tehnică de specialitate în faza DTOE: specialitățile arhitectură, structură de rezistență și inginerie geotehnică, instalații electrice, concept artistic și drepturi de autor; - proiectare în faza PTE: specialitățile arhitectură, structură de rezistență și inginerie geotehnică, instalații electrice, concept artistic și drepturi de autor; - asistență tehnică pe parcursul execuției: specialitățile arhitectură, structură de rezistență și inginerie geotehnică, instalații electrice, concept artistic și drepturi de autor; - lucrări de execuție pentru obiectivul de investiție «Realizare Ansamblu memorial Ivan Patzaichin», aferente anumitor părți și capitole de lucrări, după cum urmează: *execuție și montaj suprastructura Columna lui Ivan; *execuție și montaj mozaic Metopa; *execuție și amenajare peisagistică Grădina Deltei; *execuție și montaj lucrări de artă Inima Așezată și Val oprit; *execuție și montaj Fântână / Culegător“.
 
Despre Max Boegl Romania SRL
 
Platforma Confidas.ro, arată că societatea Max Boegl Romania a fost înființată în 2003 și are sediul social în București, Sectorul 5, strada Izvor nr. 80, obiectul de activitate fiind reprezentat de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor.
 
Asociat unic al companiei este Max Boegl International SE Germania cu sediul în Sengenthal.
 
Reprezentant este cetățeanul german Ștefan Schmidt, iar administratori sunt cetățenii germani Eichhorn Oliver Richard Georg, Mathias Kirr și Klaus Gorgner.
 
În 2021, Max Boegl Romania SRL a declarat 91 de angajați, profit peste 15,44 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 32,67 de milioane de lei.
 
Amintim, în iulie 2020, s-a decis deschiderea unui punct de lucru în județul Tulcea, pe strada 9 Mai.
 
Potrivit Confidas.ro, compania Max Boegl Romania SRL a încheiat contracte de achiziții publice în valoare totală de 358.392.126,91 de lei.
 
Printre instituțiile publice care au semnat contracte cu această firmă se numără Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, Județul Tulcea, Municipiul Galați, Ministerul Apărării - Unitatea Militară 02547 București, dar și altele.
 
Despre Terra Construct SRL
 
Potrivit datelor oficiale publicate în SEAP, firma tulceană Terra Construct SRL este subcontractor.
 
Conform termene.ro, platformă consultată la data de 20 iunie 2023, Terra Construct SRL a fost înființată în 2005, are sediul social în Tulcea, pe strada Combustibilului nr. 20 și se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară.
 
Firma are un punct de lucru și pe strada Portului din Tulcea.
 
Asociați sunt Vasile Iordache, Bogdan Mihalca și Liviu Pascale, iar administratori sunt cei trei alături de Andreea Mihaela Alexandru.
 
Numele lui Vasile Iordache figurează și în Livamex, Watergate și Terra Administrativ, în utimele două fiind doar administrator.
 
Bogdan Mihalca figurează și în Prodomo, Trade Agrofan și Terra Construct SRL Sucursala Tulcea (împuternicit sucursală), iar Liviu Pascale figurează, la rândul său, în Nova Clean Professional, Livamex și Watergate (doar administrator).
 
Andreea Mihaela Alexandru este împuternicit sucursală la Terra Construct SRL Sucursala Tulcea și asociat în Nea Peramos.
 
În 2022, Terra Construct a declarat 130 de angajați, profit peste 5,5 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 167,54 de milioane de lei.
 
Conform sursei citate, firma figurează cu contracte publice la Jurilovca https://www.ziuaconstanta.ro/informatii/combaterea-criminalitatii-in-achizitiile-publice/tulcea-terra-construct-se-va-ocupa-de-dezvoltarea-infastructurii-de-acostare-in-comuna-jurilovca-744921.html și achiziții directe cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Aquaserv SA, Direcția Întreținere și Administrare Patrimoniu Tulcea și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3 Tulcea.
 
În Secțiunea Document poate fi consultat anunțul de atribuire.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Peste 16 milioane de euro, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru modernizarea Portului Sulina, etapa I. Ce firme iau banii
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ-ul pentru modernizarea Portului Tulcea, decis la Curtea de Apel Constanța! Asocierea Max Boegl Romania SRL – Complex Delta SRL, intervenient

25 Jan 2024 736

Licitații Tulcea Complex Delta SRL, deținută de Hristu Caraman, câștigă al doilea contract pentru modernizarea unui port din județul Tulcea! A depus singura ofertă admisibilă (DOCUMENT)

18 Jan 2024 1286

Peste 16 milioane de euro, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru modernizarea Portului Sulina, etapa I. Ce firme iau banii

01 Feb 2023 1763

O importantă firmă de construcții cu acționariat german își deschide un punct de lucru în Dobrogea. Ce activități se vor desfășura

07 Sep 2020 1453