MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ambasadori ai statelor membre ale Ligii Statelor Arabe și ale Organizației pentru Cooperare Islamică

14 februarie 2024
 
Comunicat de presă
Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ambasadori ai statelor membre ale Ligii Statelor Arabe și ale Organizației pentru Cooperare Islamică
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 13 februarie 2024, o întrevedere cu ambasadorii Libanului (în calitate de decan al grupului ambasadelor statelor arabe acreditate în România), Arabiei Saudite (în calitate de stat care deține președinția consiliului Organizației pentru Cooperare Islamică), Palestinei, Egiptului, Indoneziei, Iordaniei, Pakistanului și al Statului Qatar. Principala temă de discuții a fost situația umanitară din Fâșia Gaza, precum și modalitățile de relansare a procesului de pace în regiune.
Ministrul Luminița Odobescu a exprimat regretul cu privire la lipsa unor evoluții pozitive în regiune și preocuparea cu privire la situația extrem de dificilă a civililor din Fâșia Gaza, grav afectați de criza umanitară în curs. În acest context, a reconfirmat faptul că România va continua să acorde asistență umanitară populației din Gaza prin diferite canale, în așteptarea unor evoluții rapide cu privire la investigațiile demarate asupra Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA). De asemenea, ministrul afacerilor externe a asigurat interlocutorii că România pledează pentru asigurarea protecției umanitare și crearea condițiilor necesare pentru asigurarea unui flux continuu și neobstrucționat al ajutoarelor umanitare în Gaza. De asemenea, Romania continuă să solicite eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Cu privire la acest din urmă aspect, oficialul român a adresat mulțumiri pentru eforturile depuse de Egipt și Qatar.
Totodată, oficialul român a reiterat necesitatea unor eforturi coordonate ale comunității internaționale pentru dezescaladarea tensiunilor din regiune și pentru crearea unui orizont politic viabil care să conducă la implementarea soluției celor două state, exprimând apreciere față de demersurile în acest sens ale unor state din regiune.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.