Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu - Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia

COMUNICAT DE PRESĂ
 
Premierul Marcel Ciolacu: Salut semnarea Declarației politice privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între România și Turcia și ridicarea relației bilaterale la un nivel consolidat
Premierul României, Marcel Ciolacu, și președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, au semnat astăzi, la Ankara, Declarația politică privind constituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt, demers ce contribuie la consolidarea relației bilaterale guvernate de Parteneriatul Strategic dintre cele două state.
”Este un mare pas înainte, care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât în plan strategic, cât și economic și social. Turcia este principalul partener economic din afara UE,  unul dintre aliații noștri cei mai importanți în NATO, un partener strategic în plan regional și un bun vecin și prieten”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu președintele Republicii Turcia.
Șeful Executivului a mulțumit președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru decizia care va permite accesul cetățenilor români în Turcia doar pe baza cărții de identitate, fără a mai avea nevoie de pașaport pentru călătoriile turistice sau pentru tranzit.  
De asemenea, premierul a salutat reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia, menționând că este o oportunitate pentru producătorii români de a avea acces la o piață extinsă și de a stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu.
”Avem nevoie de astfel de măsuri pentru a ne atinge obiectivele. Am depășit anul trecut 10 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile economice, dar împreună ne-am stabilit o țintă ambițioasă de 15 miliarde de dolari pe care să o bifăm în următorii ani. Putem face acest lucru dacă vom continua să încurajăm prezența companiilor turcești pe piața din România, în oglindă cu o reprezentare mai solidă a firmelor românești în Turcia”, a subliniat prim-ministrul Ciolacu.
Premierul a punctat două domenii de interes major pentru România: cooperarea mai strânsă la nivelul industriilor de apărare și oportunitățile în sectorul energetic, sens în care a fost agreată constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilitățile în domeniile conectivității, energiei regenerabile și a celei nucleare.
Securitatea regională a fost un alt subiect de interes pentru ambele părți. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România și Turcia vor acționa în continuare împreună în ceea ce privește asistența acordată Ucrainei, implicarea în reconstrucția după război, precum și asigurarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și stoparea pierderilor de vieți omenești în rândul populației civile.
De asemenea, prim-ministrul a dat asigurări că  România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia și Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât și ca partener cheie al UE în multe domenii importante.
În contextul vizitei oficiale în Turcia, prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Recep Tayyip Erdoğan au participat și la semnarea următoarelor documente bilaterale:
  • Acord dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind activitățile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice și posturilor consulare;
  • Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;
  • Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România și Republica Turcia în domeniul securității sociale;
  • Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Culturii și Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;
  • Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Industriei și Tehnologiei din Republica Turcia cu privire la sprijinul acordat IMM-urilor;
  • Protocolul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia în domeniul educației și formării personalului în domeniul forțelor de ordine.
În vizita oficială, prim-ministrul României a fost însoțit de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
 
Contact:
Biroul de presă al Guvernului

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.