Comunicat MAE - Vizita ministrului Bogdan Aurescu la Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón

Vizita ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a vizitat joi, 29 octombrie 2015, în cadrul vizitei efectuate în Spania, Centrul NATO pentru Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón (CAOC Torrejón) și a avut o întrevedere cu șeful acestei structuri, generalul de divizie Ruben Carlos Garcia Servert.

Ministrul Bogdan Aurescu și interlocutorul său au abordat aspecte privind structura Centrului și activitatea acestuia de monitorizare a traficului aerian pe dimensiunea sudică a NATO, inclusiv România și zona Mării Negre. Totodată, au fost abordate aspecte care vizează modalitatea de cooperare multinațională în ceea ce privește planificarea și coordonarea operațiunilor de poliție aeriană. Ministrul român a prezentat stadiul operaţionalizării, până la finalul acestui an, a facilităţii antirachetă din cadrul bazei Deveselu şi perspectivele integrării sale în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

În timpul vizitei, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu unul dintre cei doi ofițeri români care îţi desfăşoară activitatea în cadrul CAOC Torrejón.
Informaţii suplimentare:

Centrul pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón face parte din structura de comandă a NATO, fiind subordonat Comandamentului Aerian al Alianței Nord-Atlantice, cu sediul la Baza Aeriană Ramstein (R.F. Germania). CAOC Torrejón  a fost înființat la 1 ianuarie 2013 ca urmare a deciziei șefilor de stat și de guvern Aliați la Summit-ul NATO de la Lisabona (2010), dobândind capacitate operațională completă la 17 octombrie 2014.

CAOC Torrejón monitorizează traficul aerian din zona sudică a Alianței Nord-Atlantice, acoperind o arie extinsă care include și România și zona Mării Negre. Misiunea principală a Centrului este de a planifica, coordona, monitoriza, analiza și raporta operațiunile mijloacelor de poliție aeriană alocate pe timp de pace, potrivit deciziilor Comandamentului Aerian Aliat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.