Cele mai populare 5 modele de aragaz pe gaz


Probabil ai observat că arzătoarele de pe un aragaz pe gaz sau de pe o plită încorporabilă nu sunt toate la fel și s-ar putea să ai chiar un arzător preferat. Acest lucru pornește chiar din fabrici, arzătoarele nefiind identice, ci, din contră, realizate pentru a fi folosite pentru scopuri și metode diferite de gătit.
Citește acest ghid pentru a afla mai multe despre tipurile de arzătoare și despre cum acestea te pot ajuta să prepari cele mai inspirate rețete.

Care sunt cele mai populare modele de aragaz pe gaz?

Mașinile de gătit cu gaz au, de obicei, 4, până la 5 arzătoare. Tipurile de arzătoare pot varia în dimensiune de la mici, la foarte mari și pot fi utilizate pentru diferite stiluri de gătit și vase de gătit. Arzatoarele mai mici sunt cele mai bune pentru vase mai mici și pentru gătit precis, cu flacără scăzută, cum ar fi fierberea.
De cealaltă parte, arzătoarele mai mari sunt cele mai bune pentru vase mai mari și pentru fierbere sau gătit mai rapid. Arzătorul de dimensiuni medii se poate descurca, de obicei, cu vasele de dimensiuni moderate, gătirea durând de obicei nici prea mult, nici prea puțin. În plus, ochiul mediu este considerat universal a fi un arzător excelent.
Dacă plita are un arzător foarte mare, acesta este adesea și unul cu o capacitate energetică mare, folosit pentru fierbere rapidă sau pentru oale cu dimensiuni mari sau vase de gătit de specialitate. De asemenea, uneori este folosit pentru a încălzi grătarul, în cazul modelelor care oferă și o funcție de grătar. 
  1. Arzător la foc mic
Cel mai mic arzător de pe mașina de gătit, denumit uneori arzătorul de fierbere, are de obicei o putere de 500 până la 2.000 BTU. Acest arzător este excelent pentru fierbere și alte operațiuni de gătit precise, care necesită o flacără scăzută. Mai mult, poate fi util pentru încălzirea supelor sau pentru topirea ciocolatei. În configurația unei plite, acest model de arzător se află de obicei în partea din spate.
  1. Arzător universal
Arzătorul universal este de dimensiuni medii și dispune, de obicei, de o putere de 8.000-12.000 BTU. Numite și ochiuri de dimensiune medie, ele sunt bune pentru gătitul de zi cu zi, cum ar fi sotarea și prăjirea. Arzătorul universal este adesea situat în partea din spate a plitei.
  1. Arzător de putere
Acest tip de arzător, cu putere maximă este utilizat pentru gătit și fierbere mai rapidă. Mai mult, este adesea situat în partea din față, pe partea dreaptă a plitei. Aceste arzătoare de mare putere calorică au, de obicei, o putere de 12.000 până la 18.000 BTU și sunt destinate gătirii la căldură mare, cum ar fi prăjirea.
  1. Arzător oval
Unele plite dispun de un arzător oval, aflat chiar în mijlocul plitei, care poate fi folosit pentru a găti mâncăruri în vase mai lungi, cum ar fi tigăile grill sau tăvile alungite. Poți pune cu ușurință vase mari și mai lungi pe acest al cincilea arzător, astfel încât să se încălzească uniform. Arzătorul oval are de obicei o putere de 10.000 BTU.
  1. Arzător cu inel dublu
Pe anumite plite, poate exista și un arzător cu două inele. Acesta îți permite să treci de la o flacără mică, pentru fierbere precisă, la o flacără dublă, pentru fierbere puternică, toate pe același arzător. Unele plite, cu 5 arzătoare, vin cu un arzător profesional cu două inele puternice, de 17.000 BTU, pentru a te ajuta să îmbini creativitatea cu precizia pentru fiecare fel de mâncare.
Ce arzător ar trebui să folosești cel mai des la un aragaz pe gaz?
Depinde ce fel de tehnică de gătit folosești și ce fel de vase utilizezi. Folosește arzătoarele mai mici pentru fiert, arzătoarele universale pentru prăjire, iar arzătoarele mari pentru fierbere și prăjire. Dacă vasele tale de gătit sunt mici, arzătorul de fierbere poate funcționa cel mai bine, iar dacă vasele tale de gătit sunt mari, suprafața mare a arzătorului poate fi cea mai utilă.
Ce înseamnă BTU la un aragaz pe gaz?
BTU (British Thermal Units) măsoară energia termică și, pe o plită, pot fi folosite pentru a cuantifica puterea de gătit. Cu cât valoarea BTU este mai mare, cu atât căldura este mai mare și, de obicei, cu atât flacăra este mai mare. De obicei, poți găsi informații despre valoarea BTU pentru mașina ta de gătit în manualul de utilizare.
Care este valoarea medie BTU pentru un aragaz ieftin?
Arzătoarele de pe o plită de gătit vor avea de obicei între 500 BTU până la 19.000 BTU. Pe un model cu 4 arzătoare, te poți aștepta de obicei la un arzător cu o valoare BTU mare, unul cu BTU scăzut și două arzătoare cu o valoare BTU medie.
Important este să cumperi o mașină de gătit de la un brand de calitate, de care să te bucuri timp îndelungat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.