Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie 2013

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


5 august 2013
Nr.717/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞTIUBE VIOREL, administrator al SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea şi SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC TRANSPORT EURO SRL Budeşti, jud. Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2007 – 2008, inculpatul Ştiube Viorel, în calitate de administrator al SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea şi SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC TRANSPORT EURO SRL Budeşti, jud. Vâlcea, a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), în cantitate totală de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto – motorină.
Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, SC DAMCO NAFTA SRL Ianca, jud. Bihor şi SC MINERVA ŞIMLEU SILVANIEI SA Oradea (societăţi controlate şi coordonate de inculpat), prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.


În această modalitate, inculpatul Ştiube Viorel a creat în dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 13.826.596,65 lei (echivalentul a aproximativ 3.950.456 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ştiube Viorel şi ale părţilor responsabile civilmente SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea şi SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

2.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MIHUŢ CRISTIAN, administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., BURUIANĂ VALENTIN GEORGE, administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., NEMETH JOZSEF, administrator de fapt al S.C. EURO PET IND S.R.L. şi SC EURO PET IND SRL, persoană juridică cu sediul social în Târgu Mureş, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- stabilire cu rea credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
- evaziune fiscală (omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate),
- instigare improprie la evaziune fiscală (evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2009 – 2011, inculpaţii Mihuţ Cristian şi Buruiană Valentin George, în calitate de administratori de drept ai SC EURO PET IND SRL Târgu Mureş, fiind determinaţi şi coordonaţi de inculpatul Nemeth Jozsef, administrator de fapt al aceleiaşi societăţi comerciale, în scopul obţinerii în mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat această firmă (cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere şi servicii de mutare) într-un mecanism evazionist care viza, în principal evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive (încheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpaţi), omisiunea de a înregistra livrările de bunuri şi servicii către clienţii societăţii, stabilirea cu crea credinţă a sumelor cu titlu de TVA deductibilă sau TVA colectată aferentă livrărilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA. De asemenea, inculpaţii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a făcut dovada utilizării în interesul societăţii.

În această modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentând TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.

La solicitarea procurorilor anticorupţie, Tribunalul Mureş a luat faţă de persoana juridică SC EURO PET IND SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare judiciară pe un termen de 60 de zile.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

3.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor ULUCU CLAUDIA, administrator al S.C. CLEOPARISALB S.R.L. şi S.C. KARINA COMPLEX MARY IMPORT EXPORT 2010 S.R.L, PUNCEA NINA-MARCELA, administrator al S.C. AGRO COMPLEX ROŞU S.R.L. şi contabil la S.C. CLEOPARISALB S.R.L. şi DUMITRU MIHAI, administrator al S.C. MICHELL DUM COMPLEX IMPORT EXPORT S.R.L în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – septembrie 2010, inculpaţii Ulucu Claudia, Puncea Nina – Marcela şi Dumitru Mihai, în calitate de reprezentanţi ai societăţilor comerciale menţionate mai sus, au efectuat operaţiuni comerciale şi au înregistrat în contabilitatea acestor firme acte falsificate în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. Acest lucru a fost posibil şi pentru faptul că societăţile comerciale implicate au sediul social la aceeaşi adresă, între inculpaţi există relaţii de rudenie (Ulucu Claudia este fiica inculpatei Puncea Nina – Marcela care, la rândul ei, este căsătorită cu inculpatul Dumitru Mihai) iar inculpata Puncea Nina – Marcela a întocmit contabilitatea pentru toate firmele.
Concret, în perioada iulie – septembrie 2010, inculpaţii au efectuat mai multe importuri de mărfuri din China pe care le-au comercializat pe piaţa internă fără să evidenţieze în contabilitate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate şi emiţând facturi fiscale fictive în care au consemnat preţuri cu mult mai mici decât cele ale pieţei.
În această modalitate, inculpaţii au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.280.932 lei ( echivalentul a aproximativ 1.971.650 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 21.549.445 de lei, reprezentând impozit pe profit, TVA şi majorări de întârziere. Având în vedere că nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor, procurorii nu au instituit sechestru asigurător în vederea recuperării prejudiciului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

4.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DRUGĂ NICUŞOR, primar al Comunei Corbu, judeţul Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune,
- fals intelectual,

ŢEPELUŞ GHIORGHE, viceprimar al comunei Corbu, jud. Harghita, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- înşelăciune,
- efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale,
- instigare la infracţiunea de fals intelectual,
- fals intelectual,

COZAN EMIL, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca, LABONŢ-POP SILVIU, reprezentant legal al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca, ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE BOVINE ŞI OVINE VĂLEANCA, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2008 – 2012, inculpaţii Ţepeluş Ghiorghe, viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita, Labonţ-Pop Silviu şi Cozan Emil, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca (denumită în continuare Asociaţia) au depus la A.P.I.A. - Centrul Judeţean Harghita, în numele Asociaţiei, 5 cereri de acordare de plăţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, aferente anilor agricoli respectivi, solicitând aceste sume de bani pe baza unor înscrisuri false şi inexacte (adeverinţe, contracte de arendă) şi declarând că Asociaţia deţine în exploatare suprafeţe de păşune aparţinând Primăriei comunei Corbu mult mai mari decât cele arendate în realitate.
În susţinerea cererilor, inculpaţii au prezentat mai multe adeverinţe emise de Primăria comunei Corbu, în care angajaţi ai Primăriei au consemnat în mod nereal, la cererea inculpatului Ţepeluş Ghiorghe, că Asociaţia deţine teren în arendă, deşi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafaţă mai mică decât cea pentru care Asociaţia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinţe au fost semnate şi de Drugă Nicuşor, în calitate de primar al comunei Corbu. În plus, Drugă Nicuşor a semnat şi contracte de arendă între Asociaţie şi Primărie fără să verifice dacă Asociaţia îndeplineşte condiţiile legale pentru a arenda terenurile respective.
În acest demers, inculpatul Ţepeluş Ghiorghe a reprezentat interesele Asociaţiei deşi avea şi calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita.

În această modalitate, Asociaţia a obţinut pe nedrept suma totală de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 euro), reprezentând fonduri europene şi fonduri de la bugetul de stat.

A.P.I.A. – Centrul Judeţean Harghita s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 612.422,97 lei.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Labonţ-Pop Silviu, Ţepeluş Ghiorghe, Cozan Emil, Drugă Nicuşor, Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Topliţa.

5.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei: S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L., persoană juridică cu sediul declarat în comuna Pârscov, jud. Buzău, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de evaziune fiscală,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2009 – mai 2010, S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L. Pârscov, judeţul Buzău (firmă cu obiect principal de activitate „dezvoltare/ promovare imobiliară”), prin reprezentanţii săi legali, nu a înregistrat în contabilitate toate operaţiunile comerciale efectuate şi a înregistrat operaţiuni comerciale fictive, pe baza unor facturi fiscale falsificate.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 5.237.109,2 lei (echivalentul a aproximativ 1.265.002 euro, calculat la cursul mediu din perioada de referinţă), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
De asemenea, în perioada 15 aprilie 2010 – 24 ianuarie 2011, reprezentanţii legali ai inculpatei au transferat din conturile S.C. SINOEURO DEVELOPEMENT S.R.L. suma de 15.445.716 lei în conturile altor societăţi, pe baza unor facturi fiscale fictive emise către furnizori inexistenţi. În continuară, aceşti bani ce a fost externalizaţi în Republica China, Singapore şi Noua Zeelandă, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ei ilicite.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.237.109,2 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând SC SINOEURO DEVELOPEMENT SRL.
Prin acelaşi rechizitoriu, având în vedere că administratorul persoanei juridice, cetăţean chinez, a părăsit România înainte de aducerea la cunoştinţă a învinuirilor, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi declinarea către o altă unitate de parchet.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Buzău.

6.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ENUCA COSTEL, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
  • folosire sau prezentare de documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau bugetele administrate de acestea sau în numele lor,
- înşelăciune,
  • uz de fals şi
  • fals în declaraţii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2010 – 2011, inculpatul Enuca Costel, a depus şi completat, în calitate de persoană fizică, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Local Băileşti, cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, folosind declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete, respectiv declaraţiile pe suprafaţă, adeverinţe emise de Consiliul Local Negoi. Practic, inculpatul a declarat că utilizează o suprafaţă de teren agricol mai mare decât cea pe care o deţinea în realitate.
În această modalitate, inculpatul a obţinut în mod ilegal fonduri în valoare totală de 36.617,05 lei (echivalentul a 8.468 euro), reprezentând bani din Fondul European de Garantare pentru Agricultură şi din bugetul naţional, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Băileşti.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Planurile de dezvoltare pentru Constanța anilor 1930 - „Suntem ameninţaţi să pierdem strada Mircea, una din arterele principale ale oraşului “ (II)

19 May 2024 196

UPDATE Alertă pe Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe! Trei marinari, dați dispăruți

18 May 2024 3611

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 1253

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 7459

Horoscop pentru joi, 16 mai 2024. Se anunță multă forfotă la serviciu pentru una dintre zodii

16 May 2024 725

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „Într-adevăr Constanţa păşeşte pe calea progresului“ (II)

15 May 2024 1233

Știri Constanța Accident rutier cu o mașină de poliție în intersecția Dacia (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 May 2024 1048

UPDATE. Știri Constanța Eveniment rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Trocadero. Intervine o ambulanță (FOTO)

15 May 2024 779

UPDATE Județul Constanța Accident rutier între Poarta Albă și Nazarcea! Intervin pompierii

14 May 2024 870

Știri Constanța Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei - un biciclist a fost rănit

14 May 2024 506

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „S-a desvoltat într-un mod vertiginos, timp în care şi-a încincit populaţiunea“ (I)

13 May 2024 994

Lumea marinarilor Pilda Maiorului Murgescu. O eroare perpetuă

13 May 2024 589

UPDATE Județul Constanța Desfășurare de forțe pentru stingerea unui incendiu în Corbu - O casă, în flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 May 2024 2781

Horoscop pentru luni, 13 mai 2024. Se anunță o zi cu stări de spirit contradictorii pentru una dintre zodii

13 May 2024 608

Județul Constanța Accident pe autostradă! Un TIR și o autoutilitară s-au lovit (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2024 1037