Cum o să fie vremea de Revelion, Sfântul Vasile și Sfântul Ion. Iată ce spun meteorologii

foto: Pexels
  • Finalul de an aduce vreme mai caldă în toate regiunile ţării, cu maxime termice de 16 grade Celsius, urmând să intre într-un proces de răcire în prima săptămână din 2024, iar precipitaţiile vor fi mai frecvente, arată datele publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 25 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024.
     
Finalul de an aduce vreme mai caldă în toate regiunile ţării, cu maxime termice de 16 grade Celsius, urmând să intre într-un proces de răcire în prima săptămână din 2024, iar precipitaţiile vor fi mai frecvente, arată datele publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 25 decembrie 2023 - 7 ianuarie 2024, potrivit Agerpres.

În Banat, în prima săptămână din interval valorile termice se vor situa cu mult peste ceea ce ar trebui să se înregistreze la finalul lunii decembrie. Vor fi mici oscilaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra maxime, în medie, de 12 - 14 grade Celsius şi minime de 2 - 4 grade. Din a doua săptămână, temperaturile mai scad, dar vor continua să fie mai mari decât normele specifice perioadei, urmând ca spre finalul intervalului să se apropie de acestea. Astfel vor fi maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 4 - 8 grade şi minime de 0 - 3 grade. Vor fi precipitaţii în prima zi a intervalului, apoi va creşte din nou probabilitatea de apariţie a acestora începând din 30 decembrie.

În Crişana, în prima săptămână din interval, valorile termice vor avea oscilaţii de la o zi la alta, dar se vor menţine mai ridicate decât în mod normal în această perioadă. Astfel, media maximelor, la nivelul întregii regiuni, va fi de 9 - 11 grade, iar a minimelor de 2 - 4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni din interval, chiar din 31 decembrie, temperaturile vor mai scădea, dar se vor situa în continuare peste norme, urmând ca spre sfârşitul intervalului să se apropie treptat de ceea ce ar trebui să se înregistreze în prima decadă a lunii ianuarie. Vor fi posibile precipitaţii în primele două zile din interval, iar din 29 decembrie, până la finalul intervalului, vor creşte din nou condiţiile de apariţie a precipitaţiilor.

În Transilvania, valorile termice, în special cele diurne, se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, în prima săptămână din interval. Temperaturile vor avea mici oscilaţii de la o zi la alta şi se vor înregistra maxime, în medie, la nivelul întregii regiuni, de 8 - 10 grade şi minime de -1 şi 0 grade. Apoi, din a doua săptămână a intervalului, până la finalul acesteia, temperaturile vor scădea treptat şi vor fi maxime între 2 şi 5 grade şi minime de -3 şi -1 grad. În primele două zile din interval vor fi posibile precipitaţii slabe şi din nou începând din 1 ianuarie.

În Maramureş, regimul termic va fi caracterizat de valori care se vor situa peste normele specifice perioadei şi vor fi oscilaţii uşoare de la o zi la alta. Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie la nivelul întregii regiuni, de 8 şi 11 grade în perioada 25 decembrie - 1 ianuarie şi minime de 1 şi 4 grade, urmând ca din 2 ianuarie temperaturile să scadă treptat şi să se înregistreze maxime între 2 şi 6 grade şi minime de -2 şi 0 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii slabe în primele două zile din interval şi vor fi, din nou, posibile precipitaţii din 30 decembrie.

În Moldova, vremea va fi deosebit de caldă până în data de 2 ianuarie, chiar dacă vor fi uşoare variaţii termice de la o zi la cealaltă, astfel că temperaturile maxime vor avea medii între 8 şi 14 grade, iar cele minime între 2 şi 6 grade, apoi va intra într-un proces de răcire ce va conduce la valori, mediate regional, diurne de 4 grade şi nocturne de -2 grade. În prima săptămână de prognoză precipitaţiile se vor semnala cu totul izolat, dar există probabilitatea extinderii acestora după data de 1 ianuarie.

În Dobrogea, valorile termice se vor situa în general cu mult peste mediile multianuale până în data de 1 ianuarie, astfel că maximele vor avea medii între 10 şi 16 grade, iar minimele între 2 şi 8 grade. Ulterior, vremea va marca un proces de răcire treptată, astfel că regimul termic diurn, mediat regional, se va situa între 6 şi 8 grade, iar cel nocturn între 0 şi 2 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din a doua săptămână de prognoză, iar până atunci acestea vor apărea trecător şi izolat.

În Muntenia, la începutul intervalului de prognoză vremea va fi deosebit de caldă, apoi, deşi valorile termice vor scădea uşor, se vor situa în continuare peste mediile caracteristice perioadei, astfel că, până în data de 1 ianuarie, maximele vor avea medii între 12 şi 16 grade, iar minimele între 0 şi 4 grade. După aceea se va răci treptat, iar regimul termic diurn va ajunge la 6 grade, mediat regional, şi cel nocturn la -2 grade. Precipitaţiile vor fi foarte puţine în prima săptămână de prognoză, apoi se vor extinde în toată regiunea şi se vor intensifica.


În Oltenia, între 25 şi 30 decembrie vremea va fi deosebit de caldă, deşi valorile termice vor avea variaţii uşoare de la o zi la cealaltă şi se vor situa, mediat regional, la maxime între 12 şi 16 grade şi minime între 0 şi 4 grade. În intervalul următor se va răci treptat, astfel că mediile valorilor diurne vor ajunge la 6 grade şi ale celor nocturne la -2 grade. Precipitaţii se vor semnala cu o probabilitate mai mare din data de 2 ianuarie.

La munte, vremea va fi neobişnuit de caldă pentru acest anotimp în prima săptămână de prognoză, când mediile temperaturilor maxime vor varia între 4 şi 8 grade, iar ale minimelor între -2 şi 2 grade. Ulterior se va răci treptat, astfel încât regimul termic diurn, mediat regional, va scădea de la 2 spre -2 grade, iar cel nocturn de la -2 către -6 grade. În prima săptămână de prognoză precipitaţiile vor fi în restrângere semnificativă ca arie şi ca intensitate, dar din data de 1 ianuarie va creşte probabilitatea extinderii acestora, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni! Cum va fi vremea în Dobrogea la final de 2023 și început de 2024

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va fi vremea în zilele următoare, în Dobrogea?

25 Apr 2024 587

ISU Giurgiu Informare meteo de precipitații

25 Apr 2024 231

Informare meteo de vreme rea pentru toată țara! Anunțul meteorologilor

23 Apr 2024 878

Alertă meteo! O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană va traversa România

23 Apr 2024 733

Vremea în Dobrogea. Iată cum vor evolua temperaturile în următoarele două săptămâni

22 Apr 2024 467

#ConstantaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 14. 22 aprilie 2024- Suntem în vârful valului de energie

22 Apr 2024 389

Informare meteorologică de ultimă oră! Vreme rea în Dobrogea

21 Apr 2024 851

Vreme instabilă în Dobrogea, în zilele care urmează. Anunțul meteorologilor

21 Apr 2024 584

Vreme instabilă pentru următoarele zile în Dobrogea

19 Apr 2024 703

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 424

Constanța Miercuri a fost cel mai cald din țară! Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade Celsius

18 Apr 2024 375

Cum va fi vremea în Dobrogea în perioada următoare? Anunțul meteorologilor

18 Apr 2024 689

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 595

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 491

Cod galben de vreme rea la Constanța! Vremea se va răci accentuat. Unde se pot semnala eventuale probleme

17 Apr 2024 730