IPJ Alba”Când drogurile și alcoolul preiau controlul volanului, se închide drumul libertății!”.

                                                                 Nr. 100.906 din 14 septembrie 2023
 
 
 
NOI ACTIVITĂȚI DE INFORMARE A CONDUCĂTORILOR AUTO
 
 
 
Polițiștii din Alba, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au continuat acțiunile informativ – preventive în cadrul campaniei intitulată ”Când drogurile și alcoolul preiau controlul volanului, se închide drumul libertății!”.
 
Astfel, zeci de conducători auto care au circulat ieri, 13 septembrie pe DN 1, în apropierea municipiului Sebeș și azi, 14 septembrie, în apropierea municipiului Aiud, au fost informați în legătură cu modificările Codului Penal care se referă la faptul că persoanele care conducând fără drept, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, provoacă accidente rutiere, soldate cu decesul vreunei persoane, vor fi condamnate cu executarea pedepsei.
 
În cazul acestora nu este posibil ca instanța de judecată să  dispună suspendarea executării pedepsei.
 
Reamintim faptul că la art. 91 din Legea nr. 286/2009 - Codul Penal, a fost introdus aliniatul 3 ind. 1, potrivit căruia „nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Stimați conducători auto, nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.
 
Consumul de alcool sau substanțe cu efect psihoactiv este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru conducătorul auto, pasageri și ceilalți participanți la trafic, crescând șansele de implicare într-un accident rutier.
 

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, comit încălcări ale normelor de circulație, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depășiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
 
Pentru a conduce în siguranță, conducătorul auto trebuie să își păstreze starea de atenție, să reacționeze rapid, să vadă clar și să aprecieze corect distanța și viteza.

 
Alcoolul și drogurile afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacție, echilibrul și capacitatea de a vorbi. Când aceste funcții sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier crește exponențial.
 
Fiți responsabili! Siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic este prioritară!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.