Anul 2013 Evoluţiile monedelor celor mai mari economii ale lumii

"Clasamentul celor mai mari economii ale lumii ia în calcul valorile PIB pentru ultimul an încheiat (respectiv, anul 2012); astfel, conform datelor Băncii Mondiale, în top se află SUA, urmate de China, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Italia şi India. Analizând modul în care monedele celor mai mari economii ale lumii au evoluat în 2013, a reieşit că de la începutul anului și până în prezent (până la 15 decembrie), Euro a crescut faţă de toate celelalte monede din grupul luat în calcul, respectiv faţă de USD (cu cca 4,1%), Yenul japonez (cu aproximativ 24% ), Lira Sterlină (cu cca 3,7%), Rublă (cu cca 12%), Realul brazilian (cu aproximativ 18,4%), Rupia indiană (tot cu cca 18,4%) şi cu aproximativ 1,1% faţă de Yuanul chinezesc. Trebuie reamintit că Yuanul a intrat în 2013 în grupul celor mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială; Banca Centrală a Chinei controlează însă cursul de schimb al Yuanului, limitându-i oscilaţia faţă de punctul fixat", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Euro a început anul 2013 în contextul crizei din Cipru, care i-a influenţat semnificativ evoluţia în primul trimestru. Ulterior, Euro a început să recupereze din depreciere, dar "avântul" i-a fost tăiat la începutul verii de discuţiile privind posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să reducă ritmul de cumpărări de active începând cu toamna acestui an, ipoteză care a condus la întărirea Dolarului American. "Posibila reducere a stimulentelor monetare de către Fed a rămas apoi în continuare un subiect al speculaţiilor, aducând periodic volatilitate în pieţe. Ultimele rezultate privind piaţa americană a muncii au fost încurajatoare, dar pieţele au ajuns să aştepte semnale mai clare. Pe 17-18 decembrie are loc ultima şedinţă de politică monetară a FED din acest an, aşa încât vom vedea cum se va încheia 2013 din acest punct de vedere", a precizat Silviu Pojar.

Ieşirea Zonei Euro din recesiune în trimestrul al doilea a ajutat Euro atât în raport cu USD, cât și cu alte monede. Ulterior, în octombrie, blocajul parţial al activităţii guvernului american a depreciat consistent USD, care a atins minimul pe anul în curs faţă de Euro.
La jumătatea lunii decembrie, comparativ cu cotaţia avută la începutul anului, Yuanul chinezesc marchează o creştere de cca 2,6% în fața USD; Dolarul american înregistrează însă aprecieri faţă de o serie dintre monedele analizate: USD s-a apreciat cu cca 8% faţă de Rublă, cu 13,8% faţă de Realul Brazilian, cu 13,7% faţă de Rupia indiană şi cu 19% faţă de Yenul japonez. "În privinţa Yenului să reamintim că Banca Japoniei (BoJ) a lansat în 2013 cel mai mare pachet de stimulente monetare, un demers radical care a devalorizat semnificativ Yenul. Ulterior, BoJ a anunţat că poate amplifica măsurile de relaxare, pentru a atinge obiectivul de inflaţie de 2%, economia japoneză fiind afectată de deflaţia prelungită. Pe 19-20 decembrie BoJ are planificată ultima reuniune pe 2013, dar pieţele nu se aşteaptă ca aceasta să aducă modificări", a arătat Silviu Pojar.

Lira Sterlină a fost volatilă în anul curent. Moneda britanică a scăzut în primul semestru (faţă de Euro şi USD), în contextul în care agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar autorităţile britanice au anunţat că economia a scăzut cu 0,3% în ultimul trimestru din 2012. "O serie de rezultate economice pozitive şi prognoze revizuite favorabil au susţinut însă Lira sterlină în cea de-a doua parte a anului; astfel, comparativ cu cotaţiile de la începutul anului, la 15 decembrie, Lira sterlină a recuperat parţial din scăderea faţă de Euro (ajungând la -3,7%) şi s-a apreciat cu cca 0,3% faţă de USD", a precizat Silviu Pojar.

Rubla se îndreaptă spre declin pe anul în curs, înregistrând la jumătatea lunii decembrie deprecieri faţă de Euro şi de USD, comparativ cu cotaţiile avute la începutul anului. Realul s-a depreciat pe anul în curs, pe fondul unor rezultate economice sub aşteptări înregistrate de economia Braziliei. "În plus, speculaţiile privind reducerea stimulentelor monetare de către Fed au dus la reducerea expunerii investitorilor pe pieţele emergente, această situaţie afectând inclusiv Realul brazilian şi Rupia indiană", a precizat Silviu Pojar.

Sfârşitul lui 2013 se anunţă a fi agitat, inclusiv cu o serie de şedinţe de politica monetară. "Băncile Centrale au oferit adesea surprize, reacţionând diferit faţă de aşteptările investitorilor; în plus, o serie de indicatori importanţi urmează a fi publicaţi, aşa încât până la sfârşitul lui decembrie monedele marilor economii ale lumii pot cunoaşte oscilaţii importante de la parcursul actual ", a precizat Silviu Pojar.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Info Noble Securities
În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a făcut primul pas în România, deschizând sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies deține bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri. Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocată. Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier, care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1793

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2496

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2736

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7164

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3453

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3632

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6244

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2755

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5754

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4305

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9497

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4118

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3300

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2729

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2808