IGSU 175 de ani sub deviza „CURAJ ȘI DEVOTAMENT”

BULETIN DE PRESĂ
13 septembrie 2023
 
 
175 de ani sub deviza „CURAJ ȘI DEVOTAMENT”
 
Ziua de 13 septembrie reprezintă, pentru salvatorii din întreaga țară, un moment de sărbătoare și de rememorare a faptelor de vitejie a înaintașilor lor care au purtat cu cinste blazonul de pompier și care, de-a lungul timpului, au dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu în activitatea desfășurată sub aripa acestei nobile arme.
 
Astăzi se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oștiri otomane venită să înfrângă mișcarea revoluționară de la 1848.
 
În semn de omagiu față de vitejia, curajul și jertfa ostașilor pompieri căzuți în acea confruntare inegală cu trupele otomane a fost ridicat, în anul 1901, Monumentul Eroilor Pompieri din București, pe soclul căruia stă scris cu litere de bronz: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător”.
 
Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.
 
Noblețea misiunilor cu care au fost investiți pompierii militari a fost pusă în evidență și pe timp de pace. Ele au presupus asumarea unui risc permanent și, nu de puține ori, acesta a fost cel al sacrificiului suprem, înscriindu-le numele cu litere de sânge în „galeria eroilor” care s-au jertfit pentru salvarea și ajutorarea semenilor.
 
Pentru a celebra această zi marcantă, plină de însemnătate, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel, la nivel național, vor avea loc ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, dar și alte tipuri de activități cum ar fi: exerciţii şi aplicaţii demonstrative, ziua porților deschise în toate subunitățile de pompieri, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, precum şi alte acțiuni dedicate publicului larg.

 
În Capitală, activitățile omagiale, dedicate acestui moment festiv, vor debuta la ora 08.30, cu depunere de coroane și jerbe de flori la „Monumentul Eroilor Pompieri”, din Calea 13 Septembrie.
 

Nu în ultimul rând, un alt moment plin de emoție și însemnătate, ce va avea loc astăzi, îl reprezintă avansarea în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad a celor mai meritoși pompieri salvatori, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, precum şi prin pregătirea profesională şi comportare demnă.
 
 
 
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.