Avertizare de tornadă în România. Vor fi și intensificări ale vântului, grindină și ploi

Foto: European Storm Forecast ExperimentO avertizare de tornadă ce vizează mai multe țări din Europa, printre care și România a fost emisă de European Storm Forecast Experiment. 

Potrivit sursei citate, un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei.

Un nivel 2 este emis în nordul Italiei și în Slovenia, în principal pentru grindină mare până la foarte mare și rafale puternice de vânt.

Un nivel 2 este emis în nordul Ungariei, estul Slovaciei și România, în principal pentru rafale puternice de vânt, precipitații excesive și grindină mare.

Potrivit sursei citate, evoluția generală a situației va depinde de cât de puternice sunt furtunile de dimineață și cât de departe se deplasează spre est. Cu toate acestea, modelele sunt de acord cu o creștere semnificativă a activității după ora 12 UTC, cu furtunile răspândindu-se din Alpi mai departe de E și SE. Modelele simulează o centură de 1500 - 3000 J/kg de MLCAPE suprapus cu 25 - 35 m/s de forfecare în vrac de 0-6 km și peste 20 m/s de forfecare de 0-3 km din N Croația spre România. Pe măsură ce ridicarea frontală ajută la inițierea furtunilor pe scară largă, supercelulele inițiale cu grindină foarte mare se vor grupa într-unul sau mai multe ecouri de arc care se vor mișca rapid E sau ESE. Orientarea paralelă a vectorilor de forfecare de 0-3 km către zona CAPE abundentă oferă o încredere suplimentară în furtunile care se deplasează pentru o perioadă lungă de timp în zonă de mediu foarte favorabil pentru rafale de vânt extrem de severe. Nivelul 3 este emis pentru această centură. Furtunile ar putea ajunge în cele din urmă în Moldova și Ucraina peste noapte.

Citește și: 

Un cod portocaliu de caniculăTemperaturi de până la 40 de grade, inclusiv la Constanța!

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

"Tornada Roșie", fenomenul care a cuprins milioane de români la final de an

16 Dec 2023 905

UPDATE Fenomen spectaculos la Greci, în județul Tulcea! (video)

12 Jul 2020 5583

Clarificări privind funcționalitatea Sistemului RO-ALERT. De ce nu a fost atenţionată populaţia din zona în care a avut loc tornada

01 May 2019 2015