IGSUIntervențiile salvatorilor din 24 august 2023

BULETIN DE PRESĂ
25 august 2023
 
Intervențiile salvatorilor din 24 august 2023
 
Misiuni interne
 
În ultimele 24 de ore, echipajele operative din întreaga țară au acționat la 1.828 de misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerarea, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
 
Astfel, echipajele SMURD au gestionat 1.427 de solicitări, iar 1.421 persoane au fost asistate medical. De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 13 persoane aflate în dificultate.
 
Tot în cursul zilei de ieri, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 4 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere.
 
Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 146 de incendii înregistrate la nivel național. Din totalul acestora, 96 au fost intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri), fiind afectate aproximativ 150 ha de teren.
 
Concomitent cu aceste tipuri de intervenții, pompierii au gestionat cu promptitudine 251 misiuni destinate protecției comunităților, iar 17 dintre acestea au fost pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice, sub incidența cărora s-au aflat mai multe zone din țară. Misiunile de sprijin s-au derulat în 8 localități din 7 județe (Alba, Argeș, Bacău, Dâmbovița, Neamț, Olt și Tulcea), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte și 2 subsoluri, precum și pentru îndepărtarea a 25 de copaci prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 2 autoturisme.
 
De asemenea, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost transmise 35 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, dintre care 9 mesaje privind prezența animalelor periculoase (urși), în județele Argeș, Brașov, Buzău, Harghita, Maramureș și Mureș și 26 mesaje privind manifestarea fenomenele hidrometeorologice periculoase, în județele Alba, Arad, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Harghita, Prahova, Olt, Tulcea și Vrancea.
 

 
Misiuni externe
 

În ultimele 24 de ore, pompierii români, pre-poziționați în Franța, au continuat să acționeze pentru localizarea și lichidarea potențialelor focare existente, în urma incendiilor care s-au produs în proximitatea localității Chanousse. De asemenea, pe parcursul zilei, colegii noștri au participat și la aplicații tactice pentru testarea și îmbunătățirea procedurilor specifice gestionării riscurilor tehnologice, activitate coordonată de omologii francezi.
 
Totodată, salvatorii români care intervin în sprijinul autorităților și comunităților elene au continuat misiunile de stingere a incendiului de pădure care s-a manifestat în zona Dadia, pentru protecția comunităților din proximitate și a bunurilor acestora. Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, contingentul de militari a fost împărțit în două echipe, procedură care a permis abordarea flăcărilor pe mai multe flancuri și acoperirea unei suprafețe întinse de teren.
 
Tot ieri, componenții modulului național care acționează în insula Corsica au participat la schimburi de bune practici, care au presupus, printre altele, prezentarea mijloacelor de intervenție terestră din dotarea celei mai mari stații de pompieri de pe insulă (Ajaccio), precum și a resursei aeriene aparținând bazei de aeronave a Securității Civile, destinată misiunilor de stingere, asistență medicală de urgență, transport intraspitalicesc, acțiuni de căutare-salvare în zone montane etc. Ulterior, pompierii români s-au deplasat la Centrul Operațional pentru stingerea incendiilor și salvare (CODIS) al departamentului, unde omologii francezi le-au prezentat modul în care funcționează dispecerizarea situațiilor de urgență, modalitatea de alocare a resurselor la intervenție, monitorizarea, coordonarea și evaluarea finală a misiunilor desfășurate.   
 
******
 
Întrucât, conform prognozelor, riscul apariției incendiilor de pădure în toate zonele de intervenție este în continuare unul ridicat, pompierii români sunt și rămân operativi pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările ofițerilor de legătură ai țărilor gazdă.
 
 
 
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.