Bucură-te de aer respirabil cu un umidificator de calitate


După cum poate deja ți-ai dat seama din nume, un umidificator este un instrument care adaugă umiditate aerului. Acest lucru poate ajuta la prevenirea uscării aerului dintr-o încăpere, lucru care poate provoca iritații.

Dar, cu toate că aceste mici aparate de uz casnic au o mulțime de beneficii, ai grijă. Dacă nu sunt curățate corespunzător, ele pot răspândi bacterii și pot duce la îmbolnăviri sau situații neplăcute.

Ce este un umidificator?

Așa cum este menționat în introducere, sunt dispozitive care adaugă umiditate aerului pentru a preveni uscarea lui, care poate provoca iritații în mai multe părți ale corpului.
Pot fi deosebit de eficiente pentru tratarea uscăciunii pielii, nasului, gâtului și buzelor. De asemenea, pot ameliora unele simptome comune cauzate de gripă sau răceală.
Fii atent totuși. Folosirea excesivă a acestor aparate sau curățarea incorectă poate agrava problemele respiratorii și poate provoca alte afecțiuni de sănătate.

La ce poți folosi un umidificator?

Umiditatea acționează ca un agent natural de hidratare care poate ameliora uscăciunea, mai ales când este frig afară, iar aerul de la interior devine uscat. Din acest motiv, umidificatoarele sunt adesea folosite pentru a evita:
  • pielea uscată;
  • congestia nazală;
  • durerile de cap;
  • gâtul uscat;
  • iritația nasului;
  • sângerările nazale;
  • iritarea corzilor vocale;
  • tusea seacă;
  • buzele crăpate.
Poți fi predispus la aceste disconforturi atunci când aerul din casa ta este uscat. Acest lucru este obișnuit mai ales în lunile de iarnă sau când un aparat de aer condiționat este utilizat în timpul verii.
Unii oameni pot folosi, de asemenea, aceste aparate de uz casnic pentru a ameliora simptomele legate de diferite condiții de sănătate precum:
  • simptome de răceală și gripă;
  • alergii;
  • sinuzită;
  • eczeme.

Tipuri de umidificatoare

Tipul pe care îl alegi depinde de preferințele tale, de buget și de dimensiunea zonei în care dorești să adaugi umiditate. Cele cinci tipuri principale includ:
  1. sisteme centrale;
  2. aparate cu evaporare;
  3. modele cu rotor;
  4. vaporizatoare cu abur;
  5. modele cu ultrasunet.
Mai jos vei găsi mai multe detalii despre primele 3 categorii.

Dimensiunile în care vin aceste aparate

Sunt adesea clasificate drept console sau portabile, ori dispozitive personale.
Unitățile de tip consolă sunt menite să adauge umiditate întregii case. Sunt adesea foarte mari, dar de obicei au roți, așa că le poți muta cu ușurință. Unitățile de tip consolă sunt menite să adauge umiditate în mai mult de o cameră.
Cele personale (sau portabile) sunt cele mai mici și sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie de un umidificator în timp ce călătorești sau vrei să-l iei cu tine la birou.

#1. Sistemele centrale

Sistemele centrale sau unitățile de tip consolă pot fi încorporate direct în unitatea de răcire sau de încălzire a casei tale. Acestea sunt cele mai scumpe dintre tipurile menționate, dar sunt cea mai bună alegere dacă dorești să adaugi umiditate în întreaga casă.
Sistemele tradiționale prezintă un risc potențial de arsuri din cauza aburului pe care îl emit. Cu un aparat tip consolă poți sta liniștit pentru că nu emite abur.
Este posibil să ai deja unul atașat la sistemul de încălzire și răcire al casei tale. Dacă nu, un specialist în încălzire, ventilație și sisteme de răcire poate fi capabil să instaleze unul.
Poate fi necesar să înlocuiești filtrul o dată pe an sau chiar mai des, o dată la 3 luni, în funcție de cât de des este utilizat, precum și de marcă și model.

#2. Aparatele cu evaporare

Evaporatoarele suflă umezeala printr-un filtru umezit. Ventilatoarele alimentează unitatea și elimină umiditatea în aer dintr-un sistem cu o singură unitate.
Acestea sunt mai accesibile ca preț față de sistemele centrale, dar dezavantajul lor principal este că funcționează doar într-o singură cameră o dată. De asemenea, pot elimina prea multă umiditate în aer. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele cu astm bronșic, deoarece crește probabilitatea apariției mucegaiului.

#3. Modele cu rotor

Aparatele cu rotor funcționează cu ajutorul unor discuri rotative care rulează la viteze mari. Aceste unități sunt adesea mai puțin costisitoare. De asemenea, sunt printre cele mai prietenoase dispozitive pentru copii, deoarece creează un fel de ceață rece și nu prezintă risc de arsuri.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.