MAEVizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Polonă

1 martie 2024
Comunicat de presă
Vizita de lucru a secretarului de stat Daniela Gîtman în Republica Polonă
Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat joi, 29 februarie 2024, o vizită de lucru în Republica Polonă, pentru consultări bilaterale cu ministrul pentru Uniunea Europeană, Adam Szłapka și cu secretarul de stat în MAE polon, Marek Prawda.
Discuțiile cu oficialii polonezi au relevat consistența și substanța dialogului politico-diplomatic desfășurat în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat că anul 2024 constituie un an reper în relația bilaterală dintre cele două state prin prisma lansării Sezonului cultural româno-polon și a multiplelor momente aniversare care relevă caracterul istoric și trainic al parteneriatului dintre București și Varșovia. A menționat, în context, împlinirea a 105 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, a 85 de ani de la refugiul polonez în România, a 15 ani de Parteneriat Strategic, precum și marcarea Zilei Solidarității româno-polone.
De asemenea, oficialul român a apreciat valoarea adăugată a dialogului dinamic româno-polon și a remarcat amploarea cooperării economice și sectoriale. A salutat coordonarea eficientă la nivelul UE și al NATO, precum și în plan regional, în Formatul București 9, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și al trilateralelor România-Polonia-Turcia și România-Polonia-Spania.
Consultările pe teme europene cu oficialii poloni au reconfirmat poziționările și viziunile apropiate ale celor două state pe o multitudine de dosare majore aflate în discuție în cadrul UE. Discuțiile au prilejuit un schimb aprofundat de vederi privind proiecția strategică a UE pentru viitorul ciclu instituțional, cu accent pe procesul de extindere a Uniunii inclusiv în contextul geopolitic actual, reconfirmând, totodată, sprijinul multidimensional oferit Ucrainei. De asemenea, au fost abordate dosare precum consolidarea pieței interne, a competitivității economice a UE, viitorul politicii de coeziune și migrația.
Oficialii celor două state au convenit continuarea, în perioada următoare, a coordonării strânse asupra subiectelor de interes central ale agendei bilaterale, europene și regionale.
De asemenea, secretarul de stat Daniela Gîtman, omologul polonez Marek Prawda și ambasadorul României în Republica Polonă Cosmin Onisii au susținut alocuțiuni alături de alți oficiali români și polonezi în deschiderea concertului aniversar susținut la Castelul Regal din Varșovia de violonistul Alexandru Tomescu, pianista Adela Liculescu și soprana Alexandra Zamfira. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Varșovia și Institutul Cultural Român cu ocazia marcării a 105 ani de relații diplomatice româno-polone, precum și, pentru întâia oară, a Zilei Solidarității româno-polone, stabilită pentru data de 3 martie.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.