Două persoane urmărite internațional au fost arestate

Nr. 496 din 12 mai 2023
 
COOPERARE JUDICIARĂ INTERNAȚIONALĂ PENTRU DESTRUCTURAREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, SPECIALIZAT ÎN FRAUDE PRIVIND INVESTIȚII ONLINE
 
La data de 22 martie a.c., polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 6 percheziții domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, care ar fi pus bazele mai multor call centere implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”. Două persoane urmărite internațional au fost arestate.
 
Video - https://youtu.be/W5_E24eTq_I
 
Activitățile au fost desfășurate în baza unui Ordin European de Anchetă și ca urmare a colaborării dintre D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală cu autoritățile judiciare din Germania.
 
Concomitent, în această cauză penală, au fost efectuate percheziții domiciliare și în Israel, Bulgaria și Georgia, fiind organizat și un centru de comandă virtual, la nivelul Eurojust.
 
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017-2020, un grup infracțional organizat ar fi înființat mai multe call centere, prin intermediul cărora ar fi cauzat 33.000 de persoane vătămate, folosind metoda „investment fraud”. Până în anul 2020, grupul infracțional ar fi cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.
 
Victimele ar fi fost convinse să investească diferite sume de bani pe platforme online, controlate de persoanele bănuite, dar în realitate nu era efectuată nicio investiție, sumele de bani fiind doar colectate și, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.
 
Bănuiții ar fi încurajat persoanele vătămate să investească inițial sume mici, cuprinse între 200 și 250 de euro, prezentându-le acestora profituri mari, folosindu-se de software-uri false.
 

Ulterior, victimele ar fi fost contactate de presupușii consilieri financiari, care le-ar fi promis obținerea unor profituri și mai mari, în măsura în care aceștia ar fi fost dispuși să investească sume mai mari de bani.
 
În România, cele două persoane bănuite ar fi deschis mai multe call centere, în care și-ar fi desfășurat activitatea un număr mare de persoane (30-80 de persoane), de diferite naționalități, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola și Cuba, implicate în comiterea de infracțiuni de tip „investment fraud”.

 
Aceștia ar fi creat o infrastructură IT protejată prin diferite metode, pentru a se asigura că probele referitoare la activitatea lor nu pot fi obținute de către autoritățile de aplicare a legii.
 
La perchezițiile efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, suporturi de date și sume de bani, respectiv: 124.170 de euro, 84.850 de lei și 75.400 de dolari.
 
Documentarea activității infracționale a fost realizată cu sprijinul EUROPOL.
 
La acțiunea din România au participat și reprezentanți ai Poliției din Germania.
 
Aceste activități au fost desfășurate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din Poliția Română.
 
Pentru a nu deveni victime ale unei fraude online, recomandăm cetățenilor să fie precauți și să ia următoarele măsuri:
 
  • Să solicite întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant care detaliază riscurile investiției și procedurile pentru a retrage banii. Să citească cu atenție aceste documente și să se asigure că înțeleg toate aspectele implicate.
  • Să fie vigilenți în fața oricăror promisiuni de randamente ridicate garantate într-un timp scurt. Nimic nu este sigur în investiții, iar astfel de afirmații ar putea fi un semn al unei posibile fraude (ex. investiții în criptomonede, bursă sau alte produse financiare derivate).
  • Să consulte un expert financiar independent, înainte de a lua o decizie de investiții,  cum ar fi un consilier în investiții, un consilier bancar sau un avocat specializat în dreptul financiar. Aceștia vă pot oferi sfaturi și perspectivă obiectivă în legătură cu investițiile propuse.
  • Să se antreneze pentru a recunoaște principalele amenințări on-line pe site-ul sigurantaonline.ro, parte a proiectului de prevenire a criminalității informatice #SigurantaOnline, implementat de Poliția Română în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
  • Să verifice credibilitatea din alte surse decât cele puse la dispoziție de către ofertant: Investigarea și cercetarea în profunzime a oricărei oportunități de investiții sunt esențiale.
  • Să verifice credibilitatea companiilor sau persoanelor care fac oferte de investiții și să se asigure că sunt reglementate de autorități competente.
  • Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că exprimarea „îți virez banii direct pe card, iar pentru asta am nevoie de datele cardului tău” este o capcană!
  • Să fie vigilenți la cererile de comunicare a unor detalii financiare, date personale, de autentificare (user/parolă), datele cardurilor (numărul, data expirării, CVV2/CVC, cod PIN).
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Suspecte de omor date în urmărire de autorităţile din Italia, reţinute de poliţiştii români

02 Oct 2017 1376