IGSUGrenadă defensivă, găsită de un șofer de autocamion

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 138 din 05.04.2023
 
Grenadă defensivă, găsită de un șofer de autocamion
 
Un șofer de autocamion a oprit, ieri după-amiază, într-o parcare pe DN 6, în apropierea localității Valea Plopilor, pentru pauza de odihnă. La un moment dat, acesta a observat grenada în iarbă și a sunat la 112.
La fața locului s-a deplasat echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu.  În urma verificărilor efectuate, aceștia au stabilit că este vorba despre o grenadă defensivă, în stare perfectă de funcționare. Muniția a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.
         De la începutul anului, au mai fost descoperite cinci proiectile explozive de calibrul 76, 100 și 120 mm, un focos fuzant, o bombă de aruncător de calibrul 120 mm, o grenadă defensivă și șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm, în pădurile din localitățile Călugăreni și Săbăreni și pe terenuri din Giurgiu, Mihăilești, Stoenești, Slobozia și Vlad Țepeș.
         Informare preventivă
         Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
         În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.
Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.
         Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.
         Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă în pădurea Stâncești! Ce a descoperit un pasionat de detecție a metalelor

18 Aug 2023 928

​Un șofer de autocamion a oprit într-o parcare, pentru pauza de odihnă. Este uimitor ce a văzut în iarbă

05 Apr 2023 1498

Grenadă în perfectă stare de funcţionare, descoperită în timpul unor lucrări agricole. Putea exploda la orice atingere mecanică!

02 May 2022 1273

Constanța Grenadă găsită în lacul Tăbăcărie!

07 May 2021 2889

Grenadă în apele mării găsită în zona Cazinou Constanța. A fost scoasă de un scafandru militar aflat în timpul liber (video)

23 Jul 2017 6001

Grenadă periculoasă găsită în curtea unei şcoli din Constanţa

01 Nov 2014 2602