Aniversarea a 130 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

Aniversarea a 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 14 iunie 2010, la o sesiune aniversară de comunicări ştiinţifice dedicată aniversării a 130 de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Evenimentul, organizat la Academia Română de Ministerul Afacerilor Externe şi de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a cuprins şi o expoziţie de documente diplomatice semnificative pentru istoria relaţiilor româno-americane.

„Relaţiile dintre România şi Statele Unite ale Americii devin tot mai ample şi mai consistente. Parteneriatul Strategic cu SUA, care ne-a adus atâtea beneficii de-a lungul anilor, este departe de a-şi fi epuizat potenţialul. Din contră, suntem nevoiţi să ne aprofundăm şi diversificăm cooperarea, având în vedere provocările şi ameninţările care se ivesc în calea noastră”, a declarat, cu această ocazie, secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Secretarul de stat a evidenţiat că Parteneriatul Strategic cu SUA nu se rezumă numai la cooperarea politică, militară şi economică. „Avem în vedere îmbunătăţirea legăturilor între oameni şi extinderea libertăţii de călătorie, în beneficiul studenţilor, al cercetărilor, al antreprenorilor şi al tuturor cetăţenilor români, în general”, a explicat acesta.

Celebrarea a 130 de ani de relaţii diplomatice cu SUA este o bună ocazie de „a rememora schimbările semnificative prin care a trecut România în ultimii 20 de ani”, în decursul cărora Statele Unite au fost alături de ţara noastră şi au oferit susţinerea necesară, a arătat Bogdan Aurescu. România şi SUA sunt, astfel, legate de un angajament pentru valorile care definesc societăţile libere din întreaga lume. „Suntem şi rămânem susţinători devotaţi ai democraţiei şi libertăţii, ai  statului de drept şi ai drepturilor fundamentale, ai demnităţii umane. (…) Vom continua să ne dedicăm expertiza şi resursele pentru a extinde spaţiul de democraţie şi prosperitate în vecinătatea noastră şi în întreaga lume”, a declarat Bogdan Aurescu.

În acest context, oficialul MAE a exprimat cele mai calde mulţumiri Ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, ale cărui muncă şi eforturi neobosite „sunt o dovadă a prieteniei pe care SUA o au faţă de poporul român”. Totodată, secretarul de stat a salutat prezenţa Comisiei Fulbright în România, care în 2010 sărbătoreşte a 50-a aniversare, contribuind în mod esenţial la dezvoltarea mediului academic din România.

La rândul său, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a subliniat că România este „unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai SUA din regiune” şi de care Washington-ul are în continuare nevoie. El a atras atenţia că „astăzi, ca şi în ultimii 130 de ani, prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea România devenind o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă”.

Expoziţia de documente diplomatice este deschisă publicului până la data de 18 iunie 2010 (Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125).

Informaţii suplimentare:

România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

Ca urmare a obţinerii independenţei totale a României în 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucureşti la rangul de legaţie, numindu-l pe Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic şi consul general, la 2/14 iunie 1880.

La 18 noiembrie 1880, la Washington, în faţa preşedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, a fost notificată dobândirea şi recunoaşterea internaţională a independenţei României, de către trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Misiunea trimisului Sergiu Voinescu a reprezentat, în fapt, prima misiune diplomatică a unui român în S.U.A., acesta fiind primul diplomat român primit oficial de preşedintele S.U.A.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Newton pe metru patrat

27 Sep 2021 10442

A dat spargeri în Austria cu un prejudiciu de aproape 400.000 de euro. Curtea de Apel Constanţa a aprobat transferul în România

29 Jun 2019 4522

Fondatorul AutoItalia, Herbert Stein, a încetat din viaţă

23 Mar 2018 3239

Alegeri în SUA Hillary Clinton conduce cu 4 puncte în sondajul NBC-Wall Street Journal

06 Nov 2016 2594

Alegeri în SUA Hillary Clinton, detașată în sondaje în fața lui Donald Trump

23 Oct 2016 3272

Fotografia, arta de a fura timpului o firmitură de clipă. Încântaţi-vă ochii! (galerie foto)

27 Mar 2016 4749

Vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget)

22 Jan 2016 2236

„Văduva veselă”, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

15 Feb 2015 2368

Poşta Română, condusă de oameni cu interese şi influenţe în Constanţa

12 Jun 2014 6085

Decizie a noului CA al Poştei Române Alexandru Petrescu în funcţia de director general

11 Jun 2014 3240