Întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu Natalia Gherman, viceprim- ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova

În debutul vizitei sale la Chişinău, în data de 19.11.2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova.
Şeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru progresele substanţiale înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, care vor permite parafarea integrală, la summit-ul Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013), a textului Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (inclusiv a componentei de liberalizare a schimburilor). A evidenţiat, în acelaşi context, îndeplinirea integrală, de către Republica Moldova, a condiţionalităţilor asociate Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor, fapt consfinţit de raportul final al Comisiei Europene, publicat pe 15 noiembrie 2013. Ministrul Titus Corlăţean a arătat că, pornind de la aceste rezultate, România va acţiona în 2014 în strânsă coordonare cu Republica Moldova, pentru atingerea obiectivelor strategice avute în vedere de Chişinău – angajarea pe un traseu european ireversibil, respectiv liberalizarea regimului de circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Miniştrii Titus Corlăţean şi Natalia Gherman au stabilit, în acest sens, o serie de demersuri diplomatice prioritare, care vor fi derulate în perioada imediat următoare.

Cei doi miniştri au discutat, totodată, calendarul de reuniuni bilaterale la diverse niveluri care urmează să aibă loc. S-a convenit, printre altele, concentrarea ambelor părţi, în prima parte a anului viitor, asupra organizării a două evenimente importante: şedinţa comună a celor două Guverne, respectiv o nouă reuniune a Comisiei bilaterale interguvernamentale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Titus Corlăţean a evocat avansul semnificativ atins în ultimele luni pe o serie de proiecte cu relevanţă directă pentru cetăţenii Republicii Moldova, cum ar fi gazoductul Iaşi-Ungheni şi revenirea emisiunilor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. O dinamică pozitivă se regăseşte şi pe alte dosare importante pentru cele două state – educaţie, asistenţă medicală de urgenţă, infrastructură de transporturi, justiţie şi afaceri interne, dezvoltare regională – menite să racordeze mai strâns Republica Moldova la România şi la spaţiul european. Acestui obiectiv prioritar îi sunt subordonate şi proiectele ce vor fi finanţate în 2014 din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe al României.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 822

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1402

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 373

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 391

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1825

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 662

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1023

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 973

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 656

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 815

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 682

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 937

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1559

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 819

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 562