MAE Atenționare de călătorie Menținerea pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin

  • Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - Comitetul de Urgență al IHR (International Heath Regulation) a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și / sau derivat din vaccin.

În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Republica Islamică Afganistan,  Republica Islamică Pakistan, Malaysia, Republica Filipine și Republica Yemen.

Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.

Este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din ţările respective, care călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea se recomandă acelor persoane care călătoresc spre și dinspre: Republica Angola, Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Central Africană, Republica Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Guineea, Republica Democratică Congo, Uniunea Comorelor, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Ghana, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Filipine, Republica Mali, Malaysia, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Togoleză, Republica Arabă Egipt, Republica Tadjikistan  și Republica Sierra Leone.

Specialiștii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/en/, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_en, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie Republica Bulgaria – coduri portocaliu și galben de ploaie și ninsoare

03 Apr 2021 590

Atenționare de călătorie Republica Elenă - precipitații și vânt puternic

31 Mar 2021 744

MAE Atenționare de călătorie Republica Bulgaria – cod galben de ploi și ninsoare

21 Mar 2021 1028

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie. Republica Bulgaria – cod galben de ploi și ninsoare

17 Mar 2021 940

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie Regatul Norvegiei - cod portocaliu de ninsoare

11 Mar 2021 673

Ministerul Afacerilor Externe Atenționare de călătorie. Republica Bulgaria – Cod galben de ploi și ninsori

10 Mar 2021 565

Atenționare de călătorie Timpi de așteptare măriți la frontiera Bulgaria-Turcia

13 Oct 2020 1244

MAE Atenționare de călătorie în Franța din cauza manifestațiilor

03 Mar 2020 973

Atenționare de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Cod galben de ploaie și ninsoare

28 Feb 2020 868

Atenționare de călătorie în Irlanda. Coduri portocaliu și galben de vânt și precipitații

27 Feb 2020 761

Atenționare de călătorie în Republica Italiană. Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

24 Feb 2020 765

Atenționare de călătorie în Turkmenistan. Controale medicale suplimentare și posibilitatea reținerii în zone de carantină

17 Feb 2020 827

Atenționare de călătorie în Republica Peru. Stare de urgență sanitară privind epidemia virusului febrei Dengue

11 Feb 2020 784

Atenționare de călătorie în Republica Slovenia. Cod roșu de vânt

10 Feb 2020 845

Atenționare de călătorie în Republica Federală Germania. Fenomene meteo extreme

10 Feb 2020 828