Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu

5.12.2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
  
Premierul Marcel Ciolacu: Parteneriatul nostru Strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților, co-președinții Mike Rogers și Adam Smith, în cadrul vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii.
Cu acest prilej, înaltul oficial român a mulțumit pentru nivelul excelent al dialogului politic bilateral, precum și pentru contribuția Congresului Statelor Unite ale Americii la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Premierul a subliniat, totodată, importanța dezvoltării și aprofundării acestui Parteneriat pe toate dimensiunile sale de cooperare, în special în domeniile apărării, securității, energiei, comerțului și investițiilor.
Șeful Guvernului României a discutat cu reprezentanții conducerii Comitetului pentru forțe armate din Camera Reprezentanților despre situația din regiunea Europei de Est, respectiv evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, dar și din Orientul Mijlociu. Dialogul a vizat și sprijinul României pentru Ucraina și Republica Moldova,   consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, nevoia susținerii creșterii prezenței militare a SUA în România, precum și oportunitățile bilaterale în domeniul apărării.
”Parteneriatul nostru Strategic cu SUA este și va rămâne unul dintre pilonii politicii externe și de securitate a României. Țara noastră rămâne o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și va contribui în continuare la consolidarea și apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
În cadrul discuțiilor cu congresmenii americani, șeful Executivului a apreciat asistența de securitate aprobată de Congresul SUA pentru România, subliniind, totodată, consolidarea dialogului și coordonării bilaterale privind implementarea Strategiei SUA pentru securitatea în regiunea Mării Negre.
În ceea ce privește cooperarea cu aliații și partenerii din regiunea Mării Negre, șeful Executivului a amintit vizita delegației Guvernului român la Kiev pentru prima ședință comună a cabinetelor român și ucrainean.
De asemenea, prim-ministrul a subliniat importanța deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Vilnius din iulie 2023 pentru securitatea și stabilitatea flancului estic al Alianței.
În contextul vizitei în SUA, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu reprezentanți ai industriei de apărare din Statele Unite ale Americii, respectiv de la compania Lockheed Martin. Șeful Executivului a subliniat în cadrul întâlnirii importanța colaborării cu companiile americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională de apărare.
”Lockheed Martin este un jucător important în piața globală de apărare, cu care dorim să extindem colaborarea pentru realizarea de proiecte complexe în diverse domenii, prin transfer de tehnologie la cele mai înalte standarde”, a afirmat șeful Executivului.
Prim-ministrul este în a treia zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii, împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.