1° Convergență de Comunități a Regiunii Dunărene - Gura Bordului, județul Hunedoara

București, 2 Iulie 2013
 
În perioada 25-30 iunie s-a desfășurat evenimentul internațional ‘’1a Convergență de Comunități a Regiunii Dunărene’’ în localitatea Gura Bordului, județul Hunedoara.

‘’1a Convergență de Comunități a Regiunii Dunărene’’ este un proiect pilot, unic de acest gen în regiune, care aduce pentru prima oară în România, într-un spațiu deschis pentru colaborare, organizații precum Tranzition Towns, Comunități Intenționale, Permacultură, platforme colaborative, și instrumente sociale și metodologii de organizare emergente.
 
Printre obiective menționăm:
- Identificarea uneltelor pentru construire de comunități cele mai potrivite pentru crearea de rețele bioregionale la scară mare;
- Cercetarea și perfecționarea rețelelor, cooperării și procesului de luare a deciziilor la scară mare;
- Construirea unei platforme deschise pe Internet care să poată susține rezultatele convergenței și să mențină inițiativele rezultate;
- Cristalizarea unei echipe centrale auto-organizată capabilă să susțina munca ulterioară;
- Conectarea la rețele deja existente și la proiecte deja active în acest domeniu.
 
“Convergența înseamnă să reunești, să sărbătorești, să înveți, să visezi și să acționezi ca și o comunitate unitară. Cele 5 zile de training intensiv au fost o adevărată convergență a spiritului uman și s-au concretizat în proiecte comune de viitor între organizațiile prezente, atât la nivel social cât și în ceea ce privește schimbul de bunuri prin distribuirea în rețelele internaționale a produselor bio românești”, a afirmat Claudian Dobos, trainer și organizator în cadrul acestui eveniment.

Au participat peste 50 de persoane din Austria, Germania, Marea Britanie, Portugalia, România, Ungaria și comunități precum ZEGG, Schloss Tempelhof, Kalikalos, Maui Ecovillages, Smaragdfalva, Valea Curcubeului, Stanciova, Aurora Community.

 
Organizatori; Aurora Community și Communities Convergence cu sprijinul Global Ecovillage Network (GEN), GEN Europe, Findhorn Foundation, Sieben Linden, Schweibenalp Ceter for Unity, Four Years GO, România în Tranziție, Asociația Română de Permacultură și Zero Waste Romania.
 

Acesta este un eveniment 'gift economy', finanțat exlcusiv din fonduri proprii și donații.
 
Nota pentru editor:
 
Aurora Community - este reprezentată de un grup de oameni cu dorința de a manifesta o viziune despre o comunitate spirituală, strâns conectată cu sinele, cei din jurul lor și natura. Activitatea este bazată pe autonomie și auto-sustenabilitate la nivel economic, ecologic și social.
 
GEN – Global Ecovillage Network – este o rețea în plină dezvoltare de comunități sustenabile, cu inițiative care leagă diferite culturi, țări și continente. GEN servește ca organizație umbrelă pentru comunități ecologice, orașe în tranziție și indivizi cu gândire ecologică de pe întregul glob.
 
Findhorn – este o fundație scoțiană înființată în 1972, formată de comunitatea spirituală Findhorn Ecovillage, una dintre cele mai mari comunități internaționale de acest gen.
 
România în Tranziție - Transition Towns este modelul dezvoltat inițial în UK, care pune accentul pe localizare resurse, recreere țesut local de comunitate, comunity oriented response, permacultură, low impact living. Modelul de Tranziție a plecat din permacultură, un model aplicabil și scalabil atât în comunități urbane, cât și rurale.
 
Asociația Română de Permacultură - a fost înființată în 2010 și reprezintă expresia unei mișcări de tip „grassroots” de promovare a unor soluții de dezvoltare sustenabilă a comunităților umane sub denumirea de Cercul de permacultură și remediere ecologică Cluj. Pentru a reprezenta mai bine obiectivele și nevoile membrilor săi cuprinderea națională la care a ajuns, în 2012 asociația și-a schimbat denumirea în Asociația Română de Permacultură.
 
Zero Waste Romania – este o rețea de organizații care urmărește eliminarea deșeurilor fără debarasarea lor în natură, îngroparea sau arderea acestora. Zero Waste Romania face parte din Zero Europe Network, respectiv Zero Waste International Alliance.
             
Contact: Claudian Dobos, claudian.dobos@gmail.com, 0756494211

Acesta este un eveniment 'gift economy', finanțat exlcusiv din fonduri proprii și donații.
Mai multe detalii pe: www.communitiesconvergence.org/ro
Mai multe despre gift economy: https://en.wikipedia.org/wiki/Gift_economy
Mai multe despre aurora community: www.aurora-community.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Planurile de dezvoltare pentru Constanța anilor 1930 - „Constanţa de mâine îşi pregăteşte găteala edilitară sub cele mai frumoase auspicii“ (I)

20 May 2024 829

UPDATE Accident între un autoturism și un microbuz în Năvodari! Pompierii, solicitați să intervină (FOTO+VIDEO)

20 May 2024 2734

UPDATE Județul Constanța Accident grav la Cobadin! Un pieton a murit

20 May 2024 935

Constanța Carambol pe strada Mihai Viteazu! Trei mașini s-au ciocnit - două persoane au fost rănite (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 May 2024 2169

#DobrogeaDigitală Planurile de dezvoltare pentru Constanța anilor 1930 - „Suntem ameninţaţi să pierdem strada Mircea, una din arterele principale ale oraşului “ (II)

19 May 2024 919

UPDATE Alertă pe Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe! Trei marinari, dați dispăruți

18 May 2024 3753

Știri Constanța Accident rutier la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada IG Duca (GALERIE FOTO)

18 May 2024 1388

UPDATE Accident rutier grav între Năvodari și Corbu! O persoană a decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2024 7823

Horoscop pentru joi, 16 mai 2024. Se anunță multă forfotă la serviciu pentru una dintre zodii

16 May 2024 764

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „Într-adevăr Constanţa păşeşte pe calea progresului“ (II)

15 May 2024 1273

Știri Constanța Accident rutier cu o mașină de poliție în intersecția Dacia (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 May 2024 1098

UPDATE. Știri Constanța Eveniment rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Trocadero. Intervine o ambulanță (FOTO)

15 May 2024 793

UPDATE Județul Constanța Accident rutier între Poarta Albă și Nazarcea! Intervin pompierii

14 May 2024 885

Știri Constanța Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei - un biciclist a fost rănit

14 May 2024 521

#DobrogeaDigitală Constanța între anii 1914 și 1934 - „S-a desvoltat într-un mod vertiginos, timp în care şi-a încincit populaţiunea“ (I)

13 May 2024 1009