IPJ ArgeșAcțivități de combatere a delictelor silvice

Nr. 250 din 08 aprilie 2024
 
 
ACȚIUNI DE COMBATERE A DELICTELOR SILVICE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII ARGEȘENI LA SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII
 
 
La acest sfârșit de săptămână, echipe formate din polițiști argeșeni și specialiști silvici au acționat pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului Argeș. În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.000 de lei, și a fost confiscată cantitatea de aproximativ 9 metri cubi de material lemnos.
 
Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.
 
În urma activităților, au fost depistați 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 66 de ani, care transportau material lemnos cu atelaje sau autoutilitare, fără a deține documente care să ateste proveniența legală a materialului lemnos, sau cu documente care justificau doar parțial încărcătura din mijloacele de transport.
 
Ca urmare a abaterilor de natură contravențională constatate, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, iar cantitatea totală de 8,847 metri cubi (din care 3,166 metri cubi cherestea) a fost confiscată.
 
Polițiștii și specialiștii silvici continuă activitățile de verificare privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos.
 
  •  
 
Exemplul 1: Transporta mai mult material lemnos (prelucrat) decât justificau legal
 

 
În noaptea de 6 aprilie a.c., în jurul orei 05:00, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, au desfășurat o acțiune pentru combaterea delictelor silvice, context în care, au depistat un bărbat de 45 de ani, din comuna Pietroșani, județul Argeș, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe DN 73, pe raza comunei Micești.
Cu ocazia verificărilor, conducătorul mijlocului de transport a prezentat un document de însoțire prin care justifica o cantitate de 6,654 m.c. material lemnos prelucrat – cherestea rășinoase.

Ca urmare a supiciunilor cu privire la neconcordanța dintre documentele prezentate și cantitatea ce se găsea în mijlocul de transport, cu sprijinul unui specialist silvic, a fost inventariat materialul lemnos, stabilindu-se că în mijlocul de transport se găsea volumul suplimentar de 3,13 m.c., peste ceea ce era înscris în avizul de însoțire.
Ca urmare a abaterii, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional, fiind aplicată sancțiune cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de material lemnos fără proveniență justificată legal, de 3,13 m.c. cherestea rășinoase, ce a fost predată reprezentanților Ocolului Silvic Pitești.
 
  •  
 
Exemplul 2: Transporta mai mult material lemnos (prelucrat) decât justificau legal
 
În noaptea de 6 aprilie a.c., în jurul orei 07:00, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, au desfășurat o acțiune pentru combaterea delictelor silvice, context în care, au depistat un bărbat de 49 de ani, din comuna Pietroșani, județul Argeș, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe DC 226A, pe raza comunei Micești.
Cu ocazia verificărilor, conducătorul mijlocului de transport a prezentat un document de însoțire prin care justifica o cantitate de 12,680 m.c. material lemnos prelucrat – cherestea rășinoase.
Ca urmare a supiciunilor cu privire la neconcordanța dintre documentele prezentate și cantitatea ce se găsea în mijlocul de transport, cu sprijinul unui specialist silvic, a fost inventariat materialul lemnos, stabilindu-se că în mijlocul de transport se găsea volumul suplimentar de 0,367 m.c., peste ceea ce era înscris în avizul de însoțire.
Ca urmare a abaterii, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional, fiind aplicată sancțiune cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de material lemnos fără proveniență justificată legal, de 0,367 m.c. cherestea rășinoase, ce a fost predată reprezentanților Ocolului Silvic Domnești.
 
  •  
 
Exemplul: Transporta material lemnos fără proveniență legală
 
În ziua de 7 aprilie a.c., polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Rociu au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat un bărbat de 66 de ani, din comuna Ludești, județul Dâmbovița, care conducea o autoutilitară, pe DJ 503 de pe raza comunei Slobozia, cu care transporta material lemnos, fără a deține legale de proveniență și însoțire.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se găsea cantitatea de 2,05 m.c. material lemnos, de esență gorun.
Ca urmare a abaterii, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform Legii 171/2010, , fiind aplicată măsura complementară a confiscării cantității de 2,05  m.c. de material lemnos,  în valoare de 559,80 lei, care a fost predată reprezentanților Ocolului Silvic Costești.
 
  •  
 
Aspecte legale:
 
În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, din 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.
 
Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
 
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.
 
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.
 
 
BIROUL DE PRESĂ

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.