Secretarul de stat Doru Costea participă la cea de a XVI-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa pentru Dezarmare

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, va participa, în perioada 1-2 martie 2011, la Geneva, la reuniunea de nivel înalt a celei de-a XVI-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, precum şi la segmentul de nivel înalt al Conferinţei de Dezarmare.

Cu această ocazie, demnitarul român va lansa un apel la consolidarea eficienţei Consiliului Drepturilor Omului, organism a cărui primă responsabilitate este promovarea, la scară universală, a protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, de o manieră obiectivă şi nediscriminatorie.

În cadrul Conferinţei de Dezarmare, secretarul de stat Doru Costea va reconfirma sprijinul politic al României pentru singura conferinţă diplomatică permanentă cu rol de for multilateral de negociere în domeniul dezarmării şi va sublinia importanţa iniţierii negocierilor în domeniul nuclear, pe tematica Tratatului de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare.

De asemenea, secretarul de stat Doru Costea va semna, la 2 martie 2011, Acordul-cadru de cooperare dintre Guvernul României şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Din partea organizaţiei, documentul va fi semnat de Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, António Guterres.

Acordul va oferi relaţiei dintre România şi Înaltul Comisariat un cadru pentru o dezvoltare continuă şi previzibilă. Totodată, documentul recunoaşte implicarea ţării noastre în acţiunile umanitare de asistenţă şi protecţie a refugiaţilor, solicitanţilor de azil, persoanelor strămutate intern şi apatrizilor.

Informaţii suplimentare

Consiliul Drepturilor Omului

Preocupările ONU în domeniul drepturilor omului au cunoscut un progres instituţional imediat după adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea generală a ONU, la 10 decembrie 1948.

Comisia Drepturilor Omului, care a reprezentat aproape 60 de ani principalul forum internaţional dedicat apărării şi promovării drepturilor omului în lume, a fost înlocuită, în 2006, în contextul reformei ONU, de actualul Consiliu al Drepturilor Omului, în urma adoptării rezoluţiei Adunării generale 60/251.

În acest an, Consiliul parcurge un proces de evaluare a activităţii şi funcţionării sale, conform rezoluţiei de înfiinţare. În octombrie 2010, România a fost desemnată, alături de alte patru state, să faciliteze unul dintre cele cinci segmente ale procesului de evaluare. Calitatea de facilitator este exercitată de Reprezentantul Permanent al României pe lângă Oficiul ONU de la Geneva.

România a deţinut un prim mandat de membru în Consiliu în perioada 2006-2008, pe parcursul căruia a exercitat şi preşedinţia CDO (2007/2008).

În prezent, România desfăşoară o campanie pentru obţinerea unui nou mandat, în perioada 2011-2014.

Conferinţa de Dezarmare

De la înfiinţarea sa în 1979, Conferinţa de Dezarmare s-a consacrat sub sintagma de "unic for de negocieri multilaterale in domeniul dezarmării". Sub auspiciile acesteia s-au negociat principalele documente juridice multilaterale în domeniu: Tratatul pentru neproliferarea armelor nucleare (NPT), Convenţia privind interzicerea armelor biologice (BWC) si chimice (CWC), Tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT).

Conferinţa de Dezarmare este forumul consacrat pentru realizarea de progrese pe temele de interes larg în domeniul dezarmării nucleare si neproliferării, precum negocierea unui tratat de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare (FMCT) şi lansarea unor discuţii de substanţă pentru dezarmarea nucleară (ND), prevenirea cursei înarmărilor în spaţiul extra-atmosferic (PAROS), garanţiile negative de securitate (NSA).

Activitatea de fond a Conferinţei a rămas blocată în ultimii ani, din cauza imposibilităţii adoptării, prin consens, a programului de lucru.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi

Oficiul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR) - numit şi Agenţia (Naţiunilor Unite) pentru Refugiaţi - a fost creat la 14 decembrie 1950, de către Adunarea Generală a ONU. Are ca mandat coordonarea activităţilor desfăşurate la nivel internaţional în materie de protecţie a refugiaţilor şi a persoanelor apatride şi, în general, soluţionarea problemelor acestor categorii vulnerabile.

În cei peste 60 de ani de activitate, de asistenţa Agenţiei au beneficiat zeci de milioane de persoane. În prezent, cei cca. 7190 de lucrători UNHCR îşi desfăşoară activitatea în peste 120 de ţări, acordând sprijin unui număr de 36,4 milioane de persoane.

De la demararea politicii naţionale de cooperare pentru dezvoltare, în 2007, odată cu aderarea României la UE, ţara noastră a devenit unul dintre partenerii importanţi ai UNHCR, alocând în total aprox. 1 milion USD pentru activităţile agenţiei ONU. Mesajul constant al României în dialogul cu UNHCR şi cu Înaltul Comisar a fost că ţara noastră s-a angajat ireversibil în susţinerea cauzei umanitare, în general, şi a eforturilor UNHCR de a soluţiona problemele refugiaţilor, în particular.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1785

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2488

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2728

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7146

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3442

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3623

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6235

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2747

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5745

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4295

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9487

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4112

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3294

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2725

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2801