MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 aprilie 2024
 
Comunicat de presă
Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 26 aprilie 2024, prin video-conferință, la deschiderea seminarului internațional „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”. Evenimentul se desfășoară la Chișinău și este co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Misiunea UE de Parteneriat pentru Republica Moldova.
În mesajul transmis cu acest prilej, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța acțiunilor decisive și rapide pe calea integrării europene și a creșterii rezilienței Republicii Moldova în fața noilor amenințări. A evidențiat sprijinul României pentru creșterea capacităților de răspuns ale Republicii Moldova, cu accent pe operaționalizarea noilor agenții create și consolidarea mecanismelor de coordonare la nivel strategic și operațional.
Oficialul român a evidențiat relevanța lansării celei de-a doua faze a Proiectul de asistență acordată de România în vederea creșterii capacității autorităților Republicii Moldova de a contracara riscurile neconvenționale de securitate, cu accent pe securitate cibernetică, protecția infrastructurii critice și amenințări hibride. Proiectul este coordonat de MAE, cu finanțarea și sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid). În cadrul programului au fost oferite, în 2023, peste 120 zile de expertiză tehnică pe aspecte legislative, construcție instituțională, capacități tehnice și pregătire profesională prin intermediul a zece activități separate la Chișinău și București.
Desfășurată în perioada martie – decembrie 2024, faza a doua a proiectului continuă sprijinul acordat de România pentru îmbunătățirea cadrului legal și instituțional al Republicii Moldova, în linie cu cerințele UE, precum și pentru dezvoltarea de politici și mecanisme, creșterea nivelului de pregătire a experților.
La seminarul internațional participă peste 50 de reprezentanți ai instituțiilor centrale publice din Republica Moldova membre ale grupului de lucru interinstituțional dedicat infrastructurilor critice, precum și ai instituțiilor partenere din România - Ministerul Afacerilor Externe, Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurilor Critice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și ai partenerilor internaționali – Comisia Europeană (DG HOME), Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM), SUA, Republica Federală Germania, Albania, Centrul de Excelență NATO pentru Securitate Energetică de la Vilnius și Centrul European de Excelență pentru combaterea amenințărilor hibride de la Helsinki.
Intervenția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, în format video, este disponibilă AICI.
Transcriptul intervenției ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu este disponibil AICI
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.