MAEParticiparea secretarului de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru la cea de-a șaptea Conferințe Bruxelles

16 iunie 2023

Comunicat de presă

Participarea secretarului de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru  la cea de-a șaptea Conferințe Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii, organizată de Uniunea Europeană

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a susținut joi, 15 iunie 2023, o intervenție în cadrul sesiunii ministeriale a celei de-a șaptea Conferințe Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii, organizată de Uniunea Europeană.
În intervenția sa, secretarul de stat român a subliniat necesitatea continuării eforturilor de ameliorare a situației umanitare a populației siriene din Siria și regiune. A anunțat că Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, va aloca un nou sprijin umanitar în valoare de 200.000 de euro în acest an pentru îndeplinirea obiectivelor umanitare vizate de acest format. Sprijinul anunțat de România vine în continuarea eforturilor umanitare complexe realizate de-a lungul vremii de instituțiile române în sprijinul populației civile siriene. În cadrul intervenției, secretarul de stat a menționat și că, în urma cutremurului din 6 februarie, România a acordat populației siriene ajutor umanitar constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente și peste 10 tone de medicamente și materiale sanitare de primă necesitate, distribuite în mod echitabil populației din toate zonele afectate. De asemenea, a amintit că România a fost primul stat european care a trimis ajutor umanitar substanțial în toate zonele afectate de cutremur, prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă European (UPCM), salutând totodată implicarea activă a societății civile române în ajutorarea populației civile siriene afectate de cutremur din Siria.
Oficialul român a asigurat că Guvernul României va continua să sprijine eforturile internaționale de ameliorare a situației umanitare a populației civile siriene, prin intermediul a diferite instrumente internaționale, precum FRIT- Facilitatea UE pentru Refugiații în Turcia sau Conferința Bruxelles pentru Siria.
În ceea ce privește angajamentele asumate de România în cadrul Conferințelor Bruxelles anterioare, oficialul român a arătat că acestea s-au concretizat în proiecte umanitare deosebit de complexe derulate de ONU și Crucea Roșie atât în Siria, cât și în regiune.
În final, demnitarul român a reiterat interesul României de a continua demersurile din cadrul UE, ONU, Crucea Roșie și colaborarea cu partenerii regionali pentru ameliorarea situației umanitare a populației civile siriene din Siria și din plan regional și pentru consolidarea rezilienței statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiați.
Nu în ultimul rând, în intervenția, demnitarul român a reiterat și sprijinul României în favoarea unei soluții politice la conflictul sirian, reafirmând susținerea țării noastre pentru eforturile în acest sens ale Reprezentantului Special al ONU pentru Siria.
 
Informații suplimentare:
Conferințele Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii au ca scop principal generarea de sprijin financiar pentru ameliorarea situației umanitare, consolidarea mecanismelor de protecție și reziliență ale refugiaților sirieni, ale persoanelor strămutate intern și ale statelor din regiune care găzduiesc un număr important de refugiați (Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Irak).
În cadrul celei de-a șaptea ediții a Conferinței Bruxelles, a fost reiterată necesitatea continuării asistenţei umanitare pentru refugiaţii sirieni, pentru comunităţile care îi găzduiesc și pentru persoanele strămutate intern din Siria, participanţii anunţând cu această ocazie sprijinul financiar pe care urmează să îl acorde în continuare cu acest scop, în perioada următoare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.