Guvernul RomânieiÎmpreună cu prim-ministrul vietnamez am convenit un set de obiective pentru amplificarea schimburilor comerciale și facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun

 22.01.2024
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
Premierul Marcel Ciolacu: Împreună cu prim-ministrul vietnamez am convenit un set de obiective pentru amplificarea schimburilor comerciale și facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun

 
Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi consultări tete-a-tete și în plenul delegațiilor guvernamentale cu prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială în România. Prim-miniștrii celor două state au participat la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale și la Forumul Economic România-Vietnam.
”Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduim în București, orașul în care ați absolvit studiile universitare și unde v-ați început cariera profesională, în cadrul Ambasadei Vietnamului. Sunteți un prieten apropiat al țării noastre, iar faptul că astăzi vă însoțește o delegație însemnată de miniștri, oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților locale transmite un mesaj extrem de puternic privind dimensiunea relațiilor dintre statele noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Cooperarea economică a reprezentat o componentă importantă a vizitei oficiale în România a prim-ministrului vietnamez. În acest context, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că România are capacitatea să devină principalul partener al Republicii Socialiste Vietnam pentru accesul comercial pe piața europeană, având în vedere avantajul competitiv, poziția geostrategică de poartă către întreg continentul european, precum și decizia recentă privind admiterea cu frontierele aeriene și maritime în Spațiul Schengen. 
”Am convenit un set de obiective deosebite pentru amplificarea schimburilor comerciale și pentru facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun. Suntem hotărâți să vizăm o creștere constantă a comerțului bilateral, care să ducă la dublarea volumului până în anul 2030. Doar încurajând un număr cât mai mare de firme românești și vietnameze să fie prezente pe piețele celor două țări, putem avansa spre alt obiectiv central bilateral: sprijinirea accesului întreprinderilor din domenii economice de interes la piețele terțe. Evident, interesul nostru esențial este să asigurăm un acces cât mai larg produselor românești de calitate pe piața vietnameză”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul Forumului Economic România-Vietnam.
Agricultura și industria farmaceutică sunt două domenii strategice discutate, de asemenea, în cadrul întrevederii bilaterale. Prim-ministrul Ciolacu a propus accelerarea procedurilor pentru certificarea la import a produselor agroalimentare din România, facilitarea reînnoirii sau acordarea autorizațiilor de introducere pe piață pentru produsele farmaceutice românești, precum și un parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză.  
De asemenea, prim-ministrul Marcel Ciolacu a mulțumit pentru donația de vaccinuri împotriva pestei porcine, adăugând că își dorește să implementăm și în România, prin Institutul Cantacuzino, noua tehnologie.
La rândul său, prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, a mulțumit României pentru ajutorul oferit în cei aproape 75 de ani de relații bilaterale. ”Vizita în România transmite mesajul că ne dorim să impulsionăm relația noastră, să fie mai profundă, eficientă și de substanță și, în același timp, să avem o cooperare în  domenii noi precum dezvoltarea durabilă, sustenabilă, pentru pace în lume și în regiune”, a declarat premierul vietnamez.
În contextul vizitei oficiale în România a prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam a avut loc schimbul a 15 documente de cooperare semnate între instituții de învățământ universitar din cele două țări și au fost semnate documente bilaterale cu impact în domeniul economic și cultural.
Mai multe informații privind întrevederile oficiale și participarea celor doi prim-miniștri la Forumul Economic România-Vietnam pot fi consultate aici:
https://gov.ro/ro/stiri/declaratii-comune-de-presa-sustinute-de-prim-ministrul-romaniei-marcel-ciolacu-i-prim-ministrul-republicii-socialiste-vietnam-pham-minh-chinh
https://gov.ro/ro/stiri/participarea-prim-ministrului-marcel-ciolacu-alaturi-de-prim-ministrul-republicii-socialiste-vietnam-pham-minh-chinh-la-forumul-economic-romania-vietnam
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.