MAEParticiparea secretarului de stat Iulian Fota la Summitul Șefilor de stat și de guvern din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

28 iunie 2023
 
Comunicat de presă
Participarea secretarului de stat Iulian Fota la Summitul Șefilor de stat și de guvern din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a participat marți, 27 iunie 2023, la Summitul Șefilor de stat și de guvern din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), organizat la Podgorița de Preşedinţia-în–Exerciţiu muntenegreană a SEECP. Reuniunea a fost prezidată de Jakov Milatović, Președintele Muntenegrului.
În alocuțiunea sa, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis felicitări Președinţiei-în-Exercițiu (PiE) muntenegrene a SEECP pentru activitatea desfășurată în cadrul mandatului, precum și urări de succes Macedoniei de Nord, care va prelua PiE în perioada iulie 2023-iunie 2024.
Oficialul român a accentuat importanța acordată de România cooperării regionale, ca factor al asigurării stabilității și dezvoltării durabile a Europei de Sud-Est şi mecanism de pregătire pentru procesele de integrare europeană și euroatlantică.
În contextul recentei aniversări a 20 de ani de la Summitul UE-Balcanii de Vest de la Salonic, reprezentantul României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru politica de extindere a Uniunii Europene, subliniind contribuția SEECP la avansarea procesului de aderare, având în vedere faptul că printre participanții la proces se numără atât state membre UE, cât și candidați sau potențial candidați.
A arătat că România susține integrarea europeană bazată pe merite, atât în Balcanii de Vest, cât și în Vecinătatea Estică, și a încurajat continuarea reformelor conform angajamentelor asumate, precum și alinierea la pozițiile și deciziile de politică externă și de securitate comună ale Uniunii Europene, ca indicator esențial al adoptării valorilor europene.
De asemenea, secretarul de stat Iulian Fota a subliniat necesitatea adaptării SEECP la contextul geopolitic dificil generat de agresiunea militară ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și de a contribui la asigurarea stabilităţii regionale, inclusiv prin articularea unui răspuns politic colectiv al Europei de Sud-Est. În context, a evidenţiat sprijinul multidimensional acordat de România atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova, precum și angajamentul României de a participa la eforturile internaționale de reconstrucție a Ucrainei.
Secretarul de stat a reiterat ferm condamnarea distrugerilor și atrocităților Rusiei în Ucraina și a arătat că România rămâne ferm angajată în responsabilitatea colectivă de a aduce înaintea justiției pe cei responsabili pentru crimele din Ucraina. De asemenea, a subliniat că războiul continuă să afecteze întreaga regiune, fiind cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii, cu consecințe inclusiv la nivel global.
Participanții au adoptat Declarația SEECP, precum și Raportul Anual de Activitate al Secretarului General al Consiliului pentru Cooperare Regională (RCC), brațul operativ al SEECP. 
Declarația Summitului SEECP subliniază accelerarea integrării europene, consolidarea securității, extinderea cooperării economice și a conectivității, promovarea tranziției verzi și a dezvoltării sustenabile, recunoașterea rolului important al dimensiunii de cooperare parlamentare, respectiv sinergia dintre SEECP și RCC.
 
Informaţii suplimentare:
Summitul este evenimentul final al Președinției-în-Exercițiu muntenegrene a SEECP, care s-a desfășurat sub motto-ul „A SEE of Culture, a SEE of Cooperation”. 
Muntenegru a deţinut Preşedinţia-în-Exerciţiu a SEECP în perioada iulie 2022 – iunie 2023, fiind precedată de Republica Elenă şi urmată de Republica Macedonia de Nord.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.