Conferința "Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime"

Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, şi ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, au deschis astăzi, 30 ianuarie 2014, la Bucureşti, Conferința "Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime", dedicată părţilor interesate de la Marea Neagră.
Evenimentul a confirmat angajamentul comun de acționa împreună, în parteneriat, pentru a sprijini o economie albastră durabilă în regiunea Mării Negre şi a dezvolta cooperarea marină şi maritimă între toate ţările riverane.
Au fost prezenţi reprezentanţi guvernamentali şi din mediul privat din toate statele riverane (Bulgaria, Georgia, R. Moldova, Rusia, Turcia şi Ucraina). Dialogul a inaugurat o nouă etapă a cooperării pragmatice în domeniul afacerilor marine și maritime la nivelul bazinului Mării Negre, în scopul fructificării beneficiilor legate de creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă pentru comunităţile costiere şi economiile statelor riverane.
Maria Damanaki, Comisar european pentru afaceri maritime şi pescuit, a declarat, cu privire la obiectivele conferinţei: „Scopul meu este de a promova o agendă maritimă pentru Marea Neagră, bazată pe cooperare practică şi  proiecte concrete. Aceasta va contribui la impulsionarea creşterii economice şi la sporirea locurilor de muncă din regiune, în manieră durabilă. Statele costiere şi comunităţile costiere în special sunt invitate să se alăture acestui efort şi să acționeze în cadrul canalelor de cooperare existente, regionale şi ale Uniunii Europene.”
La rândul său, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a  declarat: „Asemeni Comisiei Europene, România promovează consolidarea cooperării marine și maritime în zona Mării Negre. Vom continua să sprijinim conexiunile dintre politicile și instrumentele UE cu relevanță pentru Marea Neagră: Sinergia Mării Negre, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, Politica Maritimă Integrată. Rezultatul așteptat este o coerenţă sporită între iniţiativele europene şi formatele de cooperare existente, în beneficiul întregii regiuni. O combinație de voinţă politică şi acţiune coerentă ne va oferi posibilitatea de a valorifica remarcabilul potenţial al acestei regiuni.”
Marea Neagră este zona unde converg interesele a șase țări și culturi, un loc caracterizat de o largă varietate de activităţi economice cu impact asupra întregii regiuni. Potenţialul marin şi maritim al regiunii poate fi mai bine exploatat.
Potenţialul mării se află în centrul eforturilor de a promova realizarea economiei albastre. Comisia Europeană şi statele membre au elaborat o abordare în două etape pentru a contribui la creşterea economică şi multiplicarea locurilor de muncă în mările europene: prin utilizarea optimă a instrumentelor existente (de exemplu, concentrarea asupra unor domenii precum cercetarea marină, monitorizarea mediului, conservarea în domeniul pescuitului şi finanţarea regională) şi prin punerea în aplicare a unei agende maritime concrete vizând sectoare cheie, cum ar fi turismul costier şi maritim, biotehnologia albastră şi energia oceanelor.
Măsurile specifice de politică maritimă, cum ar fi planificarea spațială sau îmbunătățirea cunoașterii mediului marin şi a supravegherii maritime, contribuie la crearea unor condiţii structurale mai bune pentru a fructifica beneficiile oferite de mare. Mare parte din această activitate este realizată în strânsă colaborare cu ţări terţe, valorificând prin paşi mărunți ceea ce există deja într‑un bazin maritim.
Alte informaţii relevante sunt disponibile pe website-ul dedicat conferinţei: http://www.amiando.com/BlackSeaStakeholdersConference.html

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 441

ONRC Județul Constanța, în topul celor mai mari creşteri ale numărului de suspendări de firme înregistrate în primele două luni din 2024

14 Apr 2024 2662

Care sunt tendințele sezonului estival 2024

13 Apr 2024 462

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1594

Vești bune de la Ministerul Muncii! Mai multe indemnizații, majorate de la 1 martie 2024

05 Mar 2024 2929

O fermă de creștere și abatorizare prepelițe, deținută de Ferma Buna SRL din Constanța, scoasă la licitație. Bunul a fost evaluat la peste 5 miloane de lei (DOCUMENT)

01 Mar 2024 836

#ConstantaEsteBine Valul doi de energie – partea a doua – ziua 7. Următoarele șapte zile cu luna în creștere sunt foarte intense

16 Feb 2024 685

Clasamentul celor mai căutate staţiuni la acest moment arată că Mamaia şi Eforie Nord îşi dispută prima poziţie

06 Feb 2024 663

Licitații Constanța Primăria Medgidia, modificări la contractul cu Bau Stark SRL pentru lucrările de la Spitalul Municipal Medgidia (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1556

Debitul Dunării va fi în creştere, săptămâna viitoare! Anunțul hidrologilor

28 Jan 2024 720

Ministrul Învățământului „Între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere a salariilor de peste 50% în medie, în învăţământ“

15 Jan 2024 868

Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 1,2%, în primele 9 luni din 2023. Situația transportului maritim

13 Jan 2024 669

Modă Pentru 2024. Culori vii, materiale inovatoare și stiluri neașteptate

07 Jan 2024 1432

Premierul României, Marcel Ciolacu, anunţă o creştere economică de 3,4% pentru 2024; peste 7% din PIB, pentru investiţii (VIDEO)

04 Jan 2024 657

Sondaj de opinie Ce obiective personale îți propui să atingi în noul an?

31 Dec 2023 1016