Comunicat MAE - Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Întâlnirea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut astăzi, 2 decembrie 2015, o întâlnire cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, l-a asigurat pe Secretarul General al NATO de angajamentul ţării noastre ca Aliat responsabil, evidenţiind participarea consistentă a României la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum și angajamentul României pentru creșterea bugetului dedicat apărării.

În contextul provocărilor actuale de securitate, ministrul Lazăr Comănescu a susținut consolidarea securității și stabilității flancului estic al NATO, evocând în acest sens Declarația finală a reuniunii șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, organizată la București la 4 noiembrie 2015.

În perspectiva Summit-ului Aliat din Polonia, din iulie 2016, șeful diplomaţiei române a apreciat ca necesară implementarea completă a Planului de acțiune al NATO pentru creșterea capacității operaționale/Readiness Action Plan (RAP). De asemenea, a subliniat că NATO trebuie să acorde o importanță sporită unei abordări strategice în regiunea Mării Negre şi continuării măsurilor de adaptare a NATO pentru descurajarea factorilor de risc. În plus, a evidențiat importanța unei abordări echilibrate din partea Alianței în răspunsul la provocările din Est și din Sud.

Ministrul Lazăr Comănescu s-a mai referit la activarea, la 1 decembrie 2015, a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est care, alături de Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, reprezintă o componentă esențială a prezenţei Aliate pe teritoriul României. De asemenea, a informat asupra activării, până la sfârşitul acestui an, a Facilităţii antirachetă de la Deveselu, o etapă semnificativă în dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat Secretarului General al NATO invitația de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2016, anterior Summit-ului de la Varşovia, invitaţie acceptată de înaltul oficial.

Secretarul General al NATO a apreciat rolul substanțial al României în cadrul Alianței, arătând că și-a consolidat profilul unui Aliat de încredere, care asigură contribuții conceptuale și operaționale relevante pentru securitatea euro-atlantică. Jens Stoltenberg a apreciat în mod deosebit continuarea, şi în 2016, a participării substanțiale a României în Afganistan, precum și angajamentul României de a spori bugetul alocat apărării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.