Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la Conferinţa Clubului Studenţilor Diplomaţi

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat miercuri, 13 noiembrie 2013, la Conferinţa Clubului Studenţilor Diplomaţi, având ca temă „Diplomaţia multilaterală – cadrul predilect de promovare a politicii externe româneşti?” desfăşurată la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat a prezentat diferitele valenţe ale conceptului de diplomaţie multilaterală în contextul practicii diplomatice contemporane.  „Este foarte dificil să vorbeşti, în practica diplomatică modernă, despre diplomaţie şi să nu te referi la un cadru multilateral. Trăim într-o eră a globalizării, a interconectării, a ameninţărilor transnaţionale  – astfel că orice demers diplomatic la nivel bilateral trebuie să ia în considerare şi palierul multilateral”, a evidenţiat oficialul MAE în deschiderea evenimentului.
Bogdan Aurescu a prezentat studenţilor câteva experienţe diplomatice concrete, care ilustrează în mod aplicat conceptul de diplomaţie multilaterală, ancorându-l în practica diplomatică şi demonstrând că acest cadru multilateral este unul propice pentru promovarea pragmatică a intereselor de politică externă ale României. „Calitatea de membru UE şi NATO a României a determinat, bineînţeles, o diversificare a modalităţilor de acţiune pe plan internaţional, dar diplomaţia română acordă, în aceeaşi măsură, importanţă şi altor mecanisme de cooperare multilaterală, precum Consiliului Europei, inclusiv în contextul aniversării în acest an a 20 de ani de la aderarea la organizaţie sau Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a atras atenţia secretarul de stat Bogdan Aurescu.
„Diplomaţia multilaterală reprezintă un element fundamental în promovarea politicii externe a României, oferind vizibilitate, expunere şi posibilitatea de a identifica eficient temele predilecte care pot contribui la promovarea obiectivelor de politică externă. Prin creşterea prezenţei pragmatice a României pe scena internaţională şi articularea vocii noastre în formatele multilaterale – în dezbaterile conceptuale care au loc – este consolidată şi poziţia si profilul României la nivel internaţional”, a subliniat secretarul de stat.
Secretarul de stat a abordat şi tema implicării României în proiectul apărării antirachetă din perspectivă multilaterală. Contribuţia ţării noastre la eforturile de apărare antirachetă - proiect bilateral româno-american şi, în acelaşi timp, contribuţie la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă - a reprezentat o oportunitate deosebită pentru a creşte profilul internaţional al ţării noastre, din punct de vedere strategic. „România – care anul viitor împlineşte 10 ani de când este membru NATO - s-a aşezat, cu această ocazie, pe harta mondială a punctelor strategice. România îşi consolidează, prin acest proiect, poziţia de partener strategic de primă valoare al SUA şi de aliat de încredere în cadrul NATO. Este o confirmare a valorii substanţiale a acestui parteneriat şi a rolului important pe care ţara noastră îl are în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a arătat secretarul de stat.
 
Informaţii suplimentare
„Clubul Studenţilor Diplomaţi”, o iniţiativă a  Asociaţiei Studenţilor Economişti din România (ASER), este primul proiect educaţional universitar vizând domeniul diplomaţiei.
CSD îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de studenţi la mediul diplomatic şi să ofere o reală oportunitate pentru a învăţa ce înseamnă diplomaţia şi ce presupune activitatea diplomatică. Coordonatorii proiectului se concentrează pe oferirea de informaţii relevante din domeniu şi pe organizarea de activităţi prin care participanţii pot lua legătura cu diplomaţi şi specialişti în domeniu, pentru a învăţa din experienţele lor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1782

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2476

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2685

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7123

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3436

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3614

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6222

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2743

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5730

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4289

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9476

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4102

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3287

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2713

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2795