MAEMinisterul Afacerilor Externe marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

29 martie 2024
Comunicat de presă
Ministerul Afacerilor Externe marchează aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO
 
Astăzi, 29 martie 2024, se împlinesc 20 de ani de la depunerea de către România, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Din acel moment, România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Aderarea la Alianță a consacrat revenirea țării noastre la sistemul de valori de care a fost îndepărtată, alături de alte state din Europa Centrală și de Est, din cauza politicii sferelor de influență. Dobândirea calității de membru NATO a fost rezultatul unor demersuri susținute, întreprinse constant de generații de diplomați români, în condițiile sprijinului covârșitor al opiniei publice și ale consensului existent la nivelul clasei politice cu privire la obiectivul aderării.
În cei 20 de ani de apartenență la NATO, România a parcurs un proces de transformare profundă și ireversibilă, iar capacitatea sa de a contribui la securitatea și stabilitatea euro-atlantică și internațională a crescut considerabil. România a participat activ și continuă să participe la misiunile și operațiunile Alianței și la discuțiile politice pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor sale fundamentale: apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare. Cele două decenii de apartenență la NATO au consolidat, totodată, profilul strategic al țării noastre, de promotor al solidarității transatlantice și al unității aliate, de susținător activ al politicii ”ușilor deschise” și al sprijinului pentru partenerii care împărtășesc aceleași principii și valori.
Apartenența la Alianța Nord-Atlantică conferă cele mai puternice garanții de securitate, cu beneficii directe pentru cetățenii români și pentru dezvoltarea democratică, stabilă și prosperă a societății românești. Aceste garanții și beneficii sunt cu atât mai relevante astăzi, într-un context de securitate în continuă deteriorare, marcat de războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și dominat de evoluții imprevizibile și de încercări de subminare a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Acționăm, la nivel național și alături Aliați, pentru a asigura apărarea întregului teritoriu NATO și a sistemului de valori pe care se fundamentează Alianța. Știm că putem conta pe solidaritatea celorlalte state membre și, în același timp, vom continua să ne îndeplinim responsabilitățile și să contribuim la consolidarea și pe mai departe a capacității NATO de a face față tuturor riscurilor și amenințărilor cu care ne confruntăm.
Mesajul transmis de ministrul afacerilor române Luminița Odobescu, în format video, este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/64419
Transcriptul mesajului transmis de ministrul afacerilor române Luminița Odobescu este disponibil aici: https://www.mae.ro/node/64420
 
Elemente de context
România a fost primul stat fost comunist care s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. La 26 ianuarie 2024, s-au împlinit 30 de ani de la aderarea țării noastre la PfP.
Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a fost urmată de ceremonia arborării drapelului României în fața Cartierului General al NATO din Bruxelles, organizată la 2 aprilie 2004, în marja reuniunii miniștrilor Aliați.
În 2024 se împlinesc atât 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, 25 de ani de la aderarea Poloniei, Cehiei și Ungariei și 20 ani de la aderarea Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei și Sloveniei la NATO.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comunicat MAE - MAE salută aniversarea Zilei Internaţionale a Francofoniei

20 Mar 2016 1127

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Conferința internațională de la Cluj dedicată minorităților naționale

30 Apr 2015 832