MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Mathias Cormann

13 martie 2024
 
Comunicat de presă
Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Mathias Cormann
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 12 martie 2024, o întrevedere cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) Mathias Cormann, aflat în vizită la București cu prilejul lansării Studiului Economic OCDE 2024 pentru România.
Studiile economice ale OCDE sunt analize periodice, elaborate o dată la doi ani, ale economiilor statelor membre OCDE, statelor partenere și candidate.
În cadrul întrevederii, șefa diplomației române a reiterat angajamentul ferm al României față de aderarea la OCDE, cel mai important proiect al țării noastre după aderarea la NATO și UE. Totodată, a precizat că obținerea primului aviz formal de către România în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget (echivalent cu încheierea primei din cele 26 de evaluări OCDE) reprezintă un stimulent suplimentar pentru menținerea unui ritm susținut al eforturilor de aderare.
Cei doi oficiali au trecut în revistă ultimele evoluții la nivel internațional, cu accent pe impactul economic al provocărilor complexe de securitate din proximitatea României. În acest context, ministrul român a evidențiat importanța acordată de România dimensiunii externe a OCDE. A punctat implicarea României prin contribuții voluntare la diferitele programe regionale ale OCDE, cu accent pe sprijinul multidimensional acordat Republicii Moldova și Ucrainei în contextul războiului ilegal declanșat de Rusia. De asemenea, a exprimat apreciere pentru angajamentul sporit al OCDE față de Republica Moldova și Ucraina.
Secretarul general OCDE Mathias Cormann a transmis un mesaj de susținere pentru eforturile autorităților române în procesul de aderare a României la OCDE și a dat asigurări că organizația va continua să acorde întreg sprijinul necesar în această etapă.
A evaluat în termeni pozitivi ritmul și calitatea dialogului sectorial cu România în toate domeniile care au făcut până în prezent obiectul evaluării. În context, a exprimat încrederea că statul român va finaliza cu succes etapa tehnică a evaluărilor și în cele 25 de comitete ale OCDE rămase, atât timp cât vor continua progresele în același ritm.
Oficialul OCDE a apreciat implicarea României în susținerea programelor regionale ale OCDE și a evidențiat valoarea adăugată pe care România o aduce eforturilor organizației din perspectiva rolului și expertizei sale în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și prin promovarea celor mai bune practici în regiune, în calitate de stat candidat pentru aderarea la organizație.
 
Informații suplimentare
România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004 şi a reînnoit-o ulterior. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis inițierea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România (https://www.oecd.org/newsroom/Resolution-of-the-Council-on-the-Opening-of-Accession-Discussions-C-2017-92-final.pdf).
Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretarului General OCDE, care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022 a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE de marți 12 martie 2024

12 Mar 2024 506