MAEÎntrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA

Comunicat de presă
Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca cu James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca a avut marți, 16 aprilie 2024, o întrevedere cu James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA.
Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile de securitate generate de războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, despre cooperarea bilaterală dintre România și SUA și despre prioritățile comune pentru perioada următoare, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al NATO de la Washington.
Secretarul de stat Ana Tinca a punctat importanța consolidării măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și în zona Mării Negre și a subliniat necesitatea continuării unui sprijin activ și consistent pentru Ucraina. A prezentat, în context, asistența pe care România o acordă Ucrainei în diverse domenii, precum și eforturile constante legate de dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontaliere și de facilitarea tranzitului de cereale. A menționat, totodată, demersurile României privind consolidarea securității și conectivității în zona Mării Negre și a subliniat interesul de a coopera direct cu SUA în implementarea de proiecte concrete, care să răspundă intereselor imediate, dar și obiectivelor pe termen lung în regiune.
Secretarul de stat român și oficialul american au discutat despre consecințele pe care războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei le are asupra Republicii Moldova, despre necesitatea sprijinirii consolidării rezilienței acestui stat și despre importanța susținerii parcursului său european. A fost evidențiată, în acest context, cooperarea sectorială substanțială dintre România, Ucraina și Republica Moldova.
În plan bilateral, cei doi oficiali au trecut în revistă prioritățile în domeniul securității și apărării, precum și progresele înregistrate în cooperarea vizând îndeplinirea condițiilor de includere a României în Programul Visa Waiver, fiind convenită continuarea unei coordonări strânse în vederea atingerii acestui obiectiv comun.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.