MAEÎntrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu Bonnie Jenkins, subsecretar de stat al SUA

17 august 2023
 
Comunicat de presă
Întrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu Bonnie Jenkins, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională
 
La 16 august 2023, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE român Iulian Fota a avut o întrevedere cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bonnie Jenkins.
Cei doi oficiali au condamnat ferm agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuarea atacurilor Moscovei asupra populației și infrastructurii civile ucrainene, inclusiv atacurile recente asupra silozurilor din porturile Reni și Ismail, acțiuni care afectează securitatea alimentară globală și siguranța navigației în Marea Neagră. 
Totodată, au reliefat impactul negativ pe care agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei îl are asupra întregii arhitecturi de securitate internațională,  evidențiind importanța aprofundării coordonării între România și SUA pentru a susține în continuare ordinea internațională bazată pe reguli.
Secretarul de stat Iulian Fota a reiterat angajamentul României pentru promovarea agendei internaționale privind controlul armamentelor, dezarmare și neproliferare, țara noastră fiind un participant activ în cadrul instrumentelor juridice și politice în domeniu. Totodată, a exprimat preocuparea majoră a României față de evoluțiile îngrijorătoare de la centrala nucleară de la Zaporojie, care pun în pericol atât populaţia civilă, cât şi securitatea regională.
Cei doi oficiali au evocat, totodată, cooperarea solidă dintre România și SUA în domeniul apărării în contextul funcționării, în țara noastră, a sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu.
Schimbul de opinii al celor doi interlocutori a evidențiat evaluări similare privind evoluțiile actualului context geopolitic și a situației de securitate la Marea Neagră. În acest sens, România a fost prezentată ca un pilon de stabilitate în regiune, în special în ceea ce privește asigurarea securității spațiului european și cel euroatlantic. Oficialul român a reliefat rolul României ca furnizor de securitate pentru regiunea de graniță estică a UE și NATO. Partea americană a salutat rolul României în inițiativele de consolidare a securității în regiune și a reconfirmat angajamentul SUA pentru întărirea Parteneriatului Strategic România-SUA și a cooperării bilaterale în domeniul controlul armamentelor, dezarmării și neproliferării.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.