Autoritatea Vamală RomânăReuniunea grupului vamal regional de coordonare dintre România - Republica Moldova - Ucraina

Nr. 204/BCRPMM/05.04.2023
 
 
 
Comunicat de presă
 
Reuniunea grupului vamal regional de coordonare dintre
România - Republica Moldova - Ucraina pentru eficientizarea fluxului de mărfuri
 
Grupul vamal regional reunește autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina și a fost prezidat de către președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, împreună cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. În cadrul acestuia s-au discutat strategii pentru decongestionarea rutelor de transport și accelerarea circulației mărfurilor ucrainene în regiunea Dunării de Jos. Țara noastră a fost gazda acestei întâlniri care a avut loc la sediul Biroului Vamal de Frontieră Galați.
 
În data de 3 martie 2023, președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu împreună cu șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor, au prezidat împreună reuniunea grupului vamal regional care reunește autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina. La reuniune au participat și conducerea serviciilor vamale din cele două țări, alături de consilierul la nivel înalt al UE pentru politica vamală și fiscală în Republica Moldova și de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară din Republica Moldova și ai Agenției de Stat pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina.
Țara noastră a fost gazda acestei întâlniri care a avut loc la sediul Biroului Vamal de Frontieră Galați.
Scopul reuniunii a constat în realizarea unui schimb de opinii și informații între autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina cu privire la situația actuală de la frontierele comune, pentru punerea în aplicare a conceptului de coridor verde în regiunea Dunării de Jos în vederea sporiri fluxul de mărfuri, în special pentru exporturile ucrainene. Triunghiul dintre cele trei țări, care traversează partea sudică a Ucrainei, a Republicii Moldova și a României și care duce la portul Constanța din România, face parte din acest coridor verde și este esențial pentru accelerarea comerțului.
În discuții, părțile au făcut o analiză comparativă a procedurilor de control aplicate în situații de urgență, în cele trei țări, pentru a perfecționa mecanismul de acționare promptă și a identifica soluții pentru atenuarea presiunii la frontiere.
Reprezentanții Autorității Vamale Române, Serviciului Vamal al Republicii Moldova, și Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei au apreciat sprijinul constant al EUBAM pentru a face față provocărilor de gestionare a frontierelor și asigurarea securității acestora, în contextul regional.


„Apreciem foarte mult parteneriatul cu EUBAM, iar acest grup vamal regional de coordonare este foarte important pentru relațiile dintre autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina, în special în contextual regional actual în care fluidizarea traficului la frontierele commune este esențială.”, a declarat Marcel Mutescu, preşedintele Autorității Vamale Române.
În spiritul bunei cooperări, EUBAM și autoritățile vamale din România, Republica Moldova și Ucraina au reiterat disponibilitatea pentru conlucrare activă, prin coordonarea acțiunilor comune și intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor. 

 
Biroul comunicare, relații publice și mass-media

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.