Atenţie şoferi la folosirea telefoanelor mobile De azi este în vigoare Ordonanţa nr. 11/2019 privind circulaţia pe drumurile publice

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 675 din 13 august a fost publicată Ordonanţa nr. 11 din 12 august 2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Actul normativ, pe care îl publicăm integral, intră în vigoare de astăzi:

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:


1. La articolul 36, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.

2. La articolul 100 alineatul (3), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
h)ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

3. La articolul 101 alineatul (1), după punctul 18 se introduce un nou punct, punctul 19, cu următorul cuprins:
19. ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, aflat în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către  conducătorul acestuia.

4. Articolul 106 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Articolul 106 (1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, la cerere, testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie prevăzut la art. 104 alin. (2) lit. a) până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea potrivit art. 104 alin. (3) sau art. 104 alin. (4), după caz.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător în situaţia în care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce potrivit art. 104 alin. (5).

5. După articolul 106 se introduc două noi articole, articolele 106^1 şi 106^2, cu următorul cuprins:
Articolul 106^1 (1) Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;
b)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2) Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se susţine, în mod obligatoriu, şi în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.
(3) Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) şi (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă pentru susţinerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
(4) În cazul formulării, potrivit art. 104 alin. (3) sau (5), a cererii de reducere a perioadei de suspendare stabilite în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2), testul de verificare se susţine până în a 30-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Articolul 106^2 (1) Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se susţine, potrivit art. 106 sau 106^1, la serviciul poliţiei rutiere care are în evidenţă titularul permisului de conducere sau la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenţia ori au fost constatate prin acelaşi proces-verbal contravenţiile.
(2) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie se poate efectua, la cerere, în una dintre limbile în care se poate susţine, în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere.
(3) Evidenţa permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină reţinute pe teritoriul României şi a sancţiunilor aplicate titularilor acestora se ţine în condiţiile stabilite de ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 28.

6. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 2 se abrogă.

7. La articolul 108 alineatul (1) litera c), după punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu următorul cuprins:
6. ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.
Articolul II În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează potrivit  prevederilor prezentei ordonanţe, prin hotărâre a Guvernului.

Articolul III
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, poliţia rutieră din cadrul Poliţiei Române desfăşoară activităţi de informare a participanţilor la trafic, astfel cum aceştia sunt definiţi prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la interdicţia, valabilă în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, de a ţine în mână sau de a folosi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video. Informarea se realizează prin intermediul mai multor instrumente şi/ sau acţiuni specifice, cum ar fi, fără a se limita la acestea, comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.

Articolul IV
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.
Articolul V (1)Prevederile art. I pct. 1-3, 6 şi 7 intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe.

(2) Dispoziţiile art. 106^2 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a  Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă, se aplică după 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Sancțiuni contravenționale pentru șoferii care nu respectă legea

02 Apr 2021 501

IPJ Tulcea Tânăr, prins la volan fără permis de conducere

08 Oct 2020 876

Legislaţia propusă pentru conducerea autovehiculelor, actualizată! Fără ţigară, căşti audio şi telefon pe trotinetă (document)

20 Feb 2020 681

Atenţie, şoferi! De azi se schimbă legea! Este interzisă folosirea în orice mod a telefonului mobil la volan (video)

12 Oct 2019 1425

Text integral. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice. De când se aplică în totalitate

19 Aug 2019 3782

Ordonanța Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice Sancțiuni serioase pentru folosirea neautorizată a girofarurilor. Vezi care sunt acestea

24 Jul 2019 1114

Atenţie, şoferi! Legea privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi intră de mâine în vigoare

17 Jul 2019 2099

Este oficial! Se interzice utilizarea dispozitivelor radar din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile

14 May 2019 1053

Constanța. Cu ce amendă s-a ales un bărbat care a refuzat să se legitimeze după ce a traversat prin loc nepermis

10 Apr 2019 1083

Propunere MAI Vorbeşti la telefon când conduci maşina? Ai putea rămâne fără permis. Amenzile cresc şi de zece ori! (document)

12 Jan 2019 1838

Decretele pentru promulgarea a două legi ce vizează circulaţia pe drumurile publice, semnate de preşedintele Iohannis

27 Dec 2018 885

Situaţia privind circulaţia pe drumurile publice din judeţul Constanţa

28 Nov 2018 1522

Poliţia Română face un anunţ important Este vizat şoferul cu numărul anti-PSD

03 Aug 2018 2568

Sondaj de opinie Sunteţi de acord ca şoferilor care transmit live pe Facebook să le fie suspendate permisele timp de trei luni?

25 Jun 2018 2324

Majoritatea participanţilor la sondajul lansat de ZIUA de Constanţa consideră oportune modificările OUG privind circulaţia pe drumurile publice din România

28 May 2018 1094