Guvernul RomânieiRomânia trimite astăzi un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă

19.07.2023
 
COMUNICAT DE PRESĂ

România trimite astăzi un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă
 
 
Premierul Marcel Ciolacu a convocat aseară, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), pentru a aproba suplimentarea modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, vor pleca spre Grecia încă 40 de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate.  30 dintre aceștia se vor deplasa pe cale aeriană, cu o aeronavă aflată în dotarea Ministerului Apărării Naționale, iar 10 se vor deplasa pe cale terestră cu mijloace de intervenție specifice, respectiv 3 autospeciale de stins incendii de pădure, 1 cisternă de 10.000 litri și un autoturism 4x4 (Duster).
Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.
Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.
Până la acest moment, pe teritoriul elen, un contingent format din 40 de pompieri salvatori sunt deja prepozitionați în zona afectată de incendii de pădure și desfășoară misiuni specifice de limitare a răspândirii acestora.
Hotărârea CNSU poate fi consultată atașat.
 
 1

 

ROMÂNIA

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

 

COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

 

HOTĂRÂRE nr. 23 din 18.07.2023
privind acordarea de asistență internațională Republicii Elene constând în suplimentarea modulului specializat de intervenție în stingerea incendiilor de pădure

 

Având în vedere solicitarea autorităților din Republica Elenă, transmisă în data de 18.07.2023 prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru suplimentarea forțelor de intervenție specializate în stingerea incendiilor de pădure,

 

luând în considerare propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul acordării asistenței internaționale Republicii Elene, formulată în conformitate cu prevederile art. 20 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

 

în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență,cu modificările și completările ulterioare,

 

în temeiul prevederilor art. 20 lit. f) și l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

 

HOTĂRÂRE:Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica Elenă, constând în suplimentarea modulului de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure cu 40 de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților

 

2subordonate, din care 30 se deplasează pe cale aeriană și 10 se deplasează pe cale terestră împreună cu 3 autospeciale de stins incendii de pădure, 1 cisternă de 10.000 litri și 1 autoturism 4x4 (Duster).

 

(2) La nevoie modulul va fi suplimentat cu o tabără mobilă pentru cazare.

 

(3) Transportul pe cale aeriană a celor 30 de specialiști prevăzuți la alin. 1 se realizează cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.

 

Art. 2 – Fondurile necesare executării misiunii de asistență internațională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu excepția cheltuielilor de cazare și masă care vor fi asigurate de autoritățile elene.

 

Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

 

Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

PREȘEDINTELE COMITETULUI NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

 

PRIM-MINISTRU MARCEL CIOLACU

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

România trimite un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jul 2023 1015

Guvernul României România trimite astăzi un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă

21 Jul 2023 608

DOCUMENT Încă un echipaj de pompieri, trimis în lupta cu flăcările din Grecia! Ce a hotărât Guvernul României? (FOTO+VIDEO)

19 Jul 2023 925