Celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor (8 aprilie)

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.
Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o au abordarea  incluziunii sociale la nivel european şi eliminarea discursurilor politice care pot conduce la respingerea alterităţii la nivelul populaţiei majoritare.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că  actorii naţionali şi internaţionali se vor concentra pe găsirea de soluţii concrete care să permită obţinerea de rezultate cuantificabile în procesul de integrare a romilor, axate pe accesul la educaţie, locuinţe, sistemul sanitar şi pe crearea de locuri de muncă.
 
România a conştientizat că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică omniprezentă a societăţilor europene, aduce un plus de valoare comunităţilor majoritare. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional, apreciat  la nivel european şi internaţional, prin care sunt asigurate  drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor, inclusiv cea romă, scopul fiind crearea unui climat de toleranţă şi bună înţelegere.
 
Ministerul Afacerilor Externe apreciază că sprijinul societăţii civile şi al liderilor minorităţii roma este esenţial, aceştia având capacitatea de a influenţa în mod definitoriu schimbările la nivelul beneficiarilor direcţi ai politicilor guvernamentale şi europene.
 
Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze şi să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, inclusiv ale celor de etnie romă,  ţinând cont de statutul lor de cetăţeni europeni, să depună eforturi pentru a elimina încercările de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în vigoare în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.  
Informaţii suplimentare:
Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor începând cu anul 1990.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ITM Constanța Victimele accidentelor de muncă, onorate de Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

26 Apr 2024 367

ARBDD 1 aprilie - Ziua Internațională a Păsărilor (VIDEO)

01 Apr 2024 630

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

10 Mar 2024 435

Misiune deosebită de 8 Martie pentru salvatorii ISU Constanța (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 693

De Ziua Internațională a Femeii Cele mai multe comenzi de flori de 8 Martie sunt făcute în București, Cluj-Napoca și Constanța

07 Mar 2024 642

Felix Stroe- "Vrem ca jumătate dintre aleșii locali din acest an să fie doamne"! (VIDEO)

03 Mar 2024 924

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – „Victimele uitate”

24 Jan 2024 5872

ARBDD 3 noiembrie, Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei

03 Nov 2023 769

ARBDD Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită și la Sulina

31 Oct 2023 846

Zeci de sportivi s-au antrenat la Constanța de Ziua Internațională a Judo-ului (GALERIE FOTO)

28 Oct 2023 957

Mesajul premierului Marcel Ciolacu adresat cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

01 Oct 2023 784

1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice Casa Județeană de Pensii are un mesaj pentru seniori

29 Sep 2023 1117

8 august - Ziua Internațională a Pisicii

08 Aug 2023 970

LIVE TEXT. Conferință internațională la Cumpăna „Satul românesc - o oportunitate în politica de coeziune și dezvoltare a domeniului educației și asistenței sociale a Uniunii Europene” (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 May 2023 1388

Spectacol de balet propus de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, de Ziua Internațională a Dansului

29 Apr 2023 1173