IPJ BuzăuPoliţia municipiului Buzău a desfăşurat acţiuni preventive în zone comerciale.

Nr.153 din 8 mai 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din perioada 5-7 mai 2023
 
 
Poliţia municipiului Buzău a desfăşurat acţiuni preventive în zone comerciale. 
 
În zilele de sâmbătă şi duminică, 6-7 mai a.c., poliţişti de la Birourile de Ordine Publică, Poliţiei de Proximitate şi Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Buzău, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Buzău, au desfăşurat acţiuni preventive pe linia menţinerii climatului de siguranţă publică, descurajării celor predispuşi la comiterea de fapte antisociale în perimetrul stradal şi menţinerii cadrului operaţional necesar desfăşurării în condiţii de siguranţă a traficului rutier.
S-a acţionat în zona târgurilor de pe raza municipiului Buzău, în Talciocul Buzău, în Oborul Buzău şi în zona centrală a municipiului.
Efectivele angrenate în acţiune au acţionat pe principalele artere de circulaţie şi în puncte obligatorii de trecere, concomitent cu filtrele rutiere instituite pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile Codului Rutier.
          În total, au fost legitimate 153 de persoane, 8 dintre acestea fiind avertizate cu privire la modul de comportare în locurile publice, altor 81 fiindu-le controlate autovehiculele.        
 Tuturor persoanelor le-au fost adresate recomandări cu privire la respectarea normelor de conduită și de comportament, astfel încât să nu se încalce prevederile legale în vigoare  privind sancționarea unor încălcări ale normelor de conviețuire socială, precum și la riscurile la care se expun în momentul în care consumă substanțe psihoactive.
Totodată, au fost verificate 20 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate care îşi desfăşurau activitatea în zonele verificate, dar și 15 agenți de pază.                                        
          Pentru neregulile constatate au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legea nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi la O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
                   Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de peste 17.000 lei.
 
 
 
Activităţi preventive la sfârşit de săptămână
 

          În data de 5 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Poliției de Proximitate, au desfășurat activități preventive cu preșcolari și elevi din clasele I-a și a III-a la Liceul cu Program Sportiv ”Iolanda Balaș Soter” Buzău.
          Activitățile au fost desfășurate sub forma unor sesiuni informative având ca temă respectarea regimului circulației rutiere și prevenirea infracțiunilor comise cu violență, dar au fost adresate și recomandări privind necesitatea frecventării cu regularitate a cursurilor școlare.
          Elevii și preșcolarii au învățat care sunt regulile esențiale de circulație, pentru a fi pietoni responsabili, au simulat situații reale din trafic pe covorul inscripționat cu marcaje și indicatoare rutiere și au învățat cum să se comporte și cum să reacționeze pentru a nu deveni nici victime, dar nici autori ai unor infracțiuni comise cu violență.

          Tot în weekend, polițiștii de la prevenire, rutieri și de la siguranță școlară au participat la activitatea desfășurată în municipiul Buzău, în contextul marcării Zilei Europei. Prin jocuri și joacă, polițiștii au oferit persoanelor prezente lecții despre cum să prevină evenimentele negative. Au discutat despre regulile de circulație, despre efectele negative pe care le are consumul de subsanțe psihoactive, despre răspunderea penală și despre siguranța în mediul online.
 
 
 
Acţiuni pentru prevenirea prejudicierii fondului forestier
 
          În zilele de 3-4 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiști jandarmi şi reprezentanţi silvici, au desfășurat o acţiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul depozitării, circulației și comercializării materialului lemnos.
          În cadrul acțiunii, polițiștii au verificat 315 autovehicule, dintre care 82 transportau material lemnos.
          Polițiștii au aplicat 99 de sancțiuni contravenționale, dintre care 11 pentru nerespectarea Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.
          Valoarea totală a sancțiunilor este de peste 52.000 de lei.
          Polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Cislău au depistat o persoană care transporta material lemnos, iar în urma verificărilor au stabilit faptul că există neconcordanțe dintre datele înscrise în aviz și cantitatea faptică transportată.
          Polițiștii au sancționat contravențional emitentul avizului şi, totodată, lemnul a fost confiscat și predat reprezentanților ocolului silvic.
          De asemenea, polițiștii Biroului Protecția Fondului Forestier și Pișcicol au depistat nereguli în urma controalelor efectuate în cazul a doi agenți economici din nordul judeţului.
          În cazul unei societăți comerciale, în urma inventarierii materialului lemnos, a fost înregistrată o diferență de 19 metri cubi de lemn de foc din specia fag și s-a stabilit faptul că pentru 21 de metri cubi nu deține documente de proveniență.
          În celălalt caz, în urma controlului efectuat la un operator economic de profil, polițiștii au stabilit că a expediat o cantitate de lemn rotund rășinos, depășind cu 17 metri cubi volumul din avizul de însoțire.
          În cambele situaţii, administratorii au fost sancționați contravențional, iar polițiștii confiscat  58 de metri cubi de material lemnos.
 
 
 
Reţinuţi pentru furt calificat  
 
          În ziua de 5 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Pârscov au fost sesizaţi cu privire la faptul că mai multe persoane, ce se deplasau cu un autoturism, au încercat să fure din curtea unei locuinţe mai multe păsări.
          Fapta a fost sesizată în jurul orei 15.00, de către persoana vătămată, o femeie în vârstă de 64 de ani, din Pănătău.
Imediat după primirea sesizării, datele puse la dispoziţie de apelantă au fost diseminate către întreg dispozitivul de ordine şi siguranţă publică.
Astfel, echipajul ce acționa în intersecţia DN 10 cu DJ 102B, în Cislau, în jurul orei 15.30, a observat un autoturism ce corespundea informaţiilor relatate de către persoana vătămată. Maşina se deplasa pe direcţia Brașov către Buzău, iar conducătorul acestuia a virat brusc la observarea autospecialei.
Maşina a fost interceptată în scurt timp, stabilind că ocupanţii autovehiculului sunt un bărbat şi două femei, cu vârste cuprinse între 44 şi 62 de ani, din Buzău şi Ialomiţa.
În urma controlului autovehiculului, poliţiştii au descoperit în portbagaj şi în habitaclul maşinii 30 de păsări şi un ied.
Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au fost din nou sesizaţi de către dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, referitor la faptul că o altă localnică sesizează furtul mai multor păsări din curtea imobilului.
În baza probatoriului administrat, poliţiştii au reţinut cele trei persoane pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, sub aspectul săvârşirii infractiunilor de tentativa la furt calificat şi furt calificat.
          În cauză, poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a bănuiţilor. 
 
 
 
Sancţionaţi pentru că jucau jocuri de noroc, altele decât cele permise de lege.
 
În data de 5 mai a.c, în jurul orei 22.45, polițiștii de ordine și siguranță publică din cadrul Secției de poliţie rurală Grebănu și Poliției municipiului Râmnicu Sărat, aflându-se în exercitatea atribuțiilor de serviciu, au depistat în incinta unei societății comerciale, din Grebănu, mai multe persoane care jucau jocuri de noroc, altele decât cele permise de lege.
Polițiștii au identificat peroanele implicate, şase bărbați cu vârstele cuprinse între 25 şi 54 ani care, fie jucau jocul de noroc “barbut” , fie fumau în interiorul societății.
Cei şase bărbați au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice şi Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun cu amenzi în cuantum total de 3.000 de lei.
De asemenea, poliţiştii au ridicat 2536 de lei  și 770 de euro în vederea confiscării, bani rezultaţi în urma jocului de noroc.
 
 
 
 
Bănuiţi de furt, depistaţi de poliţiştii din Merei
 
La data de 7 mai a.c., poliţişti din cadrul Secţiei de poliţie rurală Merei au depistat în flagrant delict patru localnici cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, în timp ce transportau cu atelajul hipo mai mulţi spalieri de beton.
Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit că bărbaţii ar fi sustras 37 de spalieri de pe un teren cultivat cu viţă evie, aparţinând unui bărbat în vârstă de 47 de ani, din Ulmeni.
A fost întocmit dosar penal şi poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.
  •  
Dacă ceva este prea frumos să fie adevărat, probabil vă aflați în vizorul uni escroc!
 
          În ziua de 5 mai a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Sărat au depistat principalul bănuit în cazul unei înșelăciuni, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din București.
          Fapta a fost sesizată de către persoana vătămată, o femeie în vârstă de 48 de ani, din Râmnicu Sărat.
          În urma cercetărilor efectuate de către polițiști s-a stabilit că în ziua de 23 martie a.c., bănuitul ar fi indus-o în eroare pe râmniceancă, expunându-i spre vânzare un telefon mobil în schimbul sumei de 300 de lei, însă în urma tranzacției aceasta a observat că în husa în care trebuia să fie telefonul mobil era o bucată de gresie.  
          Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate.
          În cauză polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune și pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitului.
 
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA ÎNȘELĂCIUNILOR
 
-Nu vă încredeţi în persoane necunoscute care, prin intermediul telefonului, vă solicită sume mari de bani pentru rezolvarea unor aşa zise ,,accidente rutiere” în care au fost implicate rudele dumneavoastră;
-Nu aveţi încredere în persoane necunoscute care colectează sume de bani în scopuri umanitare, deoarece aceştia pot fi în realitate escroci;
-Nu cădeţi în plasa persoanelor necunoscute, care se prezintă la domiciliu şi pretind că aduc din partea unor rude (fiu, ginere, nepot etc.) anumite bunuri, ex. centrale termice, cazane de ţuică, pentru care trebuie să primească în schimb diferite sume de bani. Totodată, escrocii urmăresc sustragerea din locuinţă a unor bunuri de valoare sau chiar sume de bani;
-Nu daţi curs îndemnurilor persoanelor necunoscute, care susţin că sunt reprezentanţi ai unor societăţi de telefonie mobilă sau televiziuni, sună sau trimit SMS-uri prin care anunţă fals persoanele contactate că sunt câştigătorii unor premii şi pentru a intra în posesia acestora trebuie să achite diverse sume de bani în anumite conturi care le sunt comunicate;
-Fii suspicios şi vigilent. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că te afli în vizorul unui escroc;
-Ţine minte minte: escrocii sunt vicleni şi inteligenţi. Ştiu cum să te manipuleze pentru a-şi atinge scopul;
-Dacă ai identificat un escroc sau ai devenit victima lui, sesizează imediat poliţia!
 
Peste 450 de sancţiuni contravenţionale constatate de poliţişti şi 100 de permise de conducere reţinute la finalul săptămânii
 
 
În perioada 5-7 mai a.c, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 481 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 101 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Activităţile s-au desfăşurat pe principalele artere rutiere din județul Buzău și au vizat depistarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, care efectuează depășiri neregulamentare, conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe cu efect psihoactiv, dar și  regulilor de circulație.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 362 de şoferi care au călcat prea tare pedala de acceleraţie. Dintre aceştia, 82 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză167 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui tânăr de  22 de ani, din Ziduri, ce rula pe DN2E85, în afara localității Mihăileşti.
Alte 19 permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru comportament agresiv manifestat în trafic şi pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şi şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (54), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (19), dar şi 64 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 206.000 de lei.
Polițiștii au tesat peste 400 de conducători auto cu aparatele etilotest și drugtest.
În 6 cazuri, aparatele au indicat valori sub 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în alte 2 situaţii au întocmit dosare penale pentru săvârșirirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Într-unul din cazuri, este vorba de un bărbat de 72 de ani, din Merei, care a fost depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul pe DJ 205, în localitatea Merei. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Alte două dosare penale au fost întocmite pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere
 
RECOMANDĂRI ALE POLIŢIŞTILOR PRIVIND CIRCULAŢIA CU BICICLETA
 
           Pe zi ce trece, bicicleta câştigă tot mai mulţi adepţi, însă, indiferent de vârstă, aceasta trebuie utilizată corect pe drumurile publice, în spiritul conduitei preventive. Ca urmare a lipsei de precauţie, tot mai biciclişti cad victime ale accidentelor de circulaţie.
Nesemnalizarea şi neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga şi la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie principalele cauze ale evenimentelor rutiere datorate bicicliştilor.
Majoritatea accidentelor cu biciclişti se produc în mediul urban, în zona marilor intersecţii, ca urmare a neacordării de prioritate la trecerea altor autovehicule, a tranzitării pe culoarea roşie a semaforului, precum şi nerespectării semnificaţiei indicatoarelor.
Folosirea bicicletei pe timpul nopţii sau în condiţii meteorologice nefavorabile, mai ales dacă nu este echipată corespunzător cu mijloace de semnalizare, reduce posibilitatea conducătorilor auto de a-i sesiza pe biciclişti. Aceasta este de asemenea o cauză frecventă în producerea de accidente rutiere cu victime din rândul bicicliştilor.
Deosebit de periculoase sunt şi conducerea bicicletei sub influenţa băuturilor alcoolice, transportul altor persoane pe bicicletă, transportarea unor bagaje voluminoase, precum şi deplasarea în grupuri a bicicliştilor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.