Festivalul Internaţional de Film Timishort 2013 Aristoteles Workshop are singurul film românesc din Competiţia Internaţională

Dacă 6 ar fi 9 (în engleză: If 6 was 9), scurtmetraj realizat în cadrul Aristoteles Workshop 2011, este singurul film românesc selectat în cadrul Competiţiei internaţionale a Festivalului Internaţional de Film Timishort, ediţia a V-a, care se va desfăşura în perioada 25 - 28 aprilie, la Timişoara.

Competiţia internaţională este una din secţiunile binecunoscutului festival de scurtmetraje, secţiune care anul acesta cuprinde 23 de titluri - filme de ficţiune, animaţie şi documentare - din ţări precum Germania, Franţa, Cuba, Mexic, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia, Finlanda, Argentina etc.
 
România participă cu filmul Dacă 6 ar fi 9 (If 6 was 9), de 34 minute, în regia Ivanei Mladenovic, scurtmetraj realizat în 2011, la atelierul anual de film documentar Aristoteles Workshop, produs de Dan Nuțu, la Vama, judeţul Suceava. Imaginea filmului îi aparține lui Saulius Lukosevicius (Lituania), monteur este Ana Ilieşiu (România), iar coordonator de producție, Mirona Radu (România).
 
Aristoteles Workshop 2013. Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. Anul acesta, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie, locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava). Data limită a înscrierilor este 30 iunie. (Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, dan@aworkshop.org. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)



Dacă 6 ar fi 9, filmul produs la Aristoteles Workshop

Dacă 6 ar fi 9 (If 6 was 9) prezintă un fragment din viaţa lui Cornel Simionescu, un artist excentric din Bucovina - “Eu sunt bucovinean get-beget şi spun lucrurilor pe nume!”, declamă acesta la un moment dat în film - artist care pare că trăieşte într-o realitate creată de el însuşi.

Una dintre principalele provocări pentru studenții AW este aceea de a delimita barierele de intimitate dintre ei și personajele lor. A câștiga încrederea personajelor este un proces continuu și extenuant, care are loc în fața camerei de filmat și în afara cadrului, așa cum a descoperit echipa Ivanei Mladenovici în timp ce îl intervieva pe acest artist local, pe numele său, Cornel Simionescu. Iată mai jos cum au decurs filmările cu dificilul personaj:

“Bate ploaia în fereastră/ Şi-o ascult... Tăiem! Vreau s-ascult partea asta! Vreau să văd dacă s-a auzit maşina aia care-a trecut acum pe-afară!...”, striga la un moment dat către echipa de filmare artistul bucovinean.
 
Sau, câteva minute mai încolo, ca replică la anunţul regizoarei cum că nu vor păstra întregul material filmat cu el, că doar este vorba de un scurtmetraj la un atelier de filme documentare scurte:


“Păi, da’ cum vreţi să faceţi un film dacă n-aveţi timp? Nu pot să înţeleg treaba asta! La o lucrare, în primul şi-n primul rând îţi trebuie timp! Mie niciodată nu mi-a plăcut să le fac pe fugă. Nici dragoste, nici film, nici scris, nici nimic...”
 
Mirona Radu, coordonator de producție, și-a asigurat personajul de nenumărate ori că membrii echipei de filmare vor folosi cu grijă și cu bună-credință interviul și confesiunile făcute de el în fața camerei, precum și filmele, poeziile, compozițiile muzicale sau spectacolele înregistrate semnate de artistul care constituie subiectul reportajului lor.



Regizorul Ivana Mladenovic
 
Are 27 de ani şi este din Kladovo, Serbia. A absolvit facultatea de Drept în Serbia, conform dorinţei părinţilor, şi UNATC în Bucureşti, conform dorinţei ei.
 
Întrebată despre filmul Dacă 6 ar fi 9 (If 6 was 9), Ivana spune într-un interviu acordat Digi24: “Este despre un artist excentric din Bucovina - exclus și considerat nebun, și-a petrecut viața încercând să se integreze. A făcut trei filme cu el – în unul este Ștefan cel Mare. Are o poveste spectaculoasă, te face să te întrebi ce e normalitatea, din punctul cui de vedere. Realitățile noastre nu sunt la fel și asta devine foarte evident în povestea de față. De asta filmul se va numi Dacă 6 ar fi 9 – cum ar fi fost dacă artistul trăia în alt context.”
 
Anul acesta, Ivana Mladenovic a câştigat cu Turn Off the Lights (2012) Premiul Gopo pentru “Cel mai bun film documentar”. Turn Off the Lights este un documentar despre băieţii din penitenciarul în care a fost filmat Eu cînd vreau să fluier, fluier, regizat de Florin Şerban.



Festivalul Internaţional de Film Timishort
 
Unul dintre obiectivele principale ale a Festivalului Internaţional de Film Timishort este acela de a descoperi şi impune noi autori de cinema, români şi străini.
 
Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.
 
Anul trecut, trofeul Festivalului Internaţional de Film Timishort 2012 a fost câştigat tot de un scurtmetraj documentar produs la Aristoteles Workshop. Este vorba de Gutuiul japonez, în regia Marei Trifu. Gutuiul japonez a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj şi a fost selectat la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), cea de-a 25 ediţie, la secţiunea “Reflecting Images: Panorama”.
 
-----------------------------------------------
 
Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film și 3) să fie promovaţi ca cineaști.
 
Pe parcusul celor șapte ediţii precedente, trainingul a fost susținut de nume importante din industrie:
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jacques
- Tania
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),
- documentariștii olandezi John Appel și Jeroun Berkvens,
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
- Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),
- Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Accident pe autostradă! Un TIR și o autoutilitară s-au lovit (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2024 680

#DobrogeaDigitală „Administraţia românească a luat în primire un sat turcesc în ruină, Kiustendje“

09 May 2024 834

#DobrogeaDigitală Legenda originii primului nume al orașului Constanța - „S-a numit «Tomi» de la verbul grecesc «temno», adică a ciopârţi“

08 May 2024 850

Lista Cabinetelor de Vaccinare Internațională din Constanța și Tulcea. Ce obligații ai dacă pleci într-o vacanță exotică?

06 May 2024 545

Horoscop pentru luni, 06 mai 2024. Apar schimbări în domeniul profesional pentru una din zodii

06 May 2024 489

Autoturism electric, implicat într-un accident, pe strada Cibinului (FOTO+VIDEO)

03 May 2024 1049

Constanța Accident pe Autostrada Soarelui, lângă Ciocârlia

03 May 2024 773

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 1029

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 554

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1791

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 2283

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9876

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 604

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6919

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 576